21 kesäkuuta 2021
Suomi

Asiakastarina: Suomen suurin kurkkuviljelmä löytyy Närpiöstä

Alandsbanken siggpac 2021

Vuonna 1988 Jan-Erik Siggin uuden yrityksen kasvihuoneen viljelyala oli 2500 neliötä. Nykyään närpiöläinen Siggpac viljelee kurkkuja 13 hehtaarin alueella ja liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa.

– Sitä ei melkein huomaa, kun kasvua tapahtuu vähän koko ajan. Alussa meillä oli vain yksi työntekijä, nyt meillä on kaksisataa, Sigg kertoo.

Hänelle viljely on sekä työtä että rakas harrastus – vuodessa ei ole montaa päivää, joina hän ei käy kasvihuoneella. Puhumattakaan siitä kuinka harvoin hän lomailee ulkomailla.

Modernien laitteiden ja tekniikan ansiosta suurin osa työstä on automatisoitua ja Sigg voi ohjata toimintaa kotoa tietokoneen avulla.

– Mutta ei se ole sama asia kuin että olisin kasvihuoneella, Sigg sanoo.

Siggpac tuottaa vuosittain noin 25 miljoonaa kiloa kurkkuja. Yritys ei omista pelkästään Suomen suurinta kurkkuviljelmää, vaan myös Pohjoismaiden suurimman kasvihuoneen pinta-alassa mitattuna.

Työntekijöiden joukosta löytyy viisi puutarhuria, mutta jokaisella taimella on myös oma vastuuhenkilö ja poimija.

– Meillä on iso vastuu työntekijöistämme, joten meidän pitää varmistaa se, että töitä riittää.

Sukupolvenvaihdos siintää tulevaisuudessa

Yksi syy siihen, että Sigg on halunnut laajentaa toimintaa, on ollut hyvinvoivan yrityksen jättäminen omille lapsilleen.

– Ennen jokaista laajennusta olen sanonut, että tämä on viimeinen kerta – mutta sitten minua muistutetaan siitä, että sanoin samaa viime kerralla, Sigg kertoo ja naurahtaa.

Kolme hänen lapsistaan ovat olleet yrityksen osakkaita jo useamman vuoden ajan. Suunnitelmissa on tehdä sukupolvenvaihdos, mutta ajankohta on vielä epäselvä.

Ålandsbankenin sijoitusasiakkaana Jan-Erik Sigg arvostaa sitä, että pankin henkilökunnan kanssa on niin helppo tulla toimeen.

– Minulla on kova luotto heihin.

Hän on myös tyytyväinen tarjolla oleviin rahastoihin.

– Niiden tuotto on ollut hyvä, Sigg sanoo.

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!