16 maj 2018
Finland

Aktiv förvaltare på väg mot nya mål

Aab Lars Soderfjall6

Med mer än tre decenniers erfarenhet av aktiemarknaden leder Lars Söderfjell Ålandsbankens aktieförvaltning. Högst på agendan står att ge privatkunderna samma möjligheter till avkastning som de stora institutionerna. Med hans engagemang är det fullt möjligt.

Ett av Lars viktiga uppdrag är att leda utvecklingen av Ålandsbankens diskretionära mandat. Sedan februari förvaltar han också bankens aktiefonder tillsammans med sitt team av förvaltare och analytiker. Målet är att öka avkastningen genom att kontinuerligt vässa aktieportföljerna och fonderna med väl utvalda nordiska kvalitetsaktier. Genom åren har Lars skaffat sig värdefulla erfarenheter som aktiestrateg och förvaltare, och han har en gedigen specialkunskap om aktiemarknaden. Han brinner för aktier och får energi av att analysera och värdera företag. Särskilt tillfredsställande är det när kunderna får ta del av börsens positiva utveckling över tid.

Dreamteam

Lars har mer än 30 års erfarenhet av aktieförvaltning för institutioner och privatpersoner på företag som ABG Sundal Collier, Handelsbanken och Swedbank. På Ålandsbanken ansvarar han för förvaltningen av bankens aktiefonder, blandfonder och det diskretionära aktiemandatet. Lars har handplockat ett verkligt dreamteam som består av tio medarbetare med lång erfarenhet av kapitalmarknaderna. I den diskretionära förvaltningen är förvaltarnas uppgift att generera avkastning på kundernas kapital genom de personligt utformade aktieportföljerna. Kunderna finns i Finland, Sverige och på Åland. Aktiv förvaltning och fundamental analys ligger till grund för investeringarna: – Vi har en långsiktig placeringshorisont med fokus på nordiska kvalitetsbolag med hög likviditet. I vårt uppdrag ingår utöver aktieförvaltningen att producera ett nyhetsbrev för våra Private Banking-kunder och en strategirapport för rådgivarna i banken. Det ger en bättre information än vanligt om aktieportföljernas utveckling: – Vi vill ge våra kunder tillgång till lättillgänglig information om företagens och portföljens utveckling, så att kunderna vet vad vi grundar våra investeringsbeslut på. Vi tror på transparens. Hos oss sker inget bakom stängda dörrar.

Rimlig avkastning

Lars har inte mycket till övers för indexfonder. Poängen med aktiv förvaltning är att avkastningen ska överträffa index så att kunderna får en rimlig avkastning på sitt investerade kapital över tid. Kunderna som tar del av Ålandsbankens samlade kunskap när det gäller direktägda aktier har oftast över en halv miljon euro eller mer i förvaltat kapital. En vanlig kategori kunder är entreprenörer som har sålt företaget och låter Ålandsbanken förvalta kapitalet. Ju större kunden är, desto mer aktiv aktieförvaltning. Med det sammansvetsade teamet i spetsen får kunderna förvaltning på institutionell nivå. Lars vill dela med sig av det han har lärt sig genom åren: – Vi överför det professionella tänkandet från institutionell förvaltning till förvaltningen av privatkundernas kapital. Det ger våra kunder samma möjligheter som de riktigt stora kunderna har. Vi köper aktier som vi förstår på den nordiska marknaden med fokus på nordiska kvalitetsföretag.

Aab Lars Soderfjall2

”Jag har fastnat för maratonlöpning och njuter av det, även om jag är medveten om att jag måste lägga upp loppet på ett sätt som passar en 52-åring."

Väl avvägd riskspridning

Det nordiska perspektivet på förvaltningen ger en väl avvägd riskspridning. Portföljerna består av aktier som teamet har valt ut bland de mest attraktiva aktierna från de finska, svenska, norska och danska marknaderna. Aktieförvaltningen är konservativ, det vill säga försiktig och med rimlig risk. De personliga aktieportföljerna består av omkring femton olika aktier. Det är samma upplägg som Lars har i sin privata aktieportfölj. I fonderna skiftar antalet aktier, men förvaltningen utgår från samma principer. Merparten av spararna i Finland och Sverige har sitt sparkapital placerat i bankmedel eller fonder, direkt eller indirekt genom pensionerna. Så ser det inte ut på Åland: – På Åland har man ingen tradition med sparande i fonder. Där är det vanligare med aktivt ägande och investeringar direkt i aktier. Det är inspirerande att ha bankens åländska rötter i bakhuvudet när jag har kontakt med kunderna i Finland och Sverige. Lars personliga drivkraft är att utveckla verksamheten och öka avkastningen från aktieportföljerna. Han strävar alltid efter att göra ett så bra arbete som möjligt. Det ligger i hans personlighet. Och han har roligt på jobbet: – Aktier är mitt stora intresse och jag gillar verkligen mitt arbete. Jag lär mig något nytt varje dag på kontoret och i kontakt med bankens rådgivare och kunder. Lars trivs med tävlingsmomentet på aktiemarknaden. Han är en passionerad tävlingsmänniska, även på fritiden.

