Hoppa till huvudinnehåll
21 dec 2020
Pressmeddelanden

Ålandsbanken Vindkraft Specialplaceringsfond förvärvar Murtomäki vindkraftsprojekt av YIT

Vindkraft fond skog land investering

Ålandsbanken Fondbolag Ab
Pressmeddelande
21.12.2020 kl. 10:00

Ålandsbanken Vindkraft Specialplaceringsfond förvärvar Murtomäki vindkraftsprojekt av YIT

Ålandsbanken Vindkraft Specialplaceringsfond har köpt rättigheterna för vindkraftsparken i Murtomäki av YIT, som har ansvarat för utvecklingen av projektet. Parterna kom samtidigt överens om byggandet av infrastrukturen i Vindkraftsparken Murtomäki och den byggservice som YIT ska leverera till köparen. Murtomäki Vindkraftspark ligger i Pyhäjärvi i Norra Österbotten. Parken består av 15 vindkraftverk och möjliggör en produktionskapacitet på cirka 90 MW. Projektet säljs med färdiga licenser.

Parterna har kommit överens om att inte avslöja köpeskillingen.

Ålandsbanken Vindkraft Specialplaceringsfond, som startar sin verksamhet i december 2020, är en specialplaceringsfond som investerar huvudsakligen i nordiska vindkraftsparker. Fondens koncept stärker Ålandsbankens miljöfokus ytterligare, efter Östersjöprojektet som lanserades 2014, Åland Index från 2016 som beräknar koldioxidavtryck baserat på betalkortstransaktioner och Ålandsbanken Green Bond ESG, den första finländska Svanenmärkta räntefonden, som lanserades 2019.

"I Finland har det funnits en efterfrågan på vindkraftfonden som vi nu lanserat, vilket även intresset tydligt bevisat. Vindkraftsparken i Murtomäki är fondens första investering och den passar vår strategi perfekt. Ålandsbankens fonder och YIT har en lång och framgångsrik historia tillsammans och även i detta projekt har förhandlingarna bedrivits i en konstruktiv anda. Det känns nu bra att vidareutveckla fonden, säger Juha Känkänen, placeringsdirektör på Ålandsbanken Fondbolag.

YIT har ca 100 andra vindkraftverk under utveckling. Utvecklingen av vindkraft är en viktig del av YIT:s arbete mot sina långsiktiga klimatmål.

"Projektet stöder starkt våra klimatmål, eftersom vindkraftsparken i Murtomäki genererar årligen förnybar inhemsk el motsvarande förbrukningen i ca 15 000 egnahemshus. Projektet har även en betydande positiv ekonomisk inverkan på staden Pyhäjärvi under bygg- och produktionstiden. Med projektet fortsätter vi vårt långsiktiga samarbete med Ålandsbanken”, säger Harri Kailasalo som ansvarar för YIT:s Infraprojekt-segment.

För mer information, kontakta:

Juha Känkänen, placeringsdirektör, Ålandsbanken Fondbolag, tel. 040 348 5340, juha.kankanen@alandsbanken.fi

Tom Pettersson, vd, Ålandsbanken Fondbolag, tel. 040 733 1119, tom.pettersson@alandsbanken.fi