Siirry pääsisältöön
28 marraskuuta 2022
Lehdistötiedotteet

Ålandsbanken ja Helen sopimukseen OX2:n kanssa – Uusi tuulipuisto Itä-Suomeen

Vindkraftsfond skog

Ålandsbanken Abp
Lehdistötiedote
28.11.2022

Ålandsbanken ja Helen sopimukseen OX2:n kanssa – Uusi tuulipuisto Itä-Suomeen

Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto ja uusiutuvan energian yhtiö OX2 ovat tehneet sopimuksen 145 megawatin suuruisen tuulipuiston rakentamisesta Pieksämäelle. Niinimäen tuulipuistoon rakennetaan 22 tuulivoimalaa, ja se on valmistuessaan itäisen Suomen suurin tuulipuisto.

Tuulipuiston vuosittainen energiantuotanto tulee olemaan yli 400 gigawattituntia. Se vastaa yli 80 000 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta (5 000 kWh/kotitalous). Hankkeen kokonaisinvestoinnista arvioidaan jäävän talousalueelle noin 20 prosenttia.

- Niinimäki on jo rahastomme viides sijoituskohde ensimmäisen kahden toimintavuotemme aikana. Yhdessä Helenin kanssa olemme investoineet tänä vuonna neljään tuulivoimapuistoon, jotka valmistuttuaan tuottavat yli 1,5 TWh uusiutuvaa sähköä vuodessa. Rahastomme varainhankinta on onnistunut tähän mennessä erinomaisesti ja olemme hyvin tyytyväisiä, kun saamme investoitua sijoittajiemme varoja tällä kertaa OX2:n ammattimaisesti kehitettyyn ja rakennuttamaan hankkeeseen. Näin voimme myös jatkaa työtämme omalta osaltamme sähkön hintakriisin ratkaisussa, sanoo Ålandsbanken Rahastoyhtiön salkunhoitaja Jimmy Forsman.

Niinimäen tuulipuiston rakentaminen aloitetaan heti, ja tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä. Tuulipuiston rakentamisesta ja sen teknisestä sekä taloudellisesta hallinnoinnista vastaa uusiutuvan energian yhtiö OX2.

- Niinimäen tuulipuiston hankinnan myötä hajautamme tuulivoiman tuotantoa maantieteellisesti Itä-Suomeen. Olemme erityisen iloisia yhteistyöstä tuulivoimakehittäjä OX2:n kanssa, sekä jatkuvasta hyvästä yhteystyöstä yhdessä kumppanimme Ålandsbankenin Erikoissijoitusrahaston kanssa. Niinimäen hankinta tukee strategiamme mukaista panosta uusiutuvan energian tuotantoon, ja puiston aloitettua toimintansa vuosittainen tuulivoimatuotantomme tulee olemaan noin 2,5 TWh, sanoo Helenin yrityskaupoista vastaava johtaja Jenny Söderman.

- Kotimaisen uusiutuvan energian tuotannon lisääminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, ja olen erittäin iloinen, että pääsemme käynnistämään Niinimäen tuulipuiston rakentamisen. Aluetalouden näkökulmasta on hienoa, että myös itäiseen Suomeen saadaan lisää tuulivoimakapasiteettia ja investointeja, sanoo OX2:n Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen.

Helen ja Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto ovat tehneet yhdessä myös kolme muuta investointia - Juurakon tuulipuistoon (40 MW) Kalajoella, Karahkan tuulipuistoon (148 MW) Oulaisissa sekä Kalistannevan tuulipuistoon (165 MW) Kurikassa. Juurakon tuulivoimapuisto aloitti säännöllisen sähköntuotannon marraskuussa 2022. Karahkan ja Kalistannevan tuulipuistojen on tarkoitus valmistua vuodenvaihteessa 2024–2025.

Lisätietoja antaa:

Jimmy Forsman, salkunhoitaja, Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy, puh 050 400 6891, jimmy.forsman@alandsbanken.fi

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy
Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy hallinnoi Ålandsbankenin sijoitusrahastoja. Rahastoja markkinoidaan Suomessa ja Ruotsissa. Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto on ensimmäinen laajalle kohderyhmälle tarjottava ns. avoin rahasto, joka sijoittaa tuulivoimaan. Rahasto-osuuksia voi merkitä tai lunastaa kaksi kertaa vuodessa. Rahastoyhtiö perustettiin vuonna 1998 ja yhtiö on Ålandsbanken Abp:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Tavallisten sijoitusrahastojen (UCITS) lisäksi yhtiöllä on oikeus hallinnoida vaihtoehtorahastoja (AIF).

Lisätietoja: www.alandsbanken.fi

OX2 Group Ab
OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuonna 2021 liikevaihto oli noin 5 miljardia kruunua (n. 500 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on 350 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

Helen Oy
Helen Oy tarjoaa helpompaa ja mutkattomampaa arkea yli 550 000 asiakkaalle Suomessa. Lämmön, jäähdytyksen ja sähkön lisäksi tarjoamme ratkaisuja alueelliseen ja uusiutuvaan energiaan, älykkäisiin kiinteistöihin sekä sähköiseen liikenteeseen. Kehitämme fiksumpaa hiilineutraalia energiajärjestelmää, jonka avulla jokainen voi tuottaa, käyttää ja säästää energiaa ympäristöä kunnioittaen. Tavoitteemme on saavuttaa energiantuotannossamme sataprosenttinen hiilineutraalius 2030. Yhdistetään voimat ja tehdään uuden energia-aikakauden mahdollisuuksista totta. www.helen.fi

  • Ålandsbanken Abp
    Lehdistötiedotteet
    28.11.2022
    Lataa pdf