03 joulukuuta 2021
Suomi

Henkilökohtainen vaurastumisen suunnitelma

private-hero 1

Paljonko rahaa haluaisit tililläsi olevan täyttäessäsi 50 vuotta? Haaveiletko eläkepäivistä ennen varsinaista eläkeikää? Tai onko sinulla jokin muu suunnitelma, jonka haluaisit toteuttaa?

Miltä vaurastumisen suunnitelmasi näyttää?

Ålandsbankenin henkilökohtainen vaurastumisen suunnitelma on jokaiselle, joka toivoo tulevaisuudelleen turvaa. Tekemällä hyvän suunnitelman yhdessä oman asiakasvastaavasi kanssa, saavutat säästötavoitteesi aikataulusi puitteissa.

– Säästäminen ja sijoittaminen on kannustavampaa, jos lähdetään miettimään asiaa asiakkaan omalla aikajänteellä, Ålandsbankenin Premium Bankingin Suomen johtaja Maarit Vesala sanoo.

Hän antaa esimerkkinä suomalaisten vahvan halun maksaa asuntolainat mahdollisimman nopeasti pois, kun taas esimerkiksi Ruotsissa ei perinteisesti olla maksettu niin paljon asuntolainaa, vaan pikemminkin sijoitettu rahaa muulla tapaa.

Suomessa säästäminen ja sijoittaminen aloitetaan ehkä vasta sitten kun kaikki velat on maksettu. Nykyinen alhainen korkotaso toimiikin hyvänä porkkanana miettiä sijoittamista jo asuntolainan kylkeen – asuntolaina ja omat seinät eivät ole ainoa tapa kerätä varallisuutta.

Tällä hetkellä myös kahden prosentin inflaatio syö koko ajan ostovoimaa, eikä rahoja kannata makuuttaa tilillä.

– Mitä aikaisemmassa vaiheessa sijoittamisen aloittaa, sitä parempaa tuottoa siitä saa korkoa korolle -efektin ansiosta, Vesala muistuttaa.

Vaurastumissuunnitelman kulmakiviä ovatkin pitkä aikajänne ja sijoituksien hajauttaminen. Jos koko varallisuus on kiinni kodin seinissä, rahaa ei välttämättä riitä yllättäviin menoihin.

– Sen sijaan, että kaikki rahat menisivät lainan lyhennykseen, saadaan kasvatettua asiakkaan kokonaisvarallisuutta sijoittamalla säännöllisesti esimerkiksi rahastoihin, joista asiakas voi saada parempaa tuottoa kuin mitä lainan korko on juuri nyt.

Maarit Vesala muistuttaa, että kyseessä on loppujen lopuksi helppo matematiikka. Esimerkiksi uuden asuntolainan yhteydessä voidaan tavoitteellisesti miettiä, milloin asi-akkaalla olisi ensimmäiset 100 000 euroa varallisuutta kasassa oman asunnon lisäksi.

– Teemme asiakkaan mukaisen suunnitelman. Vaurastuminen tarkoittaa eri asiaa eri ihmisille ja riippuu elämänvaiheesta.

Alansbanken kampanj fyr hav berg klippor

”Jokaisen kannattaa tavoitteellisesti säästää itseään ja omaa tulevaisuuttaan varten.”

Maarit Vesala, Johtaja Premium Banking Suomi

Selkeä sijoitustavoite

Henkilökohtainen vaurastumissuunnitelma on ennen kaikkea henkilökohtainen. Siksi ei kannatta vilkuilla naapurin tai sukulaisen tavoitetta, vaan keskittyä omaansa. Kaikki alkaa siitä, että asiakas varaa ajan omalle asiakasvastaavalleen.

– Istumme alas asiakkaan kanssa ja katsomme yhdessä hänen taloudellista tilannettaan. Mitkä ovat tavoitteet, ja miten niihin päästään? Meidän tehtävämme on yhdessä asiakkaan kanssa löytää tie vaurastumiseen, mahdollisuuksia on todella monia, Vesala sanoo.

Esimerkiksi 50 000 euroa antaa jo todellista turvaa, ja on selkeä tavoite.

– Voimme myös miettiä sitä, miten kertasijoitukset laitetaan poikimaan, Vesala sanoo.

Tärkeintä henkilökohtaisessa vaurastumissuunnitelmassa on kuitenkin selkeä tavoite, joka myöhemmin mahdollistaa turvan päättää ja miettiä, mitä elämällään tekisi. – Haluamme, että asiakkaalla itsellään on valinnanvapaus omasta elämästään. Jos vaikka korot nousevat, tulee avioero tai työttömyysjakso.

Maarit Vesala muistuttaa vaurastumisessa olevan kyse siitä, että voi toteuttaa omia haaveitaan ja esimerkiksi pitää sapattivapaata.

– Jokaisen kannattaa tavoitteellisesti säästää itseään ja omaa tulevaisuuttaan varten. Pitkäjänteisessä säästämisessä riskit hajaantuvat. Miksi ei sijoittaisi ja hakisi parempaa tuottoa varoilleen?

Teksti Michaela von Kügelgen

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!

Hav berg klippor ostersjon alandsbanken