
Ehdotetut tullit lisäävät kasvun hidastumisen ja inflaation kiihtymisen riskejä
Trumpin hallinnon viime viikolla ilmoittamat ”molemminpuoliset tullit” olivat huomattavasti laajemmat kuin me (ja muut markkinoiden toimijat) olimme odottaneet. Riskisijoitukset maailmanlaajuisesti ovat kehittyneet erittäin heikosti viime päivinä tulli-ilmoituksen ja muun maailman reaktioiden seurauksena.
Vaikutuksia reaalitalouteen on toistaiseksi vaikea arvioida. Alustavien laskelmien mukaan kasvu Yhdysvalloissa saattaa hidastua 1-2 prosenttiyksikköä tulevan vuoden aikana, muiden tekijöiden pysyessä ennallaan, jos tullit jäävät pysyviksi. Koko maailmantalouteen sovellettuna se saattaa johtaa vuoden 2025 odotetun kasvun puolittumiseen. Arvioita joudutaan varmuudella korjaamaan sitä mukaa kun muun maailman vastaukset tulleihin selviävät.
Samaan aikaan riski siitä, että inflaatiopaineet jäävät pysyvästi aiempaa korkeammalle tasolle, kasvaa. Ainakin lyhyellä aikavälillä tämä vaikuttaa keskuspankkien kykyyn tukea talouksia ohjauskorkoja laskemalla. Tässä suhteessa Euroopan sekä Aasian joidenkin osien lähtötilanne huomattavasti suotuisampi kuin Yhdysvaltojen, jossa talouden resurssien käyttöaste on huomattavasti korkeampi.
Alhaisempi kasvu ja suurempi riski inflaation vakiintumiselle merkitsee, että markkinoiden odotukset yritysten voitoista vuosina 2025 ja 2026 ovat todennäköisesti liian korkeat tällä hetkellä. Historialliset korrelaatiot osoittavat, että jos globaali kasvu puolittuu niin yritysten voitot laskevat 5-10 % analyytikoiden tällä hetkellä ennustamien 5-10 %:n voittojen sijaan.
Osakemarkkinoiden arvostukset ovat laskeneet huomattavasti viime päivinä, mutta eivät vielä täysin vastaa arvioitua 10-15 %:n laskua, joka saattaa seurata jos tullit säilyvät nykyisessä muodossaan.
Riskipreemiot ovat nousseet myös lainamarkkinoilla. Korkeammat riskipreemiot kompensoivat suurelta osin valtionobligaatioiden korkojen laskua. Samaan aikaan on havaittavissa, että likviditeetti on heikentynyt lainamarkkinoiden joillakin osilla viime päivinä, joissa high yield -segmentti on tavalliseen tapaan kärsinyt eniten.
Pitkän aikavälin sijoittajalle – jonka sijoitushorisontti on vähintään viisi vuotta – viime kuukauden lasku merkitsee ainoastaan tilapäistä korjausliikettä. Yritykset ja kotitaloudet sopeutuvat ajan myötä muuttuneeseen kaupankäyntiympäristöön, ja globaali kasvu elpyy. Odotamme kuitenkin, että markkinoiden suuret liikkeet jatkuvat lyhyellä aikavälillä. Tilanne muuttuu päivästä toiseen, emmekä voi sulkea pois sitä, että pienetkin muutokset kaupankäynnin edellytyksissä voivat saada aikaan riskisijoitusten huomattavaa nousua.
Muutoksia allokaatiossa
Nykyisessä epävakaassa tilanteessa olemme päättäneet pienentää riskisijoitusten painotustamme jonkin verran – laskemme suositellun osakepainon 50 %:sta 45 %:iin ja samalla laskemme painotusta high yield -obligaatioihin jonkin verran. Sijoitamme suurimman osan käteisvaroista kassaan, mikä antaa meille korkean valmiuden lisätä painotusta jälleen kun tilanne markkinoilla vakiintuu.
Pidämme osakkeiden maantieteellisen allokaation ennallaan, mikä merkitsee eurooppalaisten osakkeiden ylipainoa, jonka rahoitamme yhdysvaltalaisten osakkeiden alipainolla. Tämä perustuu osittain ehdotettujen tullien arvioituihin vaikutuksiin, ja toisaalta yhdysvaltalaisten yritysten vähemmän houkuttelevaan arvostukseen.
Osakesijoituksissa olemme viime viikkoina vähentäneet suhdanneherkkien alojen painotusta ja kasvattaneet suhdannevakaiden yritysten omistustamme, olemme myös kasvattaneet käteisvarojamme jonkin verran, ollaksemme valmiita toimimaan jos markkinatilanne muuttuu.
Helsinki ja Tukholma 2025-04-07
Jyri Suonpää
Päästrategi Suomi
Lars Söderfjell
Osake- ja Allokaatiovastaava
Niklas Wellfelt
Päästrategi Ruotsi