18 okt 2019
Finland

Förmögenhetsförvaltning bygger på förtroende

Alandsbanken kari pekka tarko

Ålandsbankens förmögenhetsförvaltare Kari-Pekka Tarko, 58, visste redan tidigt att han ville jobba i bankbranschen. Under lång tid följde ishockeydomarskapet och segling i landslaget bredvid karriären, men på fritiden hittar man honom numera i Alpernas slalombackar, på stugan eller golfbanan.

Förmögenhetsförvaltning bygger på förtroende

Kari-Pekka Tarko har jobbat på Ålandsbankeni 24 år, ända sedan Tammerforskontoret slog upp sina dörrar. Under den tiden har det skett enorma förändringar i bankvärlden. Personliga och långvariga kundrelationer som sträcker sig över generationer har ändå alltid varit Ålandsbankens styrka.

Från militären till banken

Direkt efter militären sökte jag mig till bankbranschen, eftersom det alltid intresserat mig. Jag studerade på Hanken med finansiering och investeringar som huvudämne. Samtidigt jobbade jag på Tammerfors regionalsparbank och arbete i finansieringsbranschen var en naturlig fortsättning efter mina studier.

Regionalsparbanken öppnade 1987 stadens första kontor med fokus på investeringsfrågor och jag fick en fast anställning som investeringsrådgivare. Efter det jobbade jag som dealer fram till att Ålandsbanken 1995 beslöt sig för att utvidga verksamheten till Tammerfors. Banken kontaktade mig och jag fick frågan om jag ville dra igång kontorsverksamheten tillsammans med dåvarande kontorschefen Leena Honkasalo-Lehtinen. Jag tog emot utmaningen.

Förtroende grunden till allt

Till en början var vi bara fem personer på kontoret, så jobbet var väldigt mångsidigt och omväxlande. Senare gick jag över till uppgifter inom förmögenhetsförvaltning. Jag har alltid tyckt om självständigt arbete och uppgifter där jag kan agera tillsammans med andra människor och hjälpa kunderna direkt. Att skapa långsiktiga kundförhållanden är viktigt och jag har en bra kundkrets idag. Förmögenhetsförvaltning handlar i grunden om förtroende. Om förtroendet försvinner, försvinner även kunderna.

På Ålandsbanken har vi en välfungerande modell där alla Private Banking-kunder har, förutom en egen Private Banker, även ett investeringsteam som ansvarar för förmögenhetsförvaltningen. Mitt arbete kräver att jag hänger med i ekonomins ändringar. Det är intressant att hålla sig ajour med världsekonomin.

Ingenting serveras på ett silverfat

Min bakgrund inom idrotten och mina föräldrar har gett mig goda förutsättningar till livet. I idrotten har man varit tvungen att lära sig att både vinna och förlora på rätt sätt. Man måste jobba för att nå det man vill i livet.

Studierna på Hanken har gett mig goda verktyg till mitt yrke. Jag är pålitlig och flexibel till naturen, och jag håller det jag lovar. Jag fungerar också bra med andra människor.

Bakgrunden inom tävlingssport återspeglas i fritiden

Jag spelade hockey och på juniornivå nådde vi flera finska mästerskap. Jag blev dock ingen hockeyspelare eftersom seglingen tog över. Jag seglade i Finlands landslag och min sista tävling seglade jag 1999. Fram till våren 2002 fortsatte jag som ishockeydomare. Jag kom upp till hela 11 år som linjedomare i FM-ligan och karriären tog med mig även till de internationella arenorna.

Idrotten har fortfarande en stor plats i mitt liv. Jag åker årligen på slalomresor och jag spelar golf. Jag kopplar av genom att resa. Somrarna tillbringar vi på stugan vid Näsijärvi. Även om döttrarna redan är vuxna så har vi tät kontakt och tillbringar tid tillsammans som familj.

Vad skulle du vilja säga till Ålandsbankens kunder?

Jag vill tacka Ålandsbankens kunder för ett gott samarbete. Ålandsbanken har varit en bank med stark kundservice i hundra år, så det lär vi fortsätta med även de följande hundra åren.

Personlig kundservice i dagens digitala värld är ytterst viktigt. På Ålandsbanken sköter vi om våra kunders förmögenhet på en risknivå som är anpassad för den enskilda kunden.

Tammerforskontoret förstärktes på hösten med en ny medarbetare: Matias Jokinen, Senior Private Banker

Jag har alltid varit intresserad av och velat förstå världen runt omkring mig. I början av 2000-talet valde jag ekonomi, vilket ledde till en karriär inom bank. Mina intresseområden är vidsträckta och jag kunde lika gärna tänka mig en karriär som historiker, maskinentreprenör, försäljare eller snickare. På min fritid trivs jag både bakom ratten på en traktor och i en snickarbod. Under min karriär inom investeringsbranschen har jag jobbat både i en stor nordisk bank samt i en innovativ bankirfirma. Jag har skaffat mig ett gediget kunnande samt ett brett kontaktnät inom placeringar och förmögenhetsförvaltning.

Det som fascinerar mig mest med Ålandsbanken är den mänskliga närheten. Varje kund har specifika behov och således måste även servicen vara individuell och personlig.

Artikel från Ålandsbanking nr 1/2019
Text: Tarja Vilén, foto: Jetro Stavén
(publicerad 18.10.2019)

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!