Hoppa till huvudinnehåll

Julia, Backofficefunktionär/Inlåning

Employer branding mariehamn

”Jag har de senaste åren studerat och bott i Åbo, där mina studier slutligen ledde till en Ekonomie magisterexamen inom Organisation och ledning.

Jag jobbar sedan drygt 1,5 år tillbaka som Backofficefunktionär i Inlåningsgruppen på avdelningen Affärsstöd på huvudkontoret i Mariehamn. Affärsstöd är en stor avdelning med bred kunskap inom flera olika områden, vilket gör att det finns en otrolig kompetens på avdelningen.

Min roll som Backofficefunktionär i Inlåningsgruppen är väldigt varierande, där stort fokus ligger på att hjälpa och stödja våra kollegor på bankens olika kontor i såväl Sverige, Finland som på Åland. Till mitt huvudansvarsområde hör att skriva olika typer av intyg för ändamål som exempelvis saldointyg till bouppteckning, konkurser och bokslut. Jobbet i sig innebär att jag har mycket kontakt med många olika personer inom koncernen varje dag. Just nu är jag dessutom med och driver ett stort och spännande projekt där syftet är att automatisera processen för intyg med hjälp av en robot. Detta kommer att möjliggöra en effektivare hantering av stora volymer av intygsbeställningar samt öka kundnöjdheten hos våra kunder då de får snabbare svar av hög kvalitet.

Inlåningsgruppen, som min grupp heter, består av åtta medarbetare i olika åldrar med varierande arbetserfarenhet inom olika ansvarsområden. Min grupp är “first line-support”, dvs. den huvudsakliga kontakten till samtliga bankkontor i hela koncernen. På så vis är vi en viktig del i att den dagliga bankverksamheten rullar på som den ska. Ett mycket kompetent och roligt gäng!

För min del blir mitt jobb roligt och intressant då det hela tiden finns nya saker att lära sig. Jag får möjligheten att kombinera mina tidigare kunskaper inom kundservice med processutveckling, vilket är roligt och utmanande.

Jag har tidigare jobbat inom den direkta turismnäringen på Åland i form av kundservice och hade egentligen aldrig sett mig själv jobba på en bank. Men när jag var klar med studierna ville jag testa på något nytt som samtidigt kunde matcha min utbildning, så jag kände - varför inte testa Ålandsbanken?

Bankvärden var som sagt helt ny för mig, så det var till en början väldigt mycket information och nya intryck. Men snabbt insåg jag att man inte behöver vara bäst på siffror eller ha en renodlad ekonomisk bakgrund för att kunna jobba på bank. Det finns många andra delar inom banken där det behövs folk, och där olika kompetenser och bakgrunder är till stor fördel! Därför kände jag mig också från början välkommen på Ålandsbanken.

Jag trivs med bredden och med blandningen av ekonomi, processutveckling och kundkontakt. Jag uppskattar friheten och möjligheten att själv kunna bestämma över min arbetsdag och känna att jag kan påverka mitt arbete genom att komma med utvecklingsförslag och idéer till nya sätt att arbeta. En stor anledning till att jag trivs är kollegorna. Stöter man på ett problem eller behöver bolla tankar med någon så finns det alltid någon att fråga - oavsett om den personen sitter bredvid dig, jobbar inom en annan avdelning eller till och med på annat kontor, så och alla är väldigt hjälpsamma och stöttande. Vi lär oss och utvecklas tillsammans, och på så vis blir jobbet aldrig ensamt.”