39 Gubbar I Lådan

Hjälp, maskinen pratar!

1986

Invigningen av julgatan i Mariehamn är en kär tradition. Inför den stora dagen i december 1986 skulle stadens invånare dessutom få komma och prova den nya Minibanken. Den nya automaten ersatte den första generationens automater som togs i bruk 1979. En efterlängtad nyhet var möjligheten att lyfta svenska kronor och i samma veva lanserades Visa-kombikorten. Men natten innan den stora dagen kröp kvicksilvret ner långt under nollstrecket.

– Det blev något etterjävligt kallt. Det var så kallt att gummitrissan som skulle mata ut sedlarna frös, säger Edgar Vickström som var projektledare.

På gatan köade en förväntansfull skara. Inne i banklokalen stod Vickström och hans kollega Bengt Mattsson. Nu var goda råd dyra. Då kom Bengt Mattsson på att det i damernas omklädningsrum fanns en hårtork. Mattsson sprang efter den och snart hade de båda herrarna krupit in i Minibanken. Där blåste de febrilt med hårtorken mot gummitrissan för att mjuka upp den. Det hjälpte inte.

Edgar Vickström insåg att de fick förlita sig på en annan metod.

– Jag ropade genom sedelspringan Hallå, vi skickar nu ut en nota som ni får skriva på och mata in igen, sedan får ni era pengar! Där ute blev munterheten stor när den nya fina automaten också kunde prata.

Så slet duon hela kvällen tills lugnet lade sig över julgatan. Först då insåg de hur hungriga de var.

– Vi marscherade upp till personalmatsalen. Där hade man samma dag serverat julbord så vi kunde snaska i oss resterna, säger Edgar Vickström.

På banken hade man inte köpt in ett färdigt datasystem utan hela systemet kodades på ort och ställe i Mariehamn.

– Vår programmerare hette Ulf Hirvonen och han kodade allt, tutti totale! Hans dedikation var enorm. Han satt ofta på kvällarna med sina barn omkring sig medan han kodade och integrerade automat- och banksystem, berättar Edgar Vickström.

Själv minns Hirvonen att han var ny på dataavdelningen och att han fick sköta integrationen av den nya Nokiaautomaten för att han talade finska. Det behövdes när Nokia skickade sin finskspråkiga projektledare till Mariehamn för att leda arbetet.

– Det var en spännande och lärorik tid för en ung man. Före projektet visste jag knappt vad debet och kredit betydde.

Att lyfta kronor betydde valutaväxling direkt från kontot och den processen blev en extra utmaning – en utmaning som löstes under många sena kvällar och som samtidigt svetsade samman teamet.

– Och dessutom fick vi senare en extra fjäder i hatten. När Handelsbanken skulle byta automater gjorde de ett studiebesök hos Ålandsbanken för att se hur vi hade planerat vårt system, säger Ulf Hirvonen.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren

Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Fr v: Ulrica Lindström, Edgar Vickström, Magnus Eriksson, Ulf Hirvonen, Bengt Mattsson, Marianne Lindblom och Kay From.
Foto: Tage Silander. 

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?