Hoppa till huvudinnehåll
12 aug 2021
Pressmeddelanden

Östersjöprojektets ansökningstid för 2021 öppnas

Östersjöprojektets ansökningstid för 2021 öppnas

I år finansierar Ålandsbanken projekt som främjar Östersjöns tillstånd med upp till 500 000 euro.

Ansökningstiden för Ålandsbankens Östersjöprojektet 2021 har öppnats. Ålandsbanken har som mål att möjliggöra projekt som på ett konkret sätt påverkar och ökar kännedomen om Östersjöns tillstånd. Huvudfokus för finansieringen kommer att ligga på startupföretag, säger Anne-Maria Salonius, ordförande för Östersjöprojektets jury och chef för Ålandsbanken Finland.

– Startupföretag har etablerat sig i finansieringen av Östersjöprojektet. Deras idéer är ofta nyskapande, med en positiv inverkan på Östersjöns tillstånd. Vi är stolta över de projekt vi finansierat och vi följer aktivt med deras utveckling, säger Salonius.

Tidigare år har Östersjöprojektets finansiering möjliggjort flera startupföretags verksamhet. Exempel på företag som fått finansiering är bland annat Solar Foods, som tillverkar matprotein från luften, och Clewat Oy, som är specialiserat på utrustning för insamling av plastavfall.

– Det lönar sig att ansöka om medel vare sig projektet har liten eller stor betydelse för havet, oberoende om det sker just nu eller lite längre fram i tiden, vilket var fallet för vår del. För oss gjorde finansieringen det möjligt att planera den första fabriken och samtidigt kunna berätta hur matens framtid rent konkret kunde se ut, säger Pasi Vainikka, vd för Solar Foods.

I år finansieras projekt som främjar Östersjöns tillstånd med upp till 500 000 euro. Ansökningstiden är öppen till slutet av september (30.9.2021).

Östersjöprojektets ansökning är även öppen för föreningar, stiftelser och forskningsprojekt som strävar till konkreta resultat. Man behöver inte vara en etablerad aktör på marknaden, det viktigaste är att aktören har en idé som siktar på konkreta åtgärder och en tydlig plan för att främja Östersjöns tillstånd.

– Våra handlingar kan påverka Östersjön både på gott och ont och Östersjön behöver fortfarande all hjälp den kan få. Med Östersjöprojektet vill vi uppmuntra alla att delta i skyddsarbetet, säger Salonius.

Ansökan om finansiering ordnas nu för sjunde gången. Ålandsbanken har stöttat företag och olika organisationers viktiga arbete för miljön med över 3 miljoner euro. Östersjöprojektets finansiering baserar sig på depositioner på Ålandsbankens Östersjökonton. Ålandsbanken delar årligen ut en summa som motsvarar upp till 0,2 procent av alla depositioner på Östersjökonton.

Östersjöprojektet finansierar och samarbetar på lång sikt med aktörer vars fokus ligger på skydd av Östersjön. Bland aktörerna finns bland annat Baltic Sea Action Group, John Nurminens stiftelse, Håll Skärgården Ren rf och Emmaus Åland.

Mer information:

Anne-Maria Salonius
Chef Ålandsbanken Finland
tel. +358 40 733 1106
anne-maria.salonius@alandsbanken.fi

Crista Hietala
Marknads- och kommunikationschef Ålandsbanken Finland
tel. +358 40 646 3501
crista.hietala@alandsbanken.fi