Hoppa till huvudinnehåll
18 maj 2018
Ålandsbanken Blogg

Östersjöprojektet uppmanar allmänheten att rädda Östersjön

Ansökningstiden för Östersjöprojektet börjar och är öppen för allas ansökningar. I år delar Ålandsbanken ut upp till 360 000 euro via Östersjöprojektet.

Östersjön är ett av världens mest förorende hav. Döda zoner täcker delar av havsbotten, som en konsekvens av övergödningen. Samverkan mellan engagerade parter från många olika områden och utveckling av nya idéer är avgörande för Östersjöns framtid. Östersjöprojektet uppmanar dig som engagerar dig i Östersjöns välbefinnande att medverka genom att ansöka om finansiering för din idé eller ditt projekt, som främjar Östersjöns tillstånd.

Förra året lanserades en ny kategori för digitala innovationer där Ilkka Paananen, verkställande direktör för spelbolaget Supercell, utvärderar projektidéer tillsammans med bland annat Skype-medgrundaren Niklas Zennström.

- Östersjön är i ett kritiskt tillstånd, men det finns alltid hopp. Det behövs nya idéer för miljöarbetet och stora visioner kan ge stora resultat, säger Ilkka Paananen

- Nu för tiden har vi stora möjligheter att använda teknik för att lösa många av de problem som vi känt till länge. Den här regionen har kapacitet att vara världsledande inom ansvariga och innovativa lösningar när det gäller utmaningar inom vattenkvalitet. För att detta ska ske måste vi gå samman med andra, och denna kategori är en bra plattform för att göra det, säger Niklas Zennström.

Ansökningstiden startar idag Nu kan privatpersoner, skolor och organisationer ansöka om finansiering för att skydda Östersjön. Alla idéer är välkomna med och ansökningstiden är öppen fram till den 30 september. Vinnarna väljs ut genom en allmän omröstning och med hjälp av en jury som består av flera miljöexperter. De mest innovativa projekten tilldelas finansiering. 

- I Östersjöprojektet har vi under tidigare år sett fantastiska initiativ, som redan gett goda resultat. Vi uppmuntrar alla att delta för ett friskare Östersjön, berättar Anne-Maria Salonius, direktör för affärsområdet Finland.

Förra året fick 9 projekt dela på 250 000 euro, varav vinnaren tilldelades 70 000 euro för sin innovation som samlar plastavfall och olja från haven. Totalt fick Östersjöprojektet 124 ansökningar år 2017.

Mera information om ansökan hittar du på sidan www.balticseaproject.org

Tilläggsinformation: Anne-Maria Salonius, direktör för affärsområdet Finland, Ålandsbanken, tfn +35840733 1106

Östersjöprojektet Sedan 1997 har Ålandsbanken stöttat en rad olika miljöprojekt. Över tid har närapå 2 000 000 euro donerats tillbåde små och stora organisationers viktiga arbete. Årligen donerar banken ett belopp som motsvarar upp till 0,2 % av depositionerna på Östersjökontona. Östersjöprojektet arbetar för ett friskare hav genom att finansiera goda idéer och genom att öka kännedomen om tillståndet för Östersjön. http://www.balticseaproject.or...

Ålandsbanken Abp 1919 grundades Ålandsbanken och är sedan 1942 börsnoterad i Helsingfors. Ålandsbanken skapar värde för människor och företag som värderar relationer genom att leverera den stora bankens tjänsteutbud med den mindre bankens omtanke och förnuft. Koncernen har en balansomslutning om 5,3 miljarder euro och har ca 700 anställda fördelat på kontor på Åland, i Finland och Sverige.