Hoppa till huvudinnehåll

Sparkalkylator

Testa vår sparkalkylator för att se hur dina besparingar skulle kunna växa. Med bara 200 euro i månaden kan du spara ihop närmare 31 000 euro på 10 år. Vad är ditt sparmål och hur mycket kan du tänka dig att spara per månad?

Notera att investeringar i fonder innebär en risk. Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på en fond, och den avkastning som genereras, kan både öka och minska och du kan förlora hela eller delar av det insatta kapitalet.

Sparat kapital
0
Förväntad avkastning (5%):
0
Totalt t.o.m.
0

Hur fungerar sparkalkylatorn?

Sparkalkylatorn baserar sig på ränta på ränta-effekten. Ju längre tid du placerar och låter din placering växa, desto större blir både räntan och sparbeloppet. Du får avkastning både på beloppet som du ursprungligen placerade och på avkastningen, i och med att ditt kapital växer varje år.

Hur fungerar ränta på ränta-effekten?

Om du placerar 1 000 euro i år med en förväntad avkastning på 5 procent, skulle du få en avkastning på 50 euro på ditt startkapital. Efter det första året skulle värdet på din placering därmed öka till 1 050 euro. Om avkastningen skulle vara 5 procent även följande år, skulle ditt kapital igen öka med 5 procent, dvs. med 52,50 euro. Efter det andra året skulle alltså värdet på din placering ha ökat till 1 102,50 euro. Ränta på ränta får pengarna att växa snabbare för varje år. Kom dock ihåg att du behöver spara över en längre tid och ständigt återinvestera räntan/avkastningen, så att pengarna kan ta fart och växa över tid.

Risk och förväntad avkastning

Förväntad avkastning beror på risken du är beredd att ta och hur länge du kan låta dina pengar växa. Generellt sett antas aktiefonder ha en högre risk än allokeringsfonder (blandfonder) och räntefonder, och rekommenderas därför för långsiktigt sparande (mer är 5 år).

Det är viktigt att komma ihåg att risk och avkastning brukar gå hand i hand. Den förväntade avkastningen på mycket trygga placeringar är några procent, och med en måttlig risk kan avkastningen stiga till 3–5 procent. För placeringar med högre risk, såsom aktier, kan den förväntade avkastningen vara över 6–7 procent. Historiskt sett har aktiemarknaden genererat en genomsnittlig årsavkastning på 7 procent.

Hur minskar jag risken på mina placeringar?

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken. En av de främsta är att diversifiera dina placeringar. Det kan du göra genom att placera i olika tillgångsslag – exempelvis både i aktier och ränteinstrument. Diversifiera också dina placeringar mellan olika sektorer, länder och regioner. Kom ihåg att värdet på placeringarna kan både stiga och sjunka. Under vissa år ligger avkastningen på plus och under andra på minus, men på lång sikt är den genomsnittliga avkastningen ändå vanligtvis positiv.

Investeringar innebär risk

Sparkalkylatorn är inte en placeringsrekommendation eller ett placeringsråd. Vi har inte tagit hänsyn till skatter, avgifter, valutaförändringar eller inflation i beräkningen. Den förväntade avkastningen har samband med den risk du är beredd att ta och hur länge du kan låta pengarna växa.

Har du frågor om ditt sparande? Hör av dig till oss. Våra kundansvariga finns här för att stötta dig – oavsett om du vill komma i gång eller se över ditt befintliga sparande.

Börja fondspara idag