23 huhtikuuta 2020
Suomi

Yrityslainamarkkinat

Alandsbanken foretagslanemarknaden

Jyri Suonpää

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy Ryhmäpäällikkö Korkorahastot

Yrityslainamarkkinat, useita syitä olla positiivinen – miksi nykyiset tuottotasot tuntuvat houkuttelevilta?

Mistä markkinareaktiot johtuvat?

Covid-19-kriisi ei lähtökohtaisesti ole raha-, korko- tai osakemarkkinoiden aiheuttama. Markkinoilla ei ollut kuplia eli omaisuusarvojen ylenpalttista tai perusteetonta nousua. Markkinat eivät ole olleet holtittomia, eikä merkkejä väärinkäytöksistä tai sääntelyrikkomuksista ole ollut, toisin kuin esimerkiksi finanssikriisissä kymmenkunta vuotta sitten. Markkinaheilunta, osakekurssien ja -rahastojen sekä korko-omaisuusluokkien voimakas lasku johtuu vain ja ainoastaan niistä toimenpiteistä, joita valtiot ovat tehneet viruksen etenemisen hillitsemiseksi ja ihmisten terveyden suojelemiseksi. Tästä seuraa, että kun näitä rajoituksia ja talouksien sulkemisia kevennetään ja lopulta poistetaan, niin talouksien laskukierre pysähtyy ja on mahdollisuus jälleen palata nousu-uralle.

Milloin yleinen markkinatilanne korjaantuu normaaliksi?

Tilanteesta tekee haasteellisen sen, että kukaan ei tiedä kauanko Covid 19-kriisi tulee kestämään. Paluu normaaliin on mahdollista kun virukseen on löydetty rokote tai lääke, tai kun mahdollinen laumasuojan kehittyminen antaa yhteisöille riittävän immuniteetin. Siihen asti tulemme edelleen näkemään markkinaheilahteluja, joskaan ei yhtä voimakkaita kuin maaliskuussa 2020, mutta epävarmuus markkinoilla jatkunee vielä tovin. Positiivista on, että jo nyt markkinoilla nähdään merkkejä tasaantumisesta ja viime kuun ylilyöntien korjaantumisesta. Osake- ja korkomarkkinat ovat eteenpäin katsovia ja alkavat jo hinnoitella kriisin jälkeistä aikaa.

CASE: Yrityslainat – näin houkuttelevien tuottotasojen säilyminen ei tule kestämään pitkään.

Yrityslainojen, erityisesti High Yield -lainojen markkinahinnoittelu ennustaa, että noin kolmannes yrityksistä tulisi menemään konkurssiin. Näin ei tule käymään. Miksi?

  • Valtavat elvytys- ja tukipaketit keskuspankeilta ja valtioilta. Vie vain vähän aikaa ennen kuin niiden vaikutus välittyy täysimääräisenä markkinoille.
  • Ongelma useille yrityksille on lyhytaikaisen likviditeetin tarve. Tämän ylimenokauden rahoittamiseen näyttää olevan erittäin suuri poliittinen paine.
  • Yrityslainojen riskimarginaalit ovat erittäin korkealla, mutta tyypillisesti tämä vaihe ei kestä kauan (kuten näimme finanssikriisin aikana). Historiallisesti tällaisen ajanjakson jälkeen on seuraavien 6 kuukauden – vuoden aikana nähty erittäin hyviä tuottoja.
  • Jo nyt nähdään varovaisia merkkejä talouksien avaamisesta ja viruksen hallitsemiseksi tehtyjen toimien vähentämisestä.

Meillä Ålandsbankenin korkovarainhoidossa on yli 20 vuoden kokemus tavoista toimia erilaisissa markkinaolosuhteissa. Tapamme toimia on osoittautunut hyväksi, josta esimerkkinä vaikkapa Ålandsbanken Euro Bondin valinta seitsemättä kertaa Pohjoismaiden parhaaksi korkorahastoksi omassa luokassaan.

Alla vielä tämänhetkiset tuotto-odotukset korkorahastoillemme (21.4.2020.):

Ålandsbanken Lyhyt Yrityskorko 2,96 %
Ålandsbanken Green Bond ESG 3,70 %
Ålandsbanken Euro Bond 3,38 %
Ålandsbanken Euro High Yield 9,59 %

”In the midst of darkness, light persists” - Gandhi

Jyri Suonpää
Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy
Ryhmäpäällikkö Korkorahastot
23-04-2020

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!