Siirry pääsisältöön

Korttiturvallisuus

Muokkaamalla kortin päivittäisiä osto- ja nostorajoja sekä aluekohtaista rajoitusta voit lisätä kortin käytön turvallisuutta entisestään ja vähentää maksukorttipetoksen riskiä. Muutat helposti itse rajoja sekä Mobiilipankissa että Internetkonttorissa, niin usein kuin itse haluat. Suosittelemme, että tarkistat korttisi rajat säännöllisesti.

Päivittäiset osto- ja nostorajat sekä aluekohtainen rajoittaminen

Voit asettaa päivittäiset osto-, nosto- ja verkko-ostorajat erikseen jokaiselle kortillesi. Ennen suurempaa ostoa tai ulkomaanmatkaa voit tilapäisesti muokata rajoja. Uudet rajat päivittyvät muutamassa minuutissa.

Osto- ja nostorajojen lisäksi voit myös itse valita, millä alueilla voit käyttää korttiasi. Jos et ole matkalla, suosittelemme, että rajaat korttisi käyttöalueeksi Suomen. Ennen matkaa voit muokata rajoja matkakohteen mukaan – alueeksi voit valita Suomen lisäksi Pohjoismaat, Euroopan tai koko maailman.

Aluekohtainen rajoitus koskee ostoja fyysisissä ostospaikoissa ja käteisnostoja automaateista. Rajoitus ei koske kortilla maksettuja ostoksia verkossa.

Korttirajojen muuttaminen

Internetkonttorissa

 1. Valitse kortti, mihin haluat tehdä rajoituksia.

 2. Valitse Muuta kortin tiedot.

 3. Valitse Muuta korttitietoja (turvarajat jne.) muokataksesi osto- ja nostorajoja.

 4. Täytä haluamasi osto- ja nostorajat kortillesi ja valitse Jatka. Hyväksy Ålandsbanken e-ID:llä tai tunnusluvulla tunnuslukutaulukostasi. Huom! Yhdistelmäkorttiisi voit valita rajat erikseen debit- ja luottokortille.

 5. Valitse Vaihda kortin aluerajoitusta muokataksesi aluekohtaista rajoitusta.

 6. Valitse alue, jolle haluat rajoittaa korttisi käytön ja hyväksy muutos Ålandsbanken e-ID:llä tai tunnusluvulla tunnuslukutaulukostasi.

Muokkaat korttisi käyttörajoituksia helposti myös Mobiilipankissa. Valitse päävalikosta kohta Kortit,> Muokkaa korttirajoja ja muuta asetuksia tarpeidesi mukaan. Muistathan, että yhdistelmäkorttiisi voit valita rajat erikseen debit- ja luottokortille. Hyväksy muutos e-ID:llä tai tunnusluvulla tunnuslukutaulukostasi.

On tilanteita, joissa korttitapahtuma voidaan hyväksyä, vaikka aluekohtainen rajoitus on käytössä. Tämä voi johtua siitä, että maksupäätteessä tai automaatissa ei ole maatunnusta tai se on virheellinen. Näin on esimerkiksi tehtäessä ostoksia kansainvälisillä lento- tai laivareiteillä, jolloin maatunnus voi olla muu kuin sen maan, jossa ostos tosiasiallisesti tehdään.

Yleisiä turvallisuusohjeita

Käyttäessäsi maksukorttia esimerkiksi käteisnosto-, lippu-, parkki- tai polttoaineautomaatilla varmista, että voit asioida turvallisesti.

 • Suojaa aina tunnuslukusi huolellisesti.

 • Varmista, että kukaan ei näe tunnuslukuasi, kun näppäilet sen automaattiin tai maksuterminaaliin. Paras turva tunnusluvun urkintaa vastaan on suojata kortin tunnusluku aina sitä syötettäessä. Tämän voi tehdä esimerkiksi peittämällä näppäimistön toisella kädellä.

 • Mikäli havaitset automaatissa jotakin epäilyttävää, älä käytä sitä. Ota yhteys automaatin ylläpitäjään, numero löytyy aina automaatista.

 • Muista ottaa korttisi ja käteisautomaatilla rahasi ja mahdollinen kuittisi ennen poistumista.

 • Ole tarkkaavainen, jos tuntematon ihminen tarjoaa pyytämättä apuaan tai muutoin lähestyy sinua automaatilla ollessasi.

Mitä ovat ilmoitukset korttimaksuista?

Voit saada Mobiilipankkiisi ilmoituksia tekemistäsi korttimaksuista. Näin pysyt ajan tasalla kortillasi tehdyistä ostoista. Voit itse valita, lähetetäänkö ilmoituksia kaikista maksuista, tai esimerkiksi vain itse asettamasi summan ylittävistä ostoksista. Tämän lisäksi voit saada ilmoituksia hylätyistä korttimaksuista sekä syyn hylkäämiseen – tuleeko sinun esimerkiksi syöttää kortti maksupäätteeseen ja antaa tunnuslukusi, vai muuttaa korttisi päivittäistä ostorajaa.

Miten aktivoin ilmoitukset korttimaksuista?

Voit itse aktivoida/sulkea ilmoitukset Mobiilipankissa kohdasta Asetukset > Ilmoitukset > Kortit.


Voit samalla päivittää jokaisen korttisi asetuksia sekä valita summan, jonka ylittävistä korttiostoista saat ilmoituksia.