Handla med kort på nätet

Kort

Med Ålandsbankens internationella Östersjökort kan du betala och ta ut pengar var du än befinner dig. Våra Östersjökort tar dessutom ställning för ett friskare hav och ger dig möjligheten att följa din egen miljöpåverkan med hjälp av Åland Index. Korten har olika egenskaper och förmåner och en del av våra kort innehåller omfattande kortförsäkringar. Nu har vi uppdaterat vår kortdesign – de nya färgnyanserna gör det enklare att skilja korten från varandra.

Handla med kort på nätet

Ålandsbanken ansluter automatiskt alla utgivna Mastercard-kort till Mastercard® SecureCode™. Tjänsten hör till den internationella säkerhetsstandarden för säkrare handel med kort på internet.

Tjänsten är lätt att använda och förorsakar inga extra kostnader för dig som kund.

Vi rekommenderar att du använder nätbutiker som erbjuder denna tjänst. Du hittar Mastercard SecureCode-logon någonstans på nätbutikens webbsida.

För dig som har Ålandsbankens Internetkontor

När du handlar i nätbutiker som kräver Mastercard SecureCode identifierar du dig med Internetkontorets inloggningsuppgifter, inklusive en kod från din kodtabell eller Ålandsbanken e-ID.

Tänk på att en förutsättning för att kunna handla säkrare med ditt kort på nätet är att du har dina inloggningsuppgifter tillgängliga.

För dig som inte använder Internetkontoret

För att använda Mastercard SecureCode identifierar du dig via sms till din mobiltelefon. När du ska betala ditt inköp i nätbutiken skickas en engångskod till din mobiltelefon, som du sedan använder för att identifiera dig. Du får en ny kod för varje nytt inköp.

För att detta ska fungera behöver vi ha ditt fullständiga mobiltelefonnummer i vårt kundregister. Om vi inte har ditt mobiltelefonnummer kommer du att få möjlighet att ange det när du ska betala ditt inköp. Om du är osäker på om vi har rätt uppgifter kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

Så här gör du:

När du handlar med ditt kort på nätet identifierar Mastercard SecureCode båda parter: köparen och betalningsmottagaren. Dina uppgifter skickas inte till mottagaren, systemet skickar bara en bekräftelse på att du är identifierad.

  • Besök som vanligt den nätbutik du vill använda.

  • Gör dina inköp och välj sedan att betala.

  • Välj Mastercard som betalningssätt.

  • Ange kortets uppgifter som efterfrågas (kortnummer, giltighetstid, säkerhetskod).

  • Nu kommer du till Mastercard SecureCode-sidan där du kontrollerar inköpets uppgifter.

  • Klicka därefter på knappen Fortsätt så förflyttas du automatiskt till Internetkontoret där du anger dina inloggningsuppgifter eller så får du automatiskt ett sms med en tillfällig kod till din mobiltelefon som du sedan fyller i fältet.

  • Du får därefter en bekräftelse från nätbutiken att inköpet genomförts och betalningen har lyckats.

Då du betalar med kreditkort debiteras inköpet på din Mastercard-faktura. Då du betalar med debitfunktionen debiteras inköpet från ditt konto. Kreditkortsnumret ser du på kortets framsida och debitfunktionens kortnummer finns på kortets baksida, varav de tre sista siffrorna avser CVV-kod.

Betalningar

Ålandsbanken erbjuder dig en mängd olika möjligheter för att du ska kunna utföra dina betalningar smidigt på det sätt som passar just dig.

Din eurobetalning når hela EU

Nu är det lätt att betala räkningar inom hela EU. En eurobetalning är det rätta alternativet för dig då du vill göra en betalning i euro till en mottagare inom Finland, övriga EU samt till Island, Norge, Liechtenstein, Monaco och Schweiz.

Internetkontoret och i Mobilbanken gör du dina eurobetalningar snabbt och enkelt. Du kan också spara all betalningsinformation i ditt egna mottagarregister, vilket underlättar vid nästa betalningstillfälle. Du kan såklart även göra betalningen på något av våra kontor.

Eurobetalning kallas även SEPA-betalning. SEPA står för Single Euro Payments Area, det gemensamma europeiska betalningsområdet.

Läs mer om SEPA här