Hoppa till huvudinnehåll
28 apr 2023
Pressmeddelanden

Ålandsbanken Vindkraft Specialplaceringsfond förstärker Murtomäki-vindparksprojektet genom långsiktigt elhandelsavtal (PPA) med Kemira och refinansierar projektet med 51 miljoner euro genom lånearrangemang med SEB

Vindkraft 2023 1800x1200

Ålandsbanken Abp
Pressmeddelande
28.4.2023 kl. 9.00

Ålandsbanken Vindkraft Specialplaceringsfond förstärker Murtomäki-vindparksprojektet genom långsiktigt elhandelsavtal (PPA) med Kemira och refinansierar projektet med 51 miljoner euro genom lånearrangemang med SEB

Ålandsbanken Vindkraft Specialplaceringsfond och Kemira Oyj har tecknat ett långsiktigt elhandelssavtal (PPA) som gäller en del av elproduktionen i Murtomäkiprojektet i Pyhäjärvi, som ägs helt av fonden. Det åttaåriga avtalet träder i kraft i början av 2025. Kemira köper även elproduktionens ursprungsgarantier.

”Vi är glada över att kunna ta detta steg mot att uppnå våra hållbarhetsmål. Inköp av förnybar energi är en viktig del av den energiportfölj som vi håller på att införa för att stärka vår energiförsörjning och samtidigt bidra till vårt mål att vara koldioxidneutrala senast 2045”, säger Thierry Blomet, Senior Vice President, Sourcing, Kemira.

Samtidigt har fonden avtalat om ett lånearrangemang på 51 miljoner euro för Murtomäkiprojektet med Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) för att trygga Murtomäkiprojektets långsiktiga finansiering.

”Vi är väldigt nöjda över att vi lyckats nå dessa två viktiga milstolpar gällande Murtomäkiprojektet tillsammans med ansedda Kemira och SEB, och att vi således kan verkställa vår strategi för elförsäljning enligt våra planer från början. Kemira är en stabil och betydelsefull finländsk aktör inom industrin, och vi ser fram emot samarbetet med glädje. SEB har stött Murtomäkiprojektet från början och vårt samarbete är mycket smidigt, vilket gör valet av SEB som fortsatt finansiär naturligt för oss”, säger Juha Känkänen som ansvarar för specialplaceringsfonderna inom grön energi på Ålandsbanken Fondbolag.

Mer information:

Juha Känkänen, Affärsområdeschef, Ålandsbanken Fondbolag Ab, tfn 040 348 5340, juha.kankanen@alandsbanken.fi

Ålandsbanken Fondbolag Ab
Ålandsbanken Fondbolag Ab förvaltar Ålandsbankens placeringsfonder. Placeringsutbudet är skräddarsytt efter placeringsbehovet hos Ålandsbankens kunder. Fondbolaget grundades år 1998 och är ett helägt dotterbolag till Ålandsbanken Abp. Förutom att bedriva fondverksamhet med vanliga placeringsfonder (UCITS) är Fondbolaget även auktoriserat som förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIF). Ålandsbanken Fondbolag har ca 4 miljarder euro i förvaltade tillgångar.

  • Ålandsbanken Vindkraft Specialplaceringsfond förstärker Murtomäki-vindparksprojektet genom långsiktigt elhandelsavtal (PPA) med Kemira och refinansierar projektet med 51 miljoner euro genom lånearrangemang med SEB
    Pressmeddelanden
    28.04.2023
    Ladda ned pdf