Hoppa till huvudinnehåll

Ålandsbanken e-ID

Enkel inloggning och identifiering med Ålandsbanken e-ID
private-internetkontoret

Vår elektroniska identifieringsmetod, Ålandsbanken e-ID, uppfyller kraven på så kallad stark kundautentisering. Funktionaliteten möjliggör digitala underskrifter med din mobila enhet, och är ett alternativ till kodtabellen. Med e-ID kan du logga in och godkänna uppdrag på Internetkontoret, i Mobilbanken och andra webbtjänster.

Identifieringsmetoden är både säker och avgiftsfri, och vi rekommenderar att du tar den i bruk. Du aktiverar själv Ålandsbanken e-ID i Mobilbanken genom några enkla steg (se e-ID-guiden nedan).

Identifiering med e-ID görs via Mobilbanken, med ditt användar-ID och en fyrsiffrig lösenkod som du själv väljer. I stället för lösenkod kan du använda fingeravtrycksidentifiering eller FaceID, om din mobila enhet har stöd för det. Inloggningsanvisningar finns längre ner på sidan.

Med Ålandsbanken e-ID kan du:

  • Logga in på Internetkontoret, i Mobilbanken och andra tjänster som kräver elektronisk identifiering, till exempel FPA och Skatteförvaltningen

  • Bekräfta betalningar och andra uppdrag på Internetkontoret och i Mobilbanken

  • Bekräfta betalningar i webbutiker

Du väljer själv vilket identifieringssätt du använder, Ålandsbanken e-ID eller kodtabellen. Du kan använda båda sätten, men under en aktiv banksession kan bara ett identifieringssätt användas. Om du loggar in med e-ID, bekräftar du även uppdrag med den. Loggar du däremot in med din kodtabell, använder du kodtabellen även för att bekräfta uppdrag.

Observera att du behöver spara din kodtabell även efter att du aktiverat Ålandsbanken e-ID, eftersom kodtabellen behövs till exempel när du aktiverar e-ID på en ny enhet.

Frågor och svar