Lättaste sättet att hantera dina kort är via bankens digitala tjänster: Mobilbanken eller Internetkontoret.
Ansök om ett nytt kort
Du får automatiskt hem ett nytt kort cirka 8 veckor innan det gamla kortets giltighetstid går ut. Kortets giltighetstid står på kortet (mm/åå), och kortet kan användas till och med den sista dagen den månaden.
Om du är kund hos Ålandsbanken, kan du ansöka om ett helt nytt kort via Mobilbanken, via Internetkontoret eller via din kundansvariga.
PIN-kod
Om du har digitala tjänster kan du se PIN-koden via kortet i Mobilbanken eller på Internetkontoret. Det går även att få PIN-koden hemskickad per post.
För tjänsten debiteras en summa enligt den nuvarande prislistan.
Om du har digitala tjänster kan du välja din PIN-kod när du ansöker om ett nytt kort. Det går även att ändra PIN-kod för ett befintligt kort, en sådan ändring medför att ett nytt kort med ny giltighetstid och CVC-kod beställs.
CVC-kod (Card Verification Code) är ett tresiffrigt säkerhetsnummer som finns på kortets baksida efter kortnummer. Den behöver du ibland ange i samband med kortnummer, oftast när du handlar på nätet.
Om du låst ditt kort på grund av fel PIN-kod i en betalterminal i en affär, kan du försöka låsa upp kortet i en OTTO automat, genom att göra ett uttag eller en saldoförfrågan. För saldoförfrågan debiteras en avgift enligt den nuvarande prislistan. Banken kan inte se om chipet i kortet har spärrats i en betalterminal.
Om du låst ditt kort på grund av fel PIN i en OTTO automat, behöver du kontakta Kundservice.
Gör ändringar på ditt kort
För att ändra din kreditgräns på kortet, kontaktar du din kundansvariga.
Alla kort har köp- och uttagsgränser, vilka du själv kan ändra via Mobilbanken eller via Internetkontoret. Vi rekommenderar att du håller gränserna låga och ändrar vid behov.
Det finns även egna gränser för köp på internet som inte påverkar köpgränserna för köp i affär.
Du avslutar ditt kort genom att kontakta Kundservice eller din kundansvariga.
För kreditkort erbjuder vi två betalningsfria månader per år. Månaderna kan inte infalla efter varandra. Enklast ansöker du om betalningsfria månader via Internetkontoret ”Din bank > Kort > Hantera kort”. Observera att ändringen gäller från nästa faktura, inte för faktura du redan fått.
Under de betalningsfria månaderna behöver du inte betala kreditkortsfakturan. Räntor och avgifter överförs på nästa månads faktura, och krediten amorteras normalt därefter. Om du vill kan du välja att betala hela fakturan som vanligt också under de betalningsfria månaderna.
Du kan välja vilket bankkonto som är kopplat till kortet via Internetkontoret.
”Din bank > Kort > Hantera kort > Ändra kortets säkerhetsgränser”. Välj ett av dina bankkonton under Debit > Kontonummer.
Om du har digitala tjänster kan du uppdatera denna funktion enklast via kortsidan på Internetkontoret eller i Mobilbanken > Hantera kort.
När du ställt in en region fungerar kortet för köp och uttag endast i de regioner du valt.
Om du har digitala tjänster kan du uppdatera dessa funktioner enklast via kortsidorna på Internetkontoret eller i Mobilbanken > Hantera kort.
Du kan justera dina beloppsgränser enligt dina behov. Vi rekommenderar att du har som vana att regelbundet se över dina kortgränser. Om du vill blockera köp på internet kan du lägga dygnsgränsen till noll (0).
Om du har digitala tjänster kan du uppdatera denna funktion enklast via kortet i Mobilbanken > Hantera kort.
Väljer du att inaktivera kontaktlösa betalningar fungerar inte kortets kontaktlösa funktion. Om du har anslutit ditt kort till en digital plånbok fungerar fortfarande kontaktlös betalning med din mobila enhet.
Om ditt köp inte går igenom trots att du har täckning på kontot, kan du kontrollera dina interna köp- och uttagsgränser i Mobilbanken eller på Internetkontoret. Se även att du har korrekt region aktiverad.
Pushnotiser kan du själv uppdatera via Mobilbanken > Inställningar > Funktioner i utloggat läge> Pushnotiser > Kort.
Där kan du även uppdatera inställningar för enskilda kort och ställa in gränser för vilka belopp notifieringar ska tas emot för.
Korten ärver namnet från kortansökan och uppdateras inte per automatik när dina personuppgifter uppdateras. Därför behöver du kontakta Kundservice för att uppdatera namnet på kortet. Vid namnändring skapas ett nytt kort som ersätter det befintliga kortet.
Stark kundautentisering
Kravet på så kallad ”stark kundautentisering” (identifiering) betyder att du måste bekräfta att det verkligen är du som handlar med ditt kort eller gör en betalning. I praktiken betyder det att du behöver identifiera dig med minst två av följande tre faktorer:
- Kunskap. Något som endast du vet, till exempel ditt lösenord eller din PIN-kod.
- Innehav. Något som endast du har, till exempel ditt kort eller din telefon.
- Unik egenskap. En fysisk egenskap, till exempel ditt fingeravtryck eller din ansiktsform.
Du bekräftar dessa köp endera med e-ID, eller med ditt lösenord för digitala tjänster plus en engångskod som skickas till dig via sms.
Det finns även en del undantag som tillåter betalningar utan stark kundautentisering, därför kan det även hända att ditt köp går igenom utan att du behöver göra en identifiering.
Om nätbutiken inte erbjuder stark kundautentisering kan ditt köp komma att nekas.