Siirry pääsisältöön
15 kesäkuuta 2016
Lehdistötiedotteet

Ålandsbanken tarjoaa ensimmäisenä maailmassa ympäristöystävällisen maksukortin, jolla voi mitata ilmastovaikutustaan

  Helsinki, 15.6.2016

– Ålandsbanken lanseeraa aivan uudentyyppisen biologisesti hajoavan Itämerikortti-maksukortin, joka näyttää asiakkaille, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä heidän ostoksensa keskimäärin aiheuttavat. Samalla Ålandsbanken antaa mahdollisuuden lahjoittaa kulutustaan vastaavan summan erilaisiin ympäristöhankkeisiin.

”Huolehtiaksemme asiakkaistamme meidän täytyy pitää huolta ympäristöstä. Luontotilimme avulla olemme tukeneet yhdessä asiakkaidemme kanssa ympäristön hyväksi tehtäviä projekteja jo lähes 20 vuoden ajan”, kertoo Peter Wiklöf, Ålandsbankenin toimitusjohtaja. ”Aikaisemman työmme innoittamina otimme askeleen eteenpäin vuonna 2015: Käynnistimme Itämeriprojektin, joka tukee Itämerta auttavien ideoiden toteuttamista. Haluamme rahoittaa erilaisia ympäristöprojekteja ja tarjota asiakkaillemme konkreettisen tavan vaikuttaa päivittäisillä valinnoillaan. Voimme pelastaa Itämeren vain, jos kaikki osallistuvat yhteiseen työhön”, jatkaa Wiklöf.

Itämerikorttia käyttävät asiakkaat saavat arvion kulutuksensa ympäristövaikutuksista Internetkonttoriin tai Mobiilipankkiin. Kun laskun maksamisen aika koittaa, voivat asiakkaat samalla halutessaan tehdä lahjoituksen vaikuttaviin ympäristöhankkeisiin. Havainnollistamalla, miten kuluttajana vaikutamme ympäristöön, Ålandsbanken toivoo helpottavansa tietoisten valintojen tekemistä arjessa.   

”Yhteistyö WWF:än kanssa auttaa meitä tarjoamaan kuluttajille vaihtoehtoisia käyttäytymismalleja ja myös erityyppisiä ympäristökohteita, joita kuluttaja halutessaan voi tukea”, kertoo Anne-Maria Salonius, Ålandsbankenin Suomen liiketoiminta-alueen johtaja.

”WWF on tehnyt pitkäjänteistä työtä Itämeren tilan parantamiseksi. Entistä keskeisempää työssämme on kestävien kulutusvalintojen ja ilmastoratkaisujen edistäminen. Ålandsbankenin yhteistyön avulla voimme tehdä työtämme yhä tehokkaammin ja vaikuttavammin”, kertoo Liisa Rohweder, WWF Suomen pääsihteeri.   

Ympäristölaskelma ja kortti perustuvat ainutlaatuiseen Åland Indexiin, jonka Ålandsbanken on kehittänyt. Indeksi toimii niin, että MasterCardilta saatava jälleenmyyjän kategoriakoodi yhdistetään kyseisen toimialan ympäristökuormituksesta kertoviin tietoihin. Tällä tavalla voidaan laskea suuntaa-antava arvio jokaisen yksittäisen ostoksen hiilidioksidipäästöistä ja kannustaa tekemään ympäristönkannalta hyviä valintoja. KPMG on toiminut Ålandsbankenin asiantuntijana metodologian ja laskelmien osalta.    

”Innovaatiot ovat MasterCardille tärkeä osa-alue, johon Itämerikortti ja Åland Index – jotka ovat jotain aivan uutta – sopivat hyvin. Yhdistämällä pankin riskianalyysiosaamisen ja markkinadatan meidän transaktiotietoihimme ja KPMG:n kestävyysasiantuntijuuteen, voimme auttaa kuluttajia parantamaan ympäristön tilaa. Haluamme tietenkin osaltamme myötävaikutta tähän. Melkein kaikella on hinta, mutta ympäristömme on mittaamattoman arvokas”, sanoo Sasha Krstic, MasterCardin Pohjoismaiden ja Baltian aluepäällikkö.    

