Hoppa till huvudinnehåll
06 jun 2018
Finland

WWF:s fiskeguide. Gör en miljögärning: ät fisk!

Fisk Potatis Sommar

Sommaren lockar till havsfiske. Att äta Östersjöfisk är även en miljögärning, ifall fisken fångats från hållbara fiskbestånd.

– Jag skulle vÃ¥ga pÃ¥stÃ¥ att vildfÃ¥ngad fisk är det miljövänligaste sättet att skaffa mat. Man behöver inte till exempel bryta mark för odling och det är nÃ¥got naturen bjuder pÃ¥, som en gratis service, säger miljöorganisationen WWF:s skyddsexpert Matti Ovaska ivrigt. WWF har i Ã¥ratal kampanjerat för hÃ¥llbart fiske och fiskproduktion. Med hÃ¥llbart fiske avses enligt Matti Ovaska att man reducerar fiskbestÃ¥nden endast i den grad de växer. HÃ¥llbart fiske skadar inte heller fiskens livsmiljö eller andra vattenorganismer. Organisationen uppmuntrar till att favorisera underutnyttjade fiskar i vÃ¥ra egna närvatten, sÃ¥som strömming, siklöja, karpfiskar och abborre, samt undvika hotade arter sÃ¥som Ã¥l och havsöring. Det lönar sig att vara försiktig även med djuphavsarter, sÃ¥som marulk, större kungsfisk och flundrearter.

Hur står det till med Östersjöns fiskbestånd?

– Östersjöns strömmings- och vassbuksbestÃ¥nd är pÃ¥ stabil grund. Även de nordliga laxfloderna hÃ¥ller pÃ¥ att repa sig efter att laxbestÃ¥nden varit pÃ¥ bottennivÃ¥ i tiotals Ã¥r. Bland annat i Torne älv har laxbestÃ¥nden nÃ¥tt en hÃ¥llbar nivÃ¥. BestÃ¥nden av kustfiskar, sÃ¥som abborre, gädda och gös, varierar pÃ¥ olika hÃ¥ll i Östersjön, berättar Matti Ovaska. Ur Ã…lands perspektiv är strömmingsfiske ett gott exempel pÃ¥ hÃ¥llbart fiske, liksom även abborrfiske med spöredskap. Laxen som Ã¥tervänder till laxfloderna i norr för att leka simmar förbi Ã…land och mÃ¥ttligt laxfiske med haspel till havs kan enligt Ovaska erbjuda fantastiska upplevelser. â€“ Vi bör komma ihÃ¥g att laxbestÃ¥nden nyss börjat Ã¥terhämta sig. Fisket bör inte öka frÃ¥n nuvarande nivÃ¥, betonar Ovaska.

Det går dåligt för torsken

Enligt Ovaska finns det verkliga skäl för att oroa sig för Östersjöns torskbestÃ¥nd; sÃ¥väl huvudbassängens östra som dess södra torskbestÃ¥nd är i dÃ¥ligt skick. â€“ Torsk har överfiskats i Ã¥rtionden. Största delen torsk fiskas med bottentrÃ¥lning, och man känner inte till hur fiskemetoden bidragit till torskbestÃ¥ndens dÃ¥liga tillstÃ¥nd. FrÃ¥n annat hÃ¥ll finns dock exempel pÃ¥ att fiskebestÃ¥nden inte Ã¥terhämtar sig fullständigt trots att man slutar trÃ¥lfisket. Detta kan bero pÃ¥ att fiskemetoden lÃ¥ngsiktigt pÃ¥verkat minskningen av bottenorganismerna. Enligt Ovaska kan överfisket även ha pÃ¥verkat att torsken blivit mindre i storlek. – Förr var torsken en stor fisk, men är det inte längre. Ã…land är omgivet av hav, som inte är i sÃ¥ gott skick. Enligt statistiken har Östersjöns näringsbelastning minskat, men havets tillstÃ¥nd har ändÃ¥ inte förbättrats. Utöver överfisket syns detta bland annat i torskbestÃ¥ndens tillstÃ¥nd.

Skyddsåtgärder existerar

I princip finns det verktyg för att skydda Östersjöns fiskbestÃ¥nd. Som exempel pÃ¥ detta är EU:s gemensamma fiskeripolitik, vars mÃ¥l är att fÃ¥ ett slut pÃ¥ sÃ¥väl överfisket som att kasta död sidofÃ¥ngst tillbaka i havet. MÃ¥len förverkligas dock inte som önskat. â€“ Alla medlemsländer är inte tillräckligt villiga att implementera tillgängliga Ã¥tgärder, konstaterar Ovaska. Fiskekvoterna överskrider till exempel för torskens del fortfarande vetenskapligt definierade rekommendationer och fÃ¥ngst kastas fortfarande tillbaka i havet.

Inhemsk fisk duger inte för konsumenterna

I Finland används största delen av strömmingsfÃ¥ngsten slösaktigt som foder för pälsdjur, istället för att användas i livsmedelsproduktionen. Samtidigt importerar vi mycket fisk frÃ¥n utlandet. â€“ Finländarnas färdigheter i att mÃ¥ngdisigt använda fisk i matlagningen förtjänar föga beröm. Största delen av fisken vi använder är importfisk, norsk lax. Till exempel strömming kunde man använda mycket mer än vad man gör, men av nÃ¥gon orsak duger den inte för konsumenterna. Abborren är ocksÃ¥ en utmärkt matfisk, säger Matti Ovaska. Under de senaste Ã¥ren har frÃ¥gor om Östersjöfisken med jämna mellanrum figurerat i tidningsrubrikerna, kring huruvida det är hälsosamt att äta Östersjöfisk, eller om till exempel strömmingens dioxinhalter. – Generellt sett är det hälsosamt att äta fisk, men man mÃ¥ste vara noggrann med främmande ämnen och följa Eviras rekommendationer. Utvecklingen har ändÃ¥ gÃ¥tt mot det bättre. Halterna av främmande ämnen i Östersjön har sjunkit hela tiden, dÃ¥ till exempel industrins processer blivit bättre. Skyddsexpert Matti Ovaska lever som han lär och berättar att hans favoriträtt är färska smörstekta abborrfiléer. Han pÃ¥minner ännu om hur lyckligt lottade finländarna är med tanke pÃ¥ det mÃ¥ngsidiga, inhemska fiskutbudet. – Ifall vi fiskar hÃ¥llbart skiljer sig vildfÃ¥ngad fisk frÃ¥n all annan mat i miljövänlighet. Det ligger i vÃ¥rt intresse att inte förstöra denna service som naturen ger oss.

Artikel frÃ¥n Ã…landsbanking nr 1/2018 (publicerad 06.06.2018)

Text: Anne Brax, kommunikationschef WWF Finland / Foto: WWF Finland

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!