Hoppa till huvudinnehåll
21 nov 2016
Ålandsbanken Blogg

Ålandsbankens Östersjöprojekt fick rekordmånga ansökningar och nu behövs allmänhetens hjälp

Ålandsbanken Abp
Pressmeddelande
21.11.2016

Ålandsbankens Östersjöprojekt fick rekordmånga ansökningar och nu behövs allmänhetens hjälp

Ålandsbankens Östersjöprojekt tog i år emot 140 bra ansökningar för Östersjön. Av alla dessa projekt har juryn nu valt ut 14 projekt som har gått vidare till den publika omröstningen.

– Vi fick många bra ansökningar och stor variation bland projekten, vilket gjorde att gallringen blev utmanande, berättar juryns ordförande Anne-Maria Salonius, Ålandsbankens direktör för Affärsområdet Finland.

Östersjön är ett av världens mest förorenade havsområden. Omringat av tätbefolkade landområden och med bara smala sund som förbindelser till världshaven blir alla utsläpp kvar länge. Flera arter lever på bristningsgränsen i Östersjön. För att få till en förändring krävs det samarbete, engagemang och möjligheter att genomföra r nya lösningar.

– De största problemen är övergödning och att skadliga ämnen lagras i Östersjöns organismer. Vi fick in bra ansökningar till de två viktiga ämnesområdena, berättar Östersjöprojektets jurymedlem, Seppo Knuuttila, specialforskare på Finlands miljöcentral.

Juryns tankar om årets ansökningar: https://vimeo.com/191787394/5011d00384

Du kan rösta på din egen favorit fram till 16.12.2016 på adressen http://www.balticseaproject.org/projekt

Bland de projekt som fått flest röster väljer juryn ut de slutliga vinnarna. Projekten tilldelas upp till 400 000 euro i projektfinansiering eller expertstöd.

Med hjälp av Östersjöprojektet vill Ålandsbanken uppmuntra fler organisationer, skolor och privatpersoner att dra sitt strå till stacken för ett friskare Östersjön. Ålandsbanken har sedan år 1997 donerat över 1 300 000 euro till olika miljöprojekt. Förra året mottog Östersjöprojektet nära på 100 ansökningar varav 9 projekt fick dela på 113 000 euro. De finansierade projekten från förra året har redan fått mycket gjort, här är några exempel:

Rädda Täktbukten 

Stoppa organismer mekaniskt 

Tilläggsinformation:

Anne-Maria Salonius, direktör Affärsområdet Finland Tfn 040 733 1106, anne-maria.salonius@alandsbanken.fi