16 toukokuuta 2018
Suomi

Aktiivinen varainhoitaja kohti uusia tavoitteita

Aab Lars Soderfjall6

Yli kolmen vuosikymmenen kokemuksella osakemarkkinoista Lars Söderfjell johtaa Ålandsbankenin osakevarainhoitoa. Ensimmäisenä päiväjärjestyksessä on antaa yksityisasiakkaille samat mahdollisuudet tuottoon kuin mitä suurilla instituutioilla on. Hänen panostuksellaan se on täysin mahdollista.

Yksi Larsin tärkeistä tehtävistä on johtaa Ålandsbankenin täyden valtakirjan varainhoidon kehitystä. Helmikuusta lähtien hän hoitaa myös pankin osakerahastoja yhdessä salkunhoitajista ja analyytikoista koostuvan tiiminsä kanssa. Tavoitteena on lisätä tuottoa teroittamalla jatkuvasti osakesalkkujen ja rahastojen sisältöä tarkasti valikoiduilla pohjoismaisilla laatuosakkeilla. Vuosien varrella Lars on hankkinut arvokkaita kokemuksia osakestrategina ja varainhoitajana, ja hänellä on vankka erikoisosaaminen osakemarkkinoista. Osakkeet ovat hänen intohimonsa, ja hän saa energiaa analysoimalla ja arvioimalla yrityksiä. Erityisen palkitsevaa on asiakkaiden hyötyessä pörssin positiivisesta kehityksestä ajan myötä.

Unelmatiimi

Larsilla on yli 30 vuoden kokemus instituutioiden ja yksityishenkilöiden osakevarainhoidosta, esimerkiksi ABG Sundal Collierilla, Handelsbankenilla ja Swedbankilla. Ålandsbankenilla hän vastaa pankin osake- ja yhdistelmärahastojen hoidosta sekä täyden valtakirjan varainhoidosta. Larsin käsin poimima unelmatiimi koostuu kymmenestä työntekijästä, joilla kaikilla on pitkä kokemus pääomamarkkinoista. Täyden valtakirjan varainhoidossa varainhoitajan työ tarkoittaa tuloksen tuottamista asiakkaille henkilökohtaisesti muotoiltujen osakesalkkujen avulla. Asiakkaita on sekä Suomessa, Ahvenanmaalla että Ruotsissa. Aktiivinen varainhoito ja fundamenttianalyysi ovat sijoitusten perusta: – Sijoitushorisonttimme on pitkä ja keskitymme pohjoismaisiin laatuyhtiöihin joilla on korkea likviditeetti. Tehtäväämme kuuluu osakehoidon lisäksi tuottaa uutiskirjeitä Private Banking -asiakkaillemme ja strategiaraportteja pankin asiakasneuvojille. Näin saadaan tavallista parempaa tietoa osakesalkkujen kehityksestä: – Haluamme antaa asiakkaillemme helposti saatavilla olevaa tietoa yritysten ja salkkujen kehityksestä, jotta he tietävät, mihin perustamme sijoituspäätöksemme. Me uskomme läpinäkyvyyteen, meillä asiat eivät tapahdu suljettujen ovien takana.

Järkevä tuotto

Lars ei pahemmin usko indeksirahastoihin. Aktiivisen varainhoidon ideana on, että tuotto ylittää indeksin, jotta asiakkaat saavat järkevän tuoton sijoitettuun pääomaansa ajan kuluessa. Useimmilla asiakkailla, jotka hyödyntävät Ålandsbankenin tarjoamia tietoja suorista osakesijoituksista, on vähintään yli puolen miljoonan euron sijoituspääoma. Tavallinen asiakasryhmä on yrityksensä myyneet yrittäjät, jotka antavat Ålandsbankenin hoidettavaksi myynnistä tulleen pääoman. Mitä suurempi asiakas on, sitä aktiivisempaa varainhoito on. Yhteen hiotun tiimin johdolla asiakkaat saavat instituutiotason varainhoitoa. Lars haluaa jakaa sen mitä hän on oppinut vuosien saatossa: – Me siirrämme ammattimaisen ajattelun institutionaalisesta varainhoidosta yksityisasiakkaiden pääoman varainhoitoon. Tämä antaa asiakkaillemme samat mahdollisuudet kuin mitä oikein suurilla asiakkailla on. Ostamme osakkeita joita ymmärrämme pohjoismaisilla markkinoilla, keskittyen pohjoismaisiin laatuyrityksiin.

