31 Ett Oväntat Besök

Wilénin vakava huumori

1975

Ateljeen ovi Överbyssä avautui ja sisään astui yllätysvieras Maarianhaminasta. Itse pankinjohtaja Thorvald Eriksson oli utelias näkemään Tage Wilénin tauluja. Eriksson oli myös ostoaikeissa. Tämä tapahtui 1970-luvun alussa, jolloin Wilén oli muutama vuosi aikaisemmin palannut Ahvenanmaalle päätettyään opintonsa Konstfackin taidekorkeakoulussa Tukholmassa. Hän oli saanut hyvät arvostelut viimeisimmästä näyttelystään ja häntä oli alettu pitää kansankuvaajana. Wiléniläinen huumori löysi tiensä suoraan ahvenanmaalaisten sydämiin. Hänen tapansa verhota usein kärkeväkin yhteiskuntakritiikki huumoriin ei tuntunut haittaavan ketään. Vuosien saatossa häntä alettiin kutsua Ahvenanmaan kansallismaalariksi.

Maalauksen aiheena on ahvenanmaalainen talonpoikaishääjuhla Eckerössä, Tage Wilénin isoisän lapsuudenkodissa Ahvenanmaan länsiosassa. Wilén oli lapsuudessaan 1940-luvulla vieraillut kahdesti talossa järjestetyissä hääjuhlissa, joiden muistoja hän ikuisti maalaukseensa.

– Lapsi tarkastelee ympäristöään melko yksityiskohtaisesti ja ilman arvolatausta. Hän juoksentelee paikasta toiseen, tutkii ja tirkistelee kaikkea uteliaasti.

Taulun useimmilla henkilöillä olivat elävät esikuvat, joista useimmat olivat kyläläisiä ja sukulaisia. Esimerkiksi vihkipappi oli Brage Liewendahl, joka toimi Eckerön kirkkoherrana vuoteen 1950 saakka.

– Puun vieressä seisova piippua poltteleva mies on tukholmalainen ystäväni. Halusin mukaan myös yhden lurjuksen, Tage Wilén muistelee.

Toimitusjohtaja Thorvald Eriksson ilmestyi siis eräänä päivänä Wilénin ateljeehen. Vierailu ei sinänsä ollut mitenkään erikoinen, koska Eriksson keräsi intohimoisesti ahvenanmaalaista taidetta pankin laskuun. Yleensä hän kuitenkin laittoi asialle jonkun työntekijöistään, joten vierailu paljastaa pankinjohtajan henkilökohtaisen kiinnostuksen Wilénin taidetta kohtaan.

– Yllätyin Erikssonin päättäväisyydestä ja siitä, että hän osti siltä samalta seisomalta kolme maalausta. Minun oli vain kerrottava hinta. En ollut aikaisemmin myynyt kovin montaa työtä, joten minulla ei ollut kaupanteosta juurikaan kokemusta.

Hääjuhlataulu on ollut vuodesta 1975 lähtien Ålandsbankenin pääkonttorissa henkilökunnan ruokalan seinällä. Maalaus on kuitenkin päätynyt myös moneen kotiin.

– Ahvenanmaan matkailuyhdistys painatti taulusta julisteen 1980-luvulla, joten se on siten tullut tutuksi ympäri maakunnan, toteaa Tage Wilén.


Sanningen om Ålandsbanken

100 tarinaa 100 vuoden ajalta

Joakim Enegren

Annika Lundqvistin, Leo Löthmanin ja Teo Tuomisen avustuksella.
Valokuva: Tage Wilén, Viktor Fremling.

Haluatko tulla osaksi seuraavaa 100 vuottamme?