29 sep 2022
Finland

Överlista bedragarna – då bör varningsklockorna ringa

Kvinna dator kaffe telefon

Vishing, phishing, smishing, kärleksbedrägerier, VD-bedrägerier eller investeringsbedrägerier. Falska lotterivinster, installering av fjärrstyrningsprogram till datorn eller länkar med virus. Fenomenet har många namn och tillvägagångssätt men den gemensamma nämnaren är att det handlar om bedrägerier. I och med samhällets förändring har även bedrägerierna ändrats; det blir allt svårare att känna igen en bedragare eftersom deras knep blir mer sofistikerade.

Nedan finns exempel på vanliga bedrägeriförsök. Var uppmärksam om:

 • någon ber dig att lämna ut dina bankkoder eller kortuppgifter via samtal, e-post eller sms
 • någon kontaktar dig och ber dig logga in i digitala tjänster, verifiera en transaktion eller identifiera dig med bankkoder eller e-ID
 • någon påstår att din dator fått virus eller ber dig installera programvara på din dator
 • du får ett sms från banken med en klickbar länk.

Så funkar nätfiske

Nätfiske (vishing, phishing, smishing) handlar om att bedragaren exempelvis lurar dig att klicka på en skadlig länk som du fått via e-post eller sms eller logga in på en falsk sida för att få tag på dina person- eller bankuppgifter. Cyberkriminella kan få dig att logga in på en falsk nätbanksida och därmed få tag i dina inloggningsuppgifter – informationen kan användas för att ta över ditt konto eller stjäla din identitet.

Vad kan du göra själv?

Var extra noga med att alltid skriva in rätt adress för att logga in till Internetkontoret, alternativt använd dina bokmärken. Att logga in till Internetkontoret via en sökmotor som Google eller Bing kan leda dig till en falsk sida. Kom ihåg, det största säkerhetshålet är du själv – följ din magkänsla och våga vara misstänksam. Litar du på källan? Kan du kontrollera med­delandets äkthet genom att söka på internet eller kontakta avsändaren? Om svaret är nej, är det bättre att ta det säkra före det osäkra.

Kom ihåg dessa punkter när du sköter bankärenden på nätet:

 1. Håll dina inloggningsuppgifter för dig själv - och endast för dig själv. De är personliga. Banken kontaktar inte dig för att be om dem.
 2. För att logga in till Internetkontoret, skriv in adressen www.alandsbanken.fi eller använd ditt eget bokmärke - logga inte in via länkar du fått. Länken kan styra dig till en bluffsida.
 3. Mata inte in dina person- eller bankuppgifter på en webbplats, om du inte kan säkerställa dess riktighet. Du kan hamna på falska nätsidor även via sökmotorer som Google eller Bing.
 4. Öppna inte bifogade filer i vanlig e-post trots att e-posten ser ut att komma från banken. Om vi skickar filer via e-post sker det via säker e-post.
 5. Klicka inte på länkar i sms som ser ut att komma från banken. Vi skickar inte länkar via sms. Sms från bedragare kan hamna i samma meddelandekedja som bankens riktiga meddelanden
 6. Bekräfta inte en betalning som du inte själv har gjort. Läs alltid bekräftelsebegäran noggrant och om bekräftelse-ID:na inte stämmer, ska du låta bli att bekräfta betalningen. Om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant, var aktsam.
 7. Om en obekant person kontaktar dig och ber dig installera något på din dator eller mobil, ska du inte göra det. Installera själv de program du behöver. I oklara situationer ska du fråga någon du känner eller vända dig till en datakunnig - och när det gäller bankärenden, kan du också kontakta oss på banken.

Osäker eller utsatt – kontakta oss!

Om du är det minsta osäker på ett samtal, sms eller e-post som påstås komma från banken, avsluta samtalet och ring upp oss för att säkerställa att det inte handlar om ett bedrägeri. Skriv in numret manuellt i stället för att använda telefonens återuppringningsfunktion. Du hittar telefonnumret till Kundservice både på Internetkontoret (inloggningssidan) och i Mobilbanken (under Kontakt >Viktiga telefonnummer, även i utloggat läge).

Och kom ihåg - om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta oss direkt!

Mer information

Vi besvarar dina frågor om Internetkontoret/Mobilbanken och vårt tjänste- och produktutbud i allmänhet. Gäller ditt ärende lån eller placeringar ber vi dig kontakta din rådgivare via Växeln, som smidigt kopplar dig vidare eller tar ett meddelande till personen du söker.

Skicka ett meddelande

Hav berg klippor ostersjon alandsbanken