Aab Lars Soderfjall2

”Olen jäänyt koukkuun maratonjuoksuun ja nautin siitä, vaikka olen tietoinen siitä, että joudun suunnittelemaan kisat iälleni sopiviksi.”

Tarkkaan harkittu riskinhajautus

Pohjoismainen perspektiivi varainhoitoon antaa tarkkaan harkitun riskinhajautuksen. Salkut koostuvat osakkeista, jotka tiimi on valinnut kiinnostavimpien osakkeiden joukosta suomalaisilta, ruotsalaisilta, norjalaisilta ja tanskalaisilta markkinoilta. Osakevarainhoito on konservatiivista, toisin sanoen varovaista ja järkevällä riskinotolla. Henkilökohtaiset osakesalkut koostuvat suunnilleen viidestätoista eri osakkeesta. Larsilla on sama kokoonpano myös omassa osakesalkussaan. Rahastojen osakemäärä vaihtelee, mutta varainhoito perustuu samoihin periaatteisiin. Suomessa ja Ruotsissa suurin osa säästäjistä sijoittaa säästöpääomansa pankkitalletuksina tai rahastoihin, suoraan tai eläkkeiden kautta. Näin ei ole Ahvenanmaalla: – Ahvenanmaalla ei ole perinnettä rahastosäästämisestä. Siellä on yleisempää omistaa aktiivisesti ja sijoittaa suoraan osakkeisiin. On inspiroivaa pitää nämä ahvenanmaalaiset juuret mielessä ollessani yhteydessä asiakkaisiin Ruotsissa ja Suomessa. Larsin henkilökohtainen kannustin on toiminnan kehittäminen ja osakesalkkujen tuoton lisääminen. Hän pyrkii aina tekemään työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Se on osa hänen persoonallisuuttaan. Ja hänellä on hauskaa töissä: Osakkeet ovat suuri kiinnostuksen kohteeni, ja pidän todella paljon työstäni. Opin päivittäin jotain uutta konttorilla ja ollessani yhteydessä pankin neuvonantajien ja asiakkaiden kanssa. Lars nauttii osakemarkkinoiden kilpailutekijästä. Hän on intohimoinen kilpailija, myös vapaa-ajalla.

Maratonjuoksu kannustaa varainhoitajaa

Lähes kymmenen vuotta sitten Lars huomasi kehonsa kestävän asfalttijuoksua. Kollegansa inspiroimana hän päätti aloittaa säännöllisen juoksuharjoittelun. Nykyisin hän juoksee kaksi kokonaista ja neljä puolimaratonia Ruotsissa ja ulkomailla. Keho pitää eniten puolimaratoneista. Reilun 42 kilometrin juoksumatka kuluttaa enemmän kehoa ja vaatii 7-10 päivän levon. Tavallisten harjoituskertojen välissä riittää usein yhden päivän lepo. Viime syksynä Lars juoksi New Yorkin maratonin. Vuosittain järjestettävä maraton on klassikko, joka kulkee viiden kaupunginosan läpi New Yorkissa. Ensimmäinen maraton järjestettiin vuonna 1970, ja nykyisin se on maailman suurin maratonkilpailu, johon osallistuu yli 50 000 juoksijaa. Kilpailu alkaa Staten Islandilta, ylittää sitten Verrazano-Narrows -sillan, jatkaa läpi Brooklynin, Queensin ja Bronxin ennen kuin juoksijat saapuvat Manhattanille. Maaliviiva ylitetään Central Parkissa. New Yorkin läpi juokseminen oli maaginen kokemus. Tänä vuonna juoksen Tukholman maratonin lisäksi Chicagon maratonin syksyllä. Silloin tavoitteena on henkilökohtainen ennätys.

