Epilog

Matka jatkui ennen kuin avasit tämän kirjan

2018

Hieman ennen painokoneiden käynnistämistä puhelin soi. Puhelimen näytöllä vilkkuva nimi, toimitusjohtaja Peter Wiklöf, tarkoitti vain yhtä asiaa: huonoja uutisia. Asia oli kuitenkin aivan päinvastainen.

Ålandsbanken oli päivää aikaisemmin aloittanut jälleen uuden fintech-yhteistyön. Dreamsin avulla pankki myötävaikuttaa jo terveempään taloudelliseen elämäntyyliin. Panostus ruotsalaiseen Doconomy-yhtiöön antaa kuluttajalle mahdollisuuden minimoida ympäristövaikutustaan ohjaamalla kulutuksensa ja säästämisensä digitaalisen palvelun, DO:n, avulla. Ei siis ihme, että pankin toimitusjohtaja nyt uteli, löytyisikö kirjasta vielä tilaa DO:n esittelemiseen.

Historiallisesta näkökulmasta DO on pankille tärkeä virstanpylväs koskien sekä teknologiaa että ympäristötyötä. Ålandsbankenin oma pankkijärjestelmä, jonka ainutlaatuisista ominaisuuksista muutamassa tämän kirjan tarinassa on kerrottu, on jälleen kerran toiminut moottorina mahdollistamassa uusia innovaatioita nopeajalkaisille yhteistyökumppaneille. Ympäristötyön vihreä lanka alkaa 1980-luvulla vahtimestari Sven-Åke Löfströmin ympäristöajattelulla, joka johtaa maailman ensimmäiseen Luontotiliin, josta kehittyy Itämeriprojekti, jonka hiilidioksidipäästöjen laskentajärjestelmää DO nyt käyttää.

Ja lopuksi: DO vahvistaa toimitusjohtaja Peter Wiklöfin alkusanat todeksi. DO on konkreettinen esimerkki siitä, miten Historia on mielenkiintoinen, mutta tulevaisuus sitäkin jännittävämpi.

Oman tien kulkeminen tulee aina olemaan jännittävämpää.
Kirjailija

Sanningen om Ålandsbanken

100 tarinaa 100 vuoden ajalta

Joakim Enegren

Annika Lundqvistin, Leo Löthmanin ja Teo Tuomisen avustuksella.

Haluatko tulla osaksi seuraavaa 100 vuottamme?