14 maj 2018
Finland

Så här visas ditt miljöavtryck

balticproject hero 1800x1220

Sommaren 2016 lanserade Ålandsbanken världens första betalkort som mäter miljöpåverkan på dina köp. Östersjökortet är producerat av bionedbrytbart material och med hjälp av kortet kan du följa din miljöpåverkan och samtidigt göra gott för miljön. Kortet är kopplat till Åland Index, ett beräkningssystem, som mäter dina transaktioner koldioxidavtryck och som Ålandsbanken utvecklat tillsammans med samarbetspartners.

Sommaren 2016 lanserade Ålandsbanken världens första betalkort som mäter miljöpåverkan på dina köp. Östersjökortet är producerat av bionedbrytbart material och med hjälp av kortet kan du följa din miljöpåverkan och samtidigt göra gott för miljön. Kortet är kopplat till Åland Index, ett beräkningssystem, som mäter dina transaktioner koldioxidavtryck och som Ålandsbanken utvecklat tillsammans med samarbetspartners.

Som kund hos Ålandsbanken har du kanske redan ett Östersjökort. Om inte, kommer du att få ett inom en snar framtid. Östersjökortet finns redan nu tillgängligt för våra Premium- och Private Bankingkunder och vi byter nu stegvis ut alla våra nuvarande kort till Östersjökort.

Uträkningen av ditt koldioxidavtryck

presenteras i realtid på Internetkontoret och i Mobilbanken. Med den uppdaterade grafiken kan du nu även följa med utvecklingen av din miljöpåverkan på ett intressant och visuellt sätt och lättöverskådligt få en helhetsbild.

Stapeldiagrammet

visar ditt månatliga koldioxidavtryck i kilogram för de senaste tolv månaderna. Under 2018 kommer vi även att uppdatera stapeldiagrammet med en jämförande linje som visar det genomsnittliga koldioxidavtrycket för Åland Index -användarna. Denna medelförbrukning ser du skissad i bilden som en orange linje.

I cirkeldiagrammet

ser du från vilka branscher ditt koldioxidavtryck har bildats beroende av vilka inköpsställen du handlat hos. Det ger dig en bild över dina konsumtionsvanor. Du kan antingen välja att se den senaste månaden eller en sammanställning över de senaste 12 månaderna i cirkeldiagrammet. Om du vill kan du kompensera för utsläppen genom att öppna ett Östersjökonto, som genererar medel till Östersjöprojektet eller genom att donera pengar till WWF Finland. Vi ger också praktiska tips på hur du kan ändra dina vanor och bli mer miljömedveten i vardagen.

Artikel från Ålandsbanking nr 2/2017 (publicerad 20.12.2017)

Intresserad av Östersjökortet?

Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret nedan, så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt. Du kan också kontakta vår Kundservice må–fre kl. 8.30–18.00 tfn 0204 292 910*.

Är du redan kund hos Ålandsbanken?

Vi kommer att introducera våra nya miljövänliga Östersjökort stegvis för våra kunder.

För mer information kan du kontakta din kundrådgivare, eller skicka ett meddelande via Internetkontoret eller Mobilbanken.

Jag vill gärna få mer information om Östersjökortet