"Tyyliltään hieman epätavallinen"

10 Stilen Är Ju Litet Ovanlig

Talo, joka järisytti pankin johtoa

1934

Pankin johto oli jo ehtinyt ponnistella monien hankalien kysymysten parissa perustamisvuodesta 1919 aina 1930-luvun alkupuolelle saakka, joten ilmiriita Ålands Aktiebankin uudesta pankkitalosta tuntui kuin myrskyltä vesilasissa. Tunteet kävivät kuitenkin niin kuumina, että toimitusjohtaja Torsten Rothberg uhkasi jo heittää pyyhkeen kehään.

Kaikki alkoi tonttikaupasta Maarianhaminassa 1928. Pankin talous oli nousussa ja hallintoneuvosto halusi komean pankkitalon. New Yorkin pörssiromahdus sai herrat malttamaan mielensä ja niin pankki muutti kettufarmari Emil Söderlundin taloon, tyhjän pankkitontin viereen. Vuokra oli kuitenkin niin korkea, että omat talohaaveet nostettiin jälleen pöydälle. Ahvenanmaalainen arkkitehti Oscar Bomansson toimitti jo pian piirustukset ja kustannuslaskelmat. Huhtikuussa 1932 hallintoneuvosto hyväksyi hankkeen.

Toimitusjohtaja Rothberg vetäisi kuitenkin käsijarrusta. Hänen mukaansa lama oli iskenyt pahasti sekä ahvenanmaalaisiin että pankkiin. Rothbergin kirjoituspöydällä oli jo pino melko meheviä luottotappioita. Kyllä Totte tuosta rauhoittuu, sanoivat monet hallintoneuvoston jäsenet ja haalivat nopeasti kokoon rakennuskomitean. Mutta sellainen ei vedellyt, pankinjohtaja Rothbergin kanssa ei ketkuiltu! Rothberg ilmoittikin, ettei hän olisi enää käytettävissä.

Suuromistaja Gustaf Erikson sai rauhoittaa myrskyn. Hän ilmoitti hallintoneuvoston kesäkuisessa kokouksessa suhtautuvansa myönteisesti rakennushankkeeseen. Rothbergin luottamus Eriksoniin ja tämän arvostelukykyyn oli niin horjumaton, että hän tuli heti paremmalle tuulelle ja antoi periksi. Täysin tyytyväinen toimitusjohtaja ei kuitenkaan ollut. Hän tyrmäsi Bomanssonin piirustukset ja halusi tilalle toisen arkkitehdin. Rakennuskomitea etsikin arkkitehdin, joka miellytti Torsten Rothbergia. Ole Gripenbergin ansioluettelo oli pitkä ja siihen kuului useita rakennuksia Manner-Suomessa, muiden muassa Stockmannin tavaratalo Helsingissä.

Ensimmäiset asiakkaat toivotettiin tervetulleiksi uuteen tilavaan pankkitaloon 1. syyskuuta 1934. On helppo kuvitella, että kaupunkilaiset olivat ylpeitä uudesta pankkitalostaan. Rakennus oli kuin toimintajulistus: Ålands Aktiebankilla oli nyt luja perusta Ahvenanmaalla. Tidningen Ålandin sanomalehtitalossa nyökyteltiin Gripenbergin pelkistetylle luomukselle mietteliäästi, mutta hyväksyvästi:

Tyyli on hieman epätavallinen. Arkkitehtuuriltaan rakennus edustaa puolifunktionaalista tyyliä, jota on nyt sovellettu ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla.

Sanningen om Ålandsbanken

100 tarinaa 100 vuoden ajalta

Joakim Enegren

Annika Lundqvistin, Leo Löthmanin ja Teo Tuomisen avustuksella.
Valokuva: Yksityinen

Haluatko tulla osaksi seuraavaa 100 vuottamme?