Siirry pääsisältöön

Asuntosäästötili

Ålandsbankenin asuntosäästötili on tarkoitettu sinulle, jos olet 15–44-vuotias ja suunnittelet ensiasunnon hankintaa. Asuntosäästötallettajaksi voit ryhtyä, mikäli et ole aikaisemmin omistanut vähintään 50 % asunnosta.
Alandsbanken bostadssparkonto

Kuinka paljon minun tarvitsee säästää?

Säästät vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta. Tilille sinun täytyy tallettaa vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä, joiden ei tarvitse olla peräkkäisiä. Talletustesi on oltava vähintään 150 euroa ja enintään 4 500 euroa kalenterivuosineljännestä kohti. Säästöaikana et voi nostaa varoja tililtä.

Jos olet 15–17-vuotias, niin vaaditaan lisäksi, että talletusten on oltava omalla työllä ansaitsemiasi varoja.

Millaisen koron saan tilille?

Ålandsbankenin asuntosäästötilin vuotuinen korko on 1 %. Korko on verovapaata ja se maksetaan asuntosäästötilille vuosittain. Lisäksi saat 4 % vuotuista verovapaata lisäkorkoa. Lisäkorkoa suoritetaan tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta. Lisäkorko maksetaan, kun olet täyttänyt asuntosäästösopimuksen ehdot sekä esittänyt pankille kauppakirjan tai loppukatselmuspöytäkirjan.

Jos olet 15–17-vuotias, lisäkorkoa suoritetaan joko asuntosäästösopimuksen solmimispäivästä tai 18-vuotispäivästäsi lukien. Teet valintasi solmiessasi asuntosäästösopimuksen. Lisäkorkoa suoritetaan enintään viideltä kalenterivuodelta.

Miten korkotuellinen asuntosäästölaina toimii?

Kun olet säästänyt ASP-säästöosuuden, pankki voi myöntää asuntolainaa enintään 90 % asunnon kauppahinnasta tai tallettajan omaan vakituiseen asumiseen käytettävän asunnon arvioiduista rakennuskustannuksista. Asuntolaina koostuu ASP-korkotukilainasta ja mahdollisesta lisälainasta. Valtio maksaa osan ASP-korkotukilainan koroista kymmenen ensimmäisen lainavuoden ajan.

Hankittava asunto pantataan lainan takaisinmaksamisen vakuudeksi.

Mahdollisuus asuntosäästölainaan
Säästäminen:vähintään 2 vuotta (8 kalenterivuosineljännestä)
Talletukset vähintään:150 euroa/kalenterivuosineljännes
Talletukset enintään:4 500 euroa/kalenterivuosineljännes
Korko:1 % / vuosi (per 4.11.2014)
Lisäkorko:4 % / vuosi (per 4.11.2014)