”Data nähdään usein monimutkaisena ja tylsänä, mutta tämä tapaus todistaa toisin. Hyödyntämällä informaatiota hyvin perusteltujen päätösten pohjaksi pankki on luonut mahdollisuuden tietoisuuden kasvattamiseen yksinkertaisesti ja kiinnostavasti. Meille oli itsestään selvää tukea Åland Indexin kehittämistä, koska se on hyvä esimerkki siitä, miten finanssialalla voidaan toimia ympäristön parhaaksi sekä osaamisen että rahoittamisen keinoin”, sanoo Tomas Otterström, neuvontapalveluiden partneri sekä yritysvastuun ja vastuullisen sijoittamisen palveluiden johtaja KPMG:ltä.

Ålandsbanken vaihtaa käytössä olevat korttinsa uusiin Itämerikortteihin Suomessa ja Ahvenanmaalla vähitellen kesän aikana. Pian kortit ovat saatavilla myös Ruotsissa. Tämän vuoden aikana kortti yhdistetään automaattisesti myös Åland Indexiin. Asiakkaat, jotka jo nyt haluavat kokeilla Åland Indexiä tai tilata Itämerikortin, voivat tehdä sen pankin verkkosivuilla.    

Lisätietoa antaa: 
Peter Wiklöf, Toimitusjohtaja, Puh. +358 204 291 225, peter.wiklof@alandsbanken.fi 
Anne-Maria Salonius, Suomen liiketoiminta-alueen johtaja, Puh. +358 40 733 1106, anne-maria.salonius@alandsbanken.fi 
Liisa Rohweder, WWF Suomen pääsihteeri, Puh. +358 40 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi      

Ålandsbanken Abp 
Ålandsbanken perustettiin vuonna 1919, ja se on ollut listattuna Helsingin pörssissä vuodesta 1942 asti.  Ålandsbanken luo arvoa henkilökohtaista palvelua arvostaville yksityis- ja yritysasiakkaille tarjoamalla suuren pankin palvelutarjonnan sekä pienen pankin huolenpidon ja terveen järjenkäytön. Konsernin palveluksessa työskentelee noin 700 henkilöä Ahvenanmaan, Manner-Suomen ja Ruotsin konttoreissa. Ålandsbanken-konsernin taseen loppusumma on 4,7 miljardia euroa. www.alandsbanken.fi    

MasterCard 
(NYSE: MA), www.mastercard.com, on teknologiayhtiö globaaleilla maksuteollisuusmarkkinoilla. Meidän maksujenkäsittelyverkostomme on maailman nopein. Yhdistämme kuluttajia, rahoituslaitoksia, kauppiaita, hallituksia ja yrityksiä yli 210 maassa ja alueella. MasterCardin tuotteet ja ratkaisut tekevät arjesta ‒ ostoksista, matkustamisesta, yrityksen pyörittämisestä ja taloushallinnosta ‒ kaikille yhä helpompaa, turvallisempaa ja tehokkaampaa. Seuraa meitä Twitterissa @MasterCardNews, liity keskusteluumme Beyond the Transaction -blogissa ja tilaa uutiskirjeemme Engagement Bureau -uutishuoneemme kautta.    

WWF Suomi 
WWF on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista riippumattomista luonnonsuojelujärjestöistä. WWF:n maailmanlaajuisessa verkostossa on aktiivista toimintaa yli 100 maassa ja yli 5 miljoonaa tukijaa. WWF:n tehtävä on pysäyttää luonnon köyhtyminen ja rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. WWF toimii kaikilla luonnonsuojelun osa-alueilla. wwf.fi    

KPMG 
KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero-, laki- ja neuvontapalveluita. Toimimme 174 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 900 henkilöä 23 paikkakunnalla.

  • Ålandsbanken Abp
    Lehdistötiedotteet
    15.06.2016
    Lataa pdf