Siirry pääsisältöön
29 joulukuuta 2014
Ålandsbanken Blogi

Ålandsbankenin Luontotilibonuksia kahdelle ympäristöhankkeelle

Syksyn 2014 jakokierroksen Luontotilivarojen saajat on nyt valittu. Vastaanotettuihin hakemuksiin perustuen Luontotilivaroja jaetaan seuraavien kahden hankkeen tukemiseen:

  • Lapset Itämeren puolesta saa 27 805 euroa projektilleen, jonka tärkein tavoite on antaa lapsille ja nuorille kanava, jonka kautta he voivat ilmaista huolensa Itämeren saastumisesta ja muotoilla huolensa aikuisille. Projekti koostuu protestikampanjasta netissä, sekä protestimarssista Helsingissä toukokuussa 2015.
  • Ympäristösertifikaatti Green Key Åland saa 7 000 euroa työhönsä kutsua mukaan matkailualan yrityksiä, auttaakseen heitä hakemaan Green Key -sertifioinnin. Green Key on maailman suurin globaali ympäristösertifikaatti ja on tällä hetkellä käytössä 44 eri maassa. Syyskuun 2014 mennessä 2200 yritystä ympäri maailmaa olivat saaneet Green Key -sertifioinnin.

Hakija Julia Korkmanin lapset Vera ja Isak Meriläinen, 8 ja 6 vuotta vanhat, tekivät aloitteen projektille Lapset Itämeren puolesta viime kesänä lähettämällä yleisönosaston kirjoituksen Helsingin Sanomiin ja Hufvudstadsbladetiin. Toiveena on, että projekti antaa lapsille lisää ympäristötietoisuutta tai vastaa heidän jo olemassa oleviin kysymyksiinsä ja antaa heille myös lisää tietoisuutta poliittisesta päätöksenteosta. Projektin ensimmäinen osa on protestikampanja netissä. Kaikki Suomen koulut saavat kutsun osallistua projektiin. Oppilaita kehotetaan yhdessä ohjaavan opettajan kanssa tuottamaan lausuntoja valokuvina, piirustuksina, kirjeinä, lauluina ja videopätkinä. Lasten tuottaman materiaalin pohjalta tehdään lista vaatimuksia, joka lähetetään hallitukselle ennen protestipäivää. Projektin toinen osa on protestimarssi Helsingissä toukokuussa 2015. Silloin näytetään myös kevään aikana kerätty materiaali, jotta kaikki lapset, myös ne jotka eivät pääse paikalle, voivat olla osallisia.

Green Key Åland -ohjelmassa paikallinen koordinaattori on Agenda 21/Ålands Natur och Miljö, kansallisesti osana organisaatiota Suomen Ympäristökasvatuksen seuraa ja globaalisti osana kansainvälistä kattojärjestöäThe Foundation for Environmental Education. Ahvenanmaa oli keväänä 2014 ensimmäinen maakunta Suomessa, joka tarjoaa matkailualan yrityksille, kuten hotelleille, leiriytymisalueille ja lomakylille, mahdollisuuden saamaan Green Key -sertifioinnin. Tavoite on saada seitsemän yritystä mukaan Green Key -työhön vuoden 2015 loppuun mennessä. Pitkällä tähtäimellä tavoite on, että Agenda 21/Ålands Natur och Miljö jatkuvasti tarjoaa yrityksille mahdollisuuden työskennellä Green Key -ohjelman puitteissa saadakseen ympäristösertifioinnin.

Lahjoitusvarat kertyvät Ålandsbankenin Luontotilien kautta. Pankki on sitoutunut lahjoittamaan vuosittain ympäristön suojeluun summan, joka vastaa jopa 0,2 prosenttia Luontotileillä olevista talletuksista. Tilin suosio ja sen myötä jaettava rahasumma ovat ilahduttavasti kasvaneet vuosi vuodelta ja kevään 2015 jakokierroksella on jaossa sievoinen summa. Lisätietoa Luontotilistä ja Luontobonushakemus löytyvät Ålandsbankenin kotisivulta. Luontotilibonus on haettavissa kotisivumme kautta www.alandsbanken.fi viimeistään 31. maaliskuuta.

Lisätietoja antaa:

Peter Wiklöf, Ålandsbanken Abp:n toimitusjohtaja ja konserninjohtaja
puh. + 358 (0)40 512 7505