Aab Lars Soderfjall3

”Me uskomme läpinäkyvyyteen, meillä asiat eivät tapahdu suljettujen ovien takana.”

Maratonkisat herättävät henkiin kilpailuihmisen Larsissa:

– Saadessani numerolapun rintaani minussa tapahtuu jotain merkillistä. Kilpailuissa voin ottaa irti ylimääräiset viisi kuusi prosenttia kehostani, ja kisat motivoivat tiuhaan harjoitteluun. Olen jäänyt koukkuun maratonjuoksuun ja nautin siitä, vaikka olen tietoinen siitä, että joudun suunnittelemaan kisat iälleni sopiviksi. Harjoitukset ja kilpailut antavat energiaa työhön osakevarainhoitajana ja johtajana. Lars motivoituu tuottaessaan jatkuvasti parempaa tulosta pörssissä, aivan kuten juostessaan maratonin.

Vasaloppetista Voltaireen

Lars ei harrasta ainoastaan maratonjuoksua. Hän myös laskettelee ja harrastaa hiihtoa. Yksi hänen tyttäristään haastoi hänet osallistumaan Vasaloppetiin, ja he osallistuivat yhdessä puolikkaaseen Vasaloppetiin aikaisemmin tänä vuonna. Kisan pituus on 45 kilometriä ja suhteellisen helposti hiihdettävä, mutta oli kuitenkin haastava sekä isälle että tyttärelle. Parhaan laskettelun Lars on löytänyt Coloradon vuorilta: – Odotan edelleen täydellisen puuterilumen kokemista Aspenissa, mutta se on hieno miljöö lasketteluun. Off pist -laskettelu on siellä mahtavaa. Hissillä pääsee 3 200 metriin, mutta sen jälkeen on itse kiivettävä 3 800 metriin suksilla ennen kuin voi suhahtaa vuorta alas ja tuntea täydellisen vapauden. Olen syntynyt Gällivaressa, ja minulle tämä on mahtava kokemus. Nuoruudessani olin paras syöksylaskussa, koska siinä kilpailuvaistoni pääsi oikeuksiinsa. Mitä lähempänä portit olivat toisinaan, sitä huonommin laskin. Sen takia pujottelu ei koskaan ollut minun lajini. Lars on myös lukutoukka. Hän lukee sekä tieto- että kaunokirjallisuutta. Dekkarit ovat hänen lempilajinsa, mutta hän arvostaa kaikkia romaaneja jotka vievät hänet kielelliselle löytöretkelle: – Candide on kaikkien aikojen lempikirjani. Se on ihastuttava tarina, kieli on nautinnollista ja kirja on täynnä tunnettuja sitaatteja. Nautin sellaisten romaanien lukemisesta.

Seuraa kehitystä Pohjoismaissa

Ålandsbankenin varainhoitotiimin täytyy jatkuvasti seurata sekä yritysten että yhteiskunnan kehitystä. Näin osakeanalyytikot pysyvät mukana kehityksessä ja voivat syvemmin keskustella sekä saavutuksista että tulevista mahdollisuuksista. Pitkän tähtäimen perspektiivi on ratkaisevaa Ålandsbankenin osakevarainhoidossa, aivan kuten Warren Buffett’illa, Lars on kuitenkin ollut mukana tarpeeksi kauan tietääkseen, että osakemarkkinoiden menestykseen vaaditaan myös nöyryyttä. Riittää, että on hieman parempi kuin useimmat muut.

Artikkeli lehdestä Ålandsbanking 1/2018 (julkaistu 21.08.2018)

Teksti: Anders Ström / Kuva: Viktor Fremling

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!