Siirry pääsisältöön

Lähimaksaminen

Mitä lähimaksamisella tarkoitetaan?

Lähimaksaminen tarkoittaa sitä, että sinä kortinhaltijana voit maksaa 50 euroa ja sitä pienemmät maksut viemällä korttisi lähelle maksupäätettä. Sinun ei tarvitse laittaa korttia maksupäätteeseen eikä näppäillä tunnuslukuasi (PIN), jotta maksu voidaan toteuttaa. Riittää, että pidät korttiasi muutaman sentin päässä maksupäätteestä. Tiedät maksun onnistuneen, kun maksupääte on antanut ääni- ja valomerkin. Yli 50 euroa olevat korttimaksut maksat jatkossakin laittamalla kortin sirumaksupäätteeseen ja näppäilemällä tunnuslukusi.

Mitkä kortit sisältävät lähimaksutoiminnon?

Kaikki kortit, joissa on lähimaksusymboli (radioaallot), sisältävät toiminnon.
Yhdistelmäkortissa lähimaksutoiminto on kytketty debit-ominaisuuteen.

Missä voin maksaa lähimaksukortilla?

Voit käyttää korttiasi kaikkialla maailmassa kaikissa niissä maksupaikoissa, joissa on Mastercard-tunnus, myös internetissä ja käteisautomaateissa. Lähimaksuominaisuus toimii kuitenkin vain niissä maksupäätteissä, jotka sisältävät toiminnon lähimaksamista varten. Lähimaksamisen hyväksyvät maksupäätteet tunnistat radioaalloin kuvatusta symbolista.

Ålandsbanken - contactless logo

Kun maksat uudella lähimaksukortillasi ensimmäistä kertaa, sinun täytyy laittaa kortti maksupäätteeseen ja näppäillä tunnuslukusi. Sen jälkeen lähimaksuominaisuus on aktivoituna ja voit alkaa käyttää korttia myös lähimaksamiseen.

Onko lähimaksaminen turvallista?

Lähimaksuominaisuuden sisältävissä korteissa käytetään samaa turvallisuustekniikkaa kuin tavallisissa sirullisissa maksukorteissa. Turvallisuussyistä maksupäätteet tulevat sattumanvaraisesti pyytämään sinua laittamaan kortin maksupäätteeseen ja antamaan tunnuslukusi, myös alle 50 euron ostoissa. Tietyissä tilanteissa voi olla jopa turvallisempaa käyttää lähimaksamista kuin hyväksyä maksutapahtuma tunnusluvulla. Esimerkiksi baaritiskillä tai kahvilan kassalla kukaan ei voi nähdä tunnuslukuasi, mikä vähentää väärinkäytön riskiä, mikäli kortti – vastoin odotuksia – joutuisi vääriin käsiin. Voit lisätä turvallisuutta entisestään rajoittamalla kortin maantieteellistä käyttöä tai käyttöä internetissä. Sen teet kätevästi Internetkonttorisi kautta, Mobiilipankissa tai konttorissamme.