03 joulukuuta 2018
Suomi

Ålandsbanken täyttää 100 vuotta

Ålandsbanken 100 År Mariehamn

Kun Ålandsbanken juhlii satavuotista taivaltaan vuonna 2019, pankki voi katsoa joko taakseen tai eteenpäin. Kummassakin vaihtoehdossa on omat kiehtovat puolensa. – Yksi asia on varma: jatkamme valitsemallamme tiellä. Se on vuosikymmenten aikana osoittautunut menestyksekkääksi, toimitusjohtaja Peter Wiklöf sanoo.

Juhlavuotta vietetään maltillisesti, kuten säästäväiselle pankille sopii. Soittokunnat ja konfettisateet loistavat poissaolollaan, mutta joitakin hillittyjä juhlallisuuksia on toki luvassa. Merkkivuosi antaa myös hyvän aiheen terveeseen itsetutkiskeluun.

– Meillä on monia ylpeyden aiheita, mutta sekä meille että asiakkaillemme on eniten hyötyä siitä, jos pidämme vuotta 2019 lähtölaukauksena sadalle seuraavalle vuodelle, pankin hallintojohtaja Tove Erikslund sanoo.

Vuoden 2018 aikana tätä lähtölaukausta on valmisteltu keräämällä sata tarinaa pankin matkan alkutaipaleelta aina nykypäivään saakka. Keskenään erilaisista tarinoista muodostuu värikäs mosaiikki, joka kertoo pankista virallista julkikuvaa henkilökohtaisemman tarinan.

– Satavuotinen historiamme on tapahtumarikas ja täynnä elämää. Uskon, että yhdistämällä sekä pieniä että suuria asioita syntyy uuttakin paljastava kokonaisuus, joka sekä kiinnostaa että viihdyttää lukijoita, Peter Wiklöf sanoo.

Minkälaisia paljastuksia sitten on luvassa? Tarinahanketta vetänyt Tove Erikslund lupaa, että tiedossa on sekä mieltä kutkuttavia yksityiskohtia että repäiseviä uutisia.

– Erikslundin mukaan tarinat ovat kunnianosoitus kaikille niille tuhansille ihmisille, jotka ovat vuosien varrella olleet tekemisissä Ålandsbankenin kanssa.

– Niin manner-Suomessa kuin Ahvenanmaalla ja Ruotsissakin ihmiset ovat kiinnostuneet meistä ja kantaneet oman kortensa kekoon yhteisellä kehitystiellämme. Sen ainakin voin luvata, että jokainen, joka tutustuu tarinoihimme, katsoo sen jälkeen pankkiamme uusin silmin.

Kehitystä kuvaa osuvasti yksi tarinoista, joka kertoo pankin 40-vuotisjuhlan vietosta Maarianhaminan Seurahuoneella vuonna 1959. Yksi juhlapuhujista oli 84-vuotias Carl Carlson. Carlson oli viimeisenä elossa siitä 12 hengen joukosta, joka aikanaan perusti pankin. Hän kuvaili puheessaan pankin menestyksen aiheuttamia ylpeyden ja yllättyneisyyden tunteita:

Kukapa olisi 40 vuotta sitten uskonut, että pankki kasvaisi näin vahvaksi? Kun me kaksitoista perustimme pankin, toiveemme olivat melko vaatimattomia. […] Halusimme, että ahvenanmaalaisten säästöpääomat varattaisiin ahvenanmaalaisia tarpeita varten. Halusimme rakentaa kotiseutua omin voimin. Emme koskaan olisi uskoneet, että tuloksena olisi näin merkittävä menestys.

Olisikin mainiota tietää, mitä Carl Carlson ja muut perustajat olisivat sanoneet, jos olisivat saaneet nähdä pankin kehityksen seuraavien 60 vuoden aikana, Wiklöf sanoo ja jatkaa:

– He eivät varmasti uskoisi silmiään.

Artikkeli lehdestä Ålandsbanking 2/2018 (julkaistu 03.12.2018)
Teksti: Joakim Enegren

Juhlavuoden sata kertomusta julkaistaan vuoden aikana sekä sähköisessä muodossa että kirjana.

-

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!