Hoppa till huvudinnehåll

Östersjökonto – för ett friskare hav

Spara på Östersjökonto och hjälp oss att bidra för ett renare Östersjön! Östersjökontot är ett sparkonto för dig som vill ha sparpengarna tryggt på ett konto, men ändå inte låsta för lång tid.

Via Östersjöprojektet donerar Ålandsbanken årligen ett belopp som motsvarar upp till 0,2 % av depositionerna på Östersjökontot till naturskydds- och miljöprojekt kring Östersjön. Förutom att finansiera miljöprojekt vill vi sprida kunskap och uppmana till eftertänksamhet såväl i vardagen som på länge sikt.

Från Östersjökontot kan du göra sex avgiftsfria uttag per år. På övriga uttag betalar du en provision som är 1 % av uttagsbeloppet. Via våra digitala tjänster kan du göra obegränsat antal transaktioner kostnadsfritt. Östersjökontots ränta är för närvarande 1,60 %.

Idén bakom Östersjökontot

År 1997 lanserade vi Miljökontot med syfte att erbjuda våra kunder ett sparkonto som samtidigt bidrog till konkreta åtgärder för miljön. 2016 byttes kontots namn till Östersjökonto och därefter har vi fokuserat på att finansiera projekt som förbättrar Östersjöns tillstånd. Såväl privatpersoner som företag, skolklasser och organisationer kan ansöka om finansiering för sina projekt som bidrar till att förbättra Östersjöns tillstånd.

Hittills har vi finansierat miljöprojekt med cirka 5 miljoner euro. Läs mer om Östersjöprojektet och hur just ditt projekt kan ansöka om finansiering.