Världens tystaste landstigning

48 Världens Tystaste Landstigning

De smög, spanade och segrade

1982

De fick en direkt order. Res till Helsingfors, öppna bankens första kontor på fastlandet och gör bra affärer. Men gör inget väsen av er.

Den lilla kommandotruppen bestod av två kapabla herrar som skulle visa sig vara ett perfekt team för uppdraget. Det fanns flera goda skäl till att slå ner bopålarna i huvudstaden.

– Det handlade om att det skulle vara enklare att hålla kontakt med myndigheterna och framför allt om att bygga relationer till bolag som hade verksamhet på Åland. Vi ville att de öppnade konto hos oss i Helsingfors så att vi kunde fånga upp penningtrafiken från Åland, säger Peter Grönlund, som kom att bli den första kontorsdirektören på fastlandet.

Peter Grönlund var som klippt och skuren för uppdraget. År 1981 hade Ålandsbanken tillsammans med Postbanken stiftat bolaget PSP & Co i London. Det gav Grönlund möjlighet att under tre intensiva månader i London City bekanta sig med hur bolagets vd Jorma Aranko och hans kolleger skötte relationsbyggandet till en rad storbanker. Det stod snart klart för den unge bankmannen från Åland att Banking is a people business.

Kort efter att Peter Grönlund kommit hem från London skrev han ett PM där han skissade upp hur en fastlandsetablering kunde se ut. Kärnan i resonemanget var att bygga relationer till storbolag och få dem att bli kunder. Bankledningen nickade godkännande. Men en fråga återstod: vem kunde tänkas bli Peter Grönlunds parhäst i Helsingfors?

– Jag sade att jag gärna tar Jan Tallqvist med mig. Min idé var att jag under kundmötena skulle diskutera de banktekniska frågorna, vilket på den tiden inte var Jannes starkaste sida eftersom han var jurist. Men som helsingforsare kände han en helsickes massa folk, säger Peter Grönlund.

– Så jag började ordna så att vi fick träffa flera storbolag och de var alla välkomnande och en aning storebrorsaktiga, minns Jan Tallqvist.

Men intåget i Helsingfors blev ingen konfettiparad med pukor och trumpeter – tvärtom. Det var diskretion som gällde. Det kunde nämligen bli knepigt om Ålandsbanken sågs som en konkurrent.

– Därför ville vd Thorvald Eriksson att vi inte på något sätt skulle störa de goda relationer som vi hade till bland annat KOP-banken, säger Grönlund.

Den försiktige Eriksson drog också i handbromsen när den ivriga duon presenterade sitt första förslag på nytt kontor.

– Vi hade varit och tittat på Victor Ek-huset, mitt emot Gamla Saluhallen. Huset var till salu och vi ville köpa det. Men det ansågs vara en alltför stor investering, säger Jan Tallqvist.

I stället fick det bli en lokal ett stenkast från det anrika stenhuset. Den 4 januari 1982 invigdes Ålandsbankens kontor på Unionsgatan 30, mitt emellan Senatstorget och Salutorget. Med sitt centrala läge blev kontoret en utmärkt strategisk språngbräda mot nya äventyr. Också om lukten av strömming tidvis var ganska stark.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Salutorget i Helsingfors, 1930-talet. 50 år senare öppnade Ålandsbanken sitt första fastlandskontor i huset snett bakom spårvagnen. Museiverket.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?