Siirry pääsisältöön
11 heinäkuuta 2022
Lehdistötiedotteet

Ålandsbanken ja Helen syventävät yhteistyötään ostamalla kaksi tuulipuistoa

Juurakko kalajoki j maki

Kalajoella rakenteilla oleva tuulipuisto Juurakko.
Kuva: Joona Mäki, Huuru Media.

Ålandsbanken Abp
Lehdistötiedote
11.7.2022. klo 10.00 EET

Ålandsbanken ja Helen syventävät yhteistyötään ostamalla kaksi tuulipuistoa

Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto ostaa yhdessä Helen Oy:n kanssa Juurakon ja Karahkan tuulipuistot kansainväliseltä VSB-konsernilta. Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella (Juurakko) ja Oulaisissa (Karahka) sijaitseviin tuulipuistoihin tulee yhteensä 32 turbiinia. Tehoiltaan Juurakon tuulipuisto on 40 MW ja Karahka noin 150 MW.

- Juurakko ja Karahka ovat tuulivoimarahastomme kolmas ja neljäs sijoituskohde. On erityisen hienoa laajentaa yhteistyötämme Helenin kanssa. Yhdessä omistamiemme tuulipuistojen vuotuinen tuotanto ylittää valmistuttuaan 1 TWh. Nämä merkittävät investoinnit tarjoavat sijoittajillemme mahdollisuuden omistaa suoraan kotimaista tuulivoimaa, jonka rooli Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja energiaomavaraisuuden lisäämisessä on korostunut entisestään, toteaa Ålandsbanken Rahastoyhtiön salkunhoitaja Jimmy Forsman.

Helmikuussa kerroimme investoivamme yhdessä Helen Oy:n kanssa Kalistannevan tuulipuistoon Kurikassa, mihin tulee 30 tuuliturbiinia, ja sen kokonaiskapasiteetti on 165 MW.

- Tuulivoima on puhdas sähkön tuotantotapa ja erinomainen keino vastata kasvavaan sähkön tarpeeseen ja kasvattaa energiaomavaraisuuttamme. Juurakon ja Karahkan tuulipuistojen hankkiminen yhdessä kumppanimme Ålandsbankenin kanssa on jatkumoa hyvälle yhteistyölle ja tuulivoimatuotannon edistämisstrategialle ja tukee strategiamme mukaista panostusta uusiutuvan energian tuotantoon. Näiden uusimpien hankintojen myötä tuulivoiman odotetaan muodostavan kolmanneksen sähköntuotannostamme vuonna 2025, jolloin kokonaistuotannostamme yli 90 % olisi päästötöntä, kertoo Helenin strategia- ja yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Antti Sallila.

Juurakon tuulipuistoa rakennetaan parhaillaan, ja turbiinit saapuivat työmaalle kesäkuussa. Tuulipuiston on tarkoitus valmistua vuoden 2022 kuluessa. Karahkan rakennustyöt alkavat syksyllä 2022 ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2024 lopussa.

- Olemme erittäin tyytyväisiä, että Suomessa kehittämiemme ja rakennuttamiemme tuulipuistojen tuottamaa sähköä on mahdollista ostaa suomalaisen energiayhtiön kautta. Maailmantilanteen vuoksi kotimaisen energiantuotannon lisääminen on tärkeämpää kuin koskaan. Olemme iloisia, että yhteistyökumppanimme Juurakon ja Karahkan kohdalla on Helenin kaltainen pitkän linjan kotimainen energiayhtiö yhdessä Ålandsbankenin kanssa, sanoo VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy:n toimitusjohtaja Seppo Tallgren.

Lisätietoja antaa:
Jimmy Forsman, salkunhoitaja, Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy, puh 050 400 6891, jimmy.forsman@alandsbanken.fi


Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy
Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy hallinnoi Ålandsbankenin sijoitusrahastoja. Rahastoja markkinoidaan Suomessa ja Ruotsissa. Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto on ensimmäinen laajalle kohderyhmälle tarjottava ns. avoin rahasto, joka sijoittaa tuulivoimaan. Rahasto-osuuksia voi merkitä tai lunastaa kaksi kertaa vuodessa. Rahastoyhtiö perustettiin vuonna 1998 ja yhtiö on Ålandsbanken Abp:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Tavallisten sijoitusrahastojen (UCITS) lisäksi yhtiöllä on oikeus hallinnoida vaihtoehtorahastoja (AIF).
Lisätietoja: www.alandsbanken.fi

Helen Oy
Helen Oy tarjoaa helpompaa ja mutkattomampaa arkea yli 550 000 asiakkaalle Suomessa. Lämmön, jäähdytyksen ja sähkön lisäksi tarjoamme ratkaisuja alueelliseen ja uusiutuvaan energiaan, älykkäisiin kiinteistöihin sekä sähköiseen liikenteeseen. Kehitämme fiksumpaa hiilineutraalia energiajärjestelmää, jonka avulla jokainen voi tuottaa, käyttää ja säästää energiaa ympäristöä kunnioittaen. Tavoitteemme on saavuttaa energiantuotannossamme sataprosenttinen hiilineutraalius 2030. Yhdistetään voimat ja tehdään uuden energia-aikakauden mahdollisuuksista totta.
Lisätietoja: www.helen.fi

VSB Group
VSB Group on johtavia eurooppalaisia uusiutuvan energian toteuttajia. VSB:n pääkonttori sijaitsee Dresdenissä, Saksassa. Yrityksen toiminnan pääpaino on maatuuli- ja aurinkopuistojen kehittämisessä ja niiden operatiivisessa hallinnassa kasvavana itsenäisenä sähköntuottajana. Nykyisin yhtiö toimii 10 maassa etupäässä Euroopassa ja sillä on uusiutuvan energian hankkeita kehityksessä yli 10 GW:n verran. Vuodesta 1996 alkaen VSB on rakentanut yli 700 tuuli- ja aurinkopuistoa, kapasiteetiltaan noin 1,1 GW. VSB tarjoaa palveluita myös asennetuille voimaloille 1,4 GW:n verran. Yrityksen palveluksessa työskentelee noin 450 työntekijää 22 toimistossa.

Vuodesta 2020 alkaen yrityksen suurin omistaja on ollut kansainvälinen sijoitusyhtiö Partners Group 80 prosentin omistusosuudella. Partners Groupin hallinnoimien varojen arvo on noin 127 miljardia dollaria, josta 19 miljardia dollaria on sijoitettu yksityiseen infrastruktuuriin. Lisätietoja: www.vsb.energy

  • Ålandsbanken ja Helen syventävät yhteistyötään ostamalla kaksi tuulipuistoa
    Lehdistötiedotteet
    11.07.2022
    Lataa pdf