Vanliga frågor och svar

Kort

Med Ålandsbankens internationella Östersjökort kan du betala och ta ut pengar var du än befinner dig. Våra Östersjökort tar dessutom ställning för ett friskare hav och ger dig möjligheten att följa din egen miljöpåverkan med hjälp av Åland Index. Korten har olika egenskaper och förmåner och en del av våra kort innehåller omfattande kortförsäkringar. Nu har vi uppdaterat vår kortdesign – de nya färgnyanserna gör det enklare att skilja korten från varandra.

Vanliga frågor och svar

1. Vad är Mastercard® SecureCode™?

Svar: Mastercard SecureCode är en tjänst jämförbar med Verified by Visa. Tjänsten är en internationell säkerhetsstandard för säkrare handel på internet. Köparen identifierar sig med en personlig kod och säkerställer på så vis att ingen obehörig kan använda kortet för inköp på nätet.

2. Kan jag välja om jag vill använda Mastercard SecureCode?

Svar: Nej, de nätbutiker som är anslutna till Mastercard SecureCode-tjänsten kräver att du alltid ska identifiera dig.

3. Hur vet jag om jag ska använda Mastercard SecureCode eller inte?

Svar: När du besöker nätbutiken ser du logotypen för Mastercard SecureCode någonstans på sidan. Det finns även nätbutiker som använder tjänsten fastän man inte visar logotypen, då kommer systemet automatiskt att kräva att du identifierar dig.

4. Varför har Mastercard SecureCode skapats?

Svar: Säkerhetsstandarden skapades för att göra kortbetalningar på internet tryggare. Som innehavare av ett kort som är anslutet till tjänsten kan du känna dig säkrare på att ingen annan kan använda ditt kort för internetbetalningar.

5. Hur kan Mastercard SecureCode vara säkrare?

Svar: Även om någon annan känner till ditt kortnummer så kan köpet inte genomföras utan att du identifierat dig för betalningsmottagaren via Mastercard SecureCode-tjänsten. Om identifieringen inte lyckas kan köpet inte genomföras.

6. Kan två personer med ett gemensamt konto och varsitt parallellkort använda samma personliga kod?

Svar: Eftersom registreringen hos Mastercard SecureCode gäller per kort behöver båda personer använda sig av sina egna inloggningsuppgifter och identifieringskoder.

7. Vilket kort ska jag använda? Behöver jag skaffa ett nytt kort för att kunna använda Mastercard SecureCode?

Svar: Ålandsbanken ansluter automatiskt alla Mastercard-kort till tjänsten och du kan använda alla dina debit-, kredit- eller kombikort för betalningar på internet.

8. Vad händer när giltighetstiden för mitt kort går ut?

Svar: Informationen uppdateras automatiskt av Ålandsbankens kortbolag Compass Card.

Betalningar

Ålandsbanken erbjuder dig en mängd olika möjligheter för att du ska kunna utföra dina betalningar smidigt på det sätt som passar just dig.

Din eurobetalning når hela EU

Nu är det lätt att betala räkningar inom hela EU. En eurobetalning är det rätta alternativet för dig då du vill göra en betalning i euro till en mottagare inom Finland, övriga EU samt till Island, Norge, Liechtenstein, Monaco och Schweiz.

Internetkontoret och i Mobilbanken gör du dina eurobetalningar snabbt och enkelt. Du kan också spara all betalningsinformation i ditt egna mottagarregister, vilket underlättar vid nästa betalningstillfälle. Du kan såklart även göra betalningen på något av våra kontor.

Eurobetalning kallas även SEPA-betalning. SEPA står för Single Euro Payments Area, det gemensamma europeiska betalningsområdet.

Läs mer om SEPA här