Asuntosäästötili

Ålandsbankenin asuntosäästötili on tarkoitettu sinulle, jos olet 15–39-vuotias ja suunnittelet ensiasunnon hankintaa. Asuntosäästötallettajaksi voit ryhtyä, mikäli et ole aikaisemmin omistanut vähintään 50 % asunnosta.

Tilit

Meillä voit valita erilaisia tilejä eri käyttötarkoituksiin, tarpeidesi mukaan. Autamme sinua valitsemaan tileihisi liitettävät tuotteet ja palvelut, kuten maksukortit ja digitaaliset palvelut.

Asuntosäästötili

Ålandsbankenin asuntosäästötili on tarkoitettu sinulle, jos olet 15–39-vuotias ja suunnittelet ensiasunnon hankintaa. Asuntosäästötallettajaksi voit ryhtyä, mikäli et ole aikaisemmin omistanut vähintään 50 % asunnosta.

Kuinka paljon minun tarvitsee säästää?

Säästät vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta. Tilille sinun täytyy tallettaa vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä, joiden ei tarvitse olla peräkkäisiä. Talletustesi on oltava vähintään 150 euroa ja enintään 3 000 euroa kalenterivuosineljännestä kohti. Säästöaikana et voi nostaa varoja tililtä.

Jos olet 15–17-vuotias, niin vaaditaan lisäksi, että talletusten on oltava omalla työllä ansaitsemiasi varoja.

Millaisen koron saan tilille?

Ålandsbankenin asuntosäästötilin vuotuinen korko on 1 %. Korko on verovapaata ja se maksetaan asuntosäästötilille vuosittain. Lisäksi saat 4 % vuotuista verovapaata lisäkorkoa. Lisäkorkoa suoritetaan tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta. Lisäkorko maksetaan, kun olet täyttänyt asuntosäästösopimuksen ehdot sekä esittänyt pankille kauppakirjan tai loppukatselmuspöytäkirjan.

Jos olet 15–17-vuotias, lisäkorkoa suoritetaan joko asuntosäästösopimuksen solmimispäivästä tai 18-vuotispäivästäsi lukien. Teet valintasi solmiessasi asuntosäästösopimuksen. Lisäkorkoa suoritetaan enintään viideltä kalenterivuodelta.

Miten korkotuellinen asuntosäästölaina toimii?

Kun olet säästänyt ASP-säästöosuuden, pankki voi myöntää asuntolainaa enintään 90 % asunnon kauppahinnasta tai tallettajan omaan vakituiseen asumiseen käytettävän asunnon arvioiduista rakennuskustannuksista. Asuntolaina koostuu ASP-korkotukilainasta ja mahdollisesta lisälainasta. Valtio maksaa osan ASP-korkotukilainan koroista kymmenen ensimmäisen lainavuoden ajan.

Hankittava asunto pantataan lainan takaisinmaksamisen vakuudeksi.

Mahdollisuus asuntosäästölainaan
Säästäminen:vähintään 2 vuotta (8 kalenterivuosineljännestä)
Talletukset vähintään:150 euroa/kalenterivuosineljännes
Talletukset enintään:3 000 euroa/kalenterivuosineljännes
Korko:1 % / vuosi (per 4.11.2014)
Lisäkorko:4 % / vuosi (per 4.11.2014)