Maratonlopp sporrar aktieförvaltaren

För nära tio år sedan upptäckte Lars att hans kropp tål asfaltslöpning. Inspirerad av en kollega bestämde han sig för att börja löpträna regelbundet. I dag gör han varje år två hela och fyra halva maratonlopp i Sverige och utomlands. Kroppen gillar halvmarorna bäst. Maratondistansen på drygt 42 km sliter mer på kroppen och kräver sju till tio dagars återhämtning. Ofta räcker det med en dags vila mellan de vanliga träningspassen. I höstas sprang Lars New York Marathon. Det årliga maratonloppet är en klassiker som går genom fem stadsdelar i New York. Det första loppet gick 1970. Det är världens största maratonlopp med över 50 000 deltagare. Loppet startar på Staten Island, passerar Verrazano-Narrows Bridge, fortsätter genom Brooklyn, Queens och Bronx innan löparna kommer till Manhattan. Målgången är i Central Park. – Det var en magisk upplevelse att springa genom New York. I år blir det som vanligt Stockholm Marathon, och i höst ska jag springa maraton i Chicago. Då är målet personligt rekord.

Aab Lars Soderfjall3

”Vi tror på transparens. Hos oss sker inget bakom stängda dörrar.”

Maratonloppen väcker tävlingsmänniskan till liv

– Det händer något speciellt med mig när jag får en nummerlapp på bröstet. På tävling kan jag ta ut fem, sex procent extra av min kropp, och loppen gör mig motiverad att träna så mycket som jag gör. Jag har fastnat för maratonlöpning och njuter av det, även om jag är medveten om att jag måste lägga upp loppen på ett sätt som passar min ålder. Träningen och tävlingarna ger energi till arbetet som aktieförvaltare och ledare. Lars triggas av att hela tiden leverera ett bättre resultat på börsen, precis som när han springer maraton.

Från Vasaloppet till Voltaire

Lars springer inte bara maraton. Han åker utförsåkning och längdskidor också. En av döttrarna utmanade honom på Vasaloppet, och de genomförde halvvasan tillsammans tidigare i år. Distansen är 45 km lång och relativt lättåkt. Ändå var loppet en utmaning för både pappa och dotter. Den bästa utförsåkningen hittar Lars i bergen i Colorado: – Jag väntar fortfarande på att få uppleva den perfekta pudersnön i Aspen, men det är en ljuvlig miljö att åka skidor i. Off pist-åkningen är underbar där. Man kan ta liften upp till 3 200 meter, men därefter måste man ta sig upp till 3 800 meter på skidorna innan man kan susa nerför berget och känna fullkomlig frihet. För mig som är född och uppvuxen i Gällivare är det en fantastisk upplevelse. I ungdomen var jag bäst på störtlopp. Där kom min tävlingsinstinkt bäst till sin rätt. Ju tätare portarna stod, desto sämre gick det för mig. Därför var aldrig slalom min grej. Lars är en bokslukare också. Han läser både fackböcker och skönlitteratur. Deckare är en favoritgenre, men han uppskattar alla romaner som ger honom en språklig upptäcktsresa: – Candide är min favoritbok alla kategorier. Det är en underbar berättelse, språket är njutbart och det finns många bevingade citat i boken av Voltaire. Jag njuter av att läsa sådana romaner.

Följer utvecklingen i Norden

Förvaltarteamet på Ålandsbanken måste hela tiden följa med i det som händer och läsa på om företagens utveckling och samhället. Det gör att aktieanalytikerna hänger med i utvecklingen och når längre i sina diskussioner om prestationer och framtida potential. Med Lars och hans teams erfarenheter och kunskap är allt möjligt. Det långsiktiga perspektivet är avgörande när det gäller Ålandsbankens aktieförvaltning, precis som för Warren Buffett, men Lars har också varit med så länge att han vet att framgång på aktiemarknaden också kräver ödmjukhet. Lite bättre än de flesta andra är gott nog.

Artikel från Ålandsbanking nr 1/2018 (publicerad 21.08.2018) 

Text: Anders Ström / Foto: Viktor Fremling

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!