Improvisaatio antoi oikean tunnelman

Improvisation Gav Tonträff

Taiteilija, joka vangitsi 100 vuotta kankaalleen

2018

Kesällä 2018 taitelija Jonas Wilén Maarianhaminassa sai puhelun Ålandsbankenilta. Häntä pyydettiin tekemään tämän kirjan kansikuva. Kun öljymaalauksen värit nyt ovat kuivuneet, uskallamme koputtaa taiteilijan oveen ja esittää hänelle neljä kysymystä.

1. Miten sinä reagoit, kun pankki otti sinuun yhteyttä?

– Tulin tietenkin iloiseksi ja näin heti mahdollisuuden tehdä tästä jotain hauskaa. Tunsin saaneeni kunniatehtävän.

2. Mikä sai sinut ottamaan tehtävän vastaan? 

– Tehtävä oli hauska. Tekstit olivat hyvin inspiroivia, sukkelasti kirjoitettuja ja sadan lyhyen tarinan tempo tuntui kiinnostavalta. Heti ensimmäisellä lukukerralla päässäni syntyi paljon kuvia. Pikkuhiljaa syntyi idea vanhantyylisestä öljymaalauksesta, jossa oli erilaisia pieniä yksityiskohtia tarinoista. Ideat tuli sitten tiivistää maalaukseen, joka ensi silmäyksellä vaikuttaisi satavuotiaalta. Joistakin symboleista tuli selkeitä, toisista enemmän abstrakteja ja vertauskuvallisia.

3. Suurin haaste? 

– Että valmiin maalauksen tunnelma olisi sellainen, jollaiseksi sen kuvittelin. Koska työskentelen täysin ilman oikeita alkuperäiskuvia ja vain improvisoin motiivin esiin sisältäni, ei koskaan voi olla varma mihin päätyy. Mutta olen tyytyväinen lopputulokseen. Pääsin ainakin tarpeeksi lähelle sisäistä kuvaani.

4. Setäsi Tage Wilén ja kertomus hänen teoksestaan Åländskt bondbröllop (Ahvenanmaalaiset maalaishäät) sisältyy kirjaan, miltä se tuntuu? 

– Olen aina pitänyt teoksesta. Olet tutkinut erityisen tarkasti maalauksen julisteversiota ja vetänyt siihen viivoja nähdäkseni, miten keskeissommittelu oikeastaan on rakennettu. Se on todellakin hyvin monimutkainen maalaus, jossa on monta kätkettyä ”viivaa”. Taulu on erittäin hyvin sommiteltu ja mielestäni oikea ahvenanmaalainen loistoteos. Oli hienoa saada nähdä taulu omin silmin vieraillessani pankissa. Muutenkin olen aina viihtynyt hyvin Tagen seurassa!Sanningen om Ålandsbanken

100 tarinaa 100 vuoden ajalta

Joakim Enegren

Annika Lundqvistin, Leo Löthmanin ja Teo Tuomisen avustuksella.
Valokuva: Jan Karlsson

Haluatko tulla osaksi seuraavaa 100 vuottamme?