14 maj 2018
Finland

Samarbete över gränser

Samarbete Over Granser

Ett år, 32 500 asylsökande och 140 mottagningscenter. Den aldrig tidigare skådade asylkrisen år 2015 lämnade ett permanent märke i Finlands historia. Detta fenomen, som ofta stämplas negativt, påverkar vårt land även på ett positivt sätt. Bland de många asylsökandena kom också hudratals av experter från olika branscher till Finland, allt från ingenjörer till företagsledare. Den dolda potentialen i dessa utbildade proffs kan dock utnyttjas till förmån för Finland endast genom sysselsättning och omsorgsfull integrering.

En möjlighet att integrera

För Rahaf var praktikplatsen på Ålandsbanken inte bara en möjlighet att integrera sig i det finska samhället, utan också ett sätt att fortsätta göra karriär inom banksektorn. Rahaf, utexaminerad från Handelshögskolan i Damaskus, hade arbetat inom banksektorn i Syrien redan i åtta år och avancerat till en ledarposition. Skillnaderna mellan den finska och syriska arbetskulturen dök dock omedelbart upp: ”I Syrien är kontroll och hierarki i nyckelposition, men i Finland är företagsstrukturen mera öppen. I Syrien serverar man chefen kaffet medan i Finland kokar chefen sitt eget kaffe.”

Rahaf anser att den två månader långa Business Lead-praktiken på Ålandsbanken har varit en utmärkt upplevelse och den har hjälpt mycket i anpassningen till det finska samhället. Hon har fått en särskilt bra bild av den finska företagskulturen: ”I Finland är förtroendet för de anställda högt och man vågar ge dem ansvar.” Rahaf berömmer också den allmänna positiva stämningen på Ålandsbanken, människorna är vänliga och alltid redo att hjälpa till.

Målmedveten

Efter praktiken tänker Rahaf söka jobb i Finland, i synnerhet inom banksektorn och nu med ännu mera tillit. En annan målsättning för denna målmedvetna kvinna är att lära sig finska. Hon började öva sig via videon på YouTube redan i Syrien innan hon sökte asyl. ”Språket är nyckeln till kulturen. Genom att lära mig det finska språket visar jag också min tacksamhet för detta land”, berättar Rahaf. Detta ambitiösa mål är också ett utmärkt nästa steg efter integrationsprogrammet, Business Lead 2017 är ju en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Artikel från Ålandsbanking nr 2/2017 (publicerad 20.12.2017)

Text: Linnea Erkamo

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!