Tätä ei ole kerrottu aikaisemmin

35 Det Har Inte Berättats Tidigare

Maailman vanhin pankki-Å

1969

Se ilmestyi huomaamatta esiintymislavalle. Tuskin kukaan kiinnitti huomiota Ålandsbankenin uuteen logoon ja sille tunnusomaiseen Å-kirjaimeen. Pitkänsolakka pikkuveijari on kuitenkin säästynyt kaikilta nykyaikaistamisyrityksiltä ja nyt 50 vuotta myöhemmin Ålandsbankenin logo on Pohjoismaiden vanhin edelleenkin käytössä oleva pankkilogo.

Vuonna 1969 Ålands Aktiebankin 50-vuotista taivalta haluttiin juhlia tavallista juhlavammin. Vuoden 1969 vuosikertomuksen takasivulle painettiin iskulause Ålandsbanken passar alla sekä uusi logo uusine kirjasintyyppeineen. Tapaus ei sinänsä ollut mitenkään huomiota herättävä, mutta kertoo siitä, että pankin nimen suhteen oli tiettyä epäröintiä. Vuotta aikaisemmin vuosikertomuksen samaiselle takasivulle oli nimittäin painettu Ålands Bank (Banken för Åland ja För alla bankaffärer) ja sama nimi oli myös pääkonttorin julkisivun neonkyltissä.

Pankista oli 1950-luvulta lähtien käytetty kolmea eri nimeä, Ålands Aktiebank, Ålands Bank ja Ålandsbanken – kaikkia iloisesti rinnakkain. Todella sekavaksi asian teki se, että toimitusjohtaja Thorvald Eriksson oli vuonna 1969 käyttänyt pamfletissaan Ålands Bank i morgon vuorotellen nimiä Ålandsbanken ja Ålands Bank.

Lopulta pankin nimeksi vakiintui Ålandsbanken, mikä johtui entisen toimitusjohtaja Folke Husellin mukaan siitä, että Thorvald Erikson halusi korostaa pankin ruotsinkielisyyttä siirtymällä ruotsalaisten seutupankkien nimikäytäntöön. Tästä esimerkkeinä olivat Sundsvallsbanken, Upplandsbanken ja Götabanken.

– Muistaakseni nimi Ålands Bank oli tarkoituksellisesti rinnastettavissa nimen Finland Bank kanssa. Katsottiin, että pankkimme oli samanlaisessa asemassa Ahvenanmaalla kuin Suomen Pankki Manner-Suomessa. Pankki oli Ahvenanmaan kansallis- ja keskuspankki, näin ainakin haluttiin, Husell toteaa.

Pankin virallisena nimenä oli kuitenkin Ålands Aktiebank aina 30. toukokuuta 1980 saakka. Tuolloin asia otettiin esille ja nimi muutettiin virallisesti Ålandsbankeniksi.

Yksi kysymys on edelleenkin avoin: Kuka suunnitteli pankkilogojen grand old manin? Tekijä löytyi etsintöjen päätteeksi ja osoittautui myös olevan alansa grand old man.

Sanningen om Ålandsbanken

100 tarinaa 100 vuoden ajalta

Joakim Enegren

Annika Lundqvistin, Leo Löthmanin ja Teo Tuomisen avustuksella.
Valokuva: Ålandsbankenin arkisto.

Haluatko tulla osaksi seuraavaa 100 vuottamme?