Siirry pääsisältöön
25 marraskuuta 2021
Lehdistötiedotteet

Ålandsbanken Rahastoyhtiö ja OX2 aloittavat merituulivoimaa koskevan yhteistyön

Vind turbine hav landskap

Ålandsbanken Rahastoyhtiö ja OX2 aloittavat merituulivoimaa koskevan yhteistyön

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy ja OX2 ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen merituulivoimahanke Noatunin kehittämisestä Ahvenanmaan eteläisellä merialueella.

Yhteistyö Ålandsbanken Rahastoyhtiön ja OX2:n välillä tapahtuu yhteisomistuksessa olevan yhtiön kautta, jossa OX2 toimii hankkeen kehittäjänä sen valmistumiseen saakka ja Ålandsbanken Rahastoyhtiö pitkäaikaisena omistajana rahastojen kautta. Tämä mahdollistaa laajan sijoittajakunnan pääsyn mukaan hankkeeseen. Edellytyksenä on, että hanke saa maakuntahallitukselta tarvittavat luvat ja että hanke voidaan toteuttaa suunnitelmien mukaisesti Ahvenanmaan eteläpuolella.

Noatun -hanke on aikaisessa vaiheessa ja sen odotetaan valmistuessaan muodostuvan noin 250 tuulivoimalasta, jotka tuottavat yhteensä noin 20 TWh sähköä vuodessa, mikä vastaa noin 4 miljoonan kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta. Ahvenanmaan merialueella sijaitsevan merituulivoimapuiston lisäksi hanke tulee myös sisältämään verkkoratkaisun sähkön jakeluun Ahvenanmaalle, Ruotsiin, Suomeen ja Viroon.

– Odotamme innolla yhteistyötä Ålandsbanken Rahastoyhtiön kanssa Noatun -hankkeen parissa. Hanke edistää Ahvenanmaan, Suomen ja Ruotsin ilmastotavoitteiden saavuttamista tuoden samalla Ahvenanmaalle työpaikkoja, infrastruktuuria, koulutusta ja muita paikallisia hyötyjä, kertoo Hillevi Priscar, OX2 Ruotsin maajohtaja.

Ålandsbanken Rahastoyhtiö lanseerasi vuonna 2020 Suomen ensimmäisen tuulivoimaan sijoittavan erikoissijoitusrahaston. Rahasto on saavuttanut suuren suosion. Ålandsbanken Rahastoyhtiö suunnittelee nyt uuden merituulivoimaan keskittyvän rahaston perustamista.

– OX2 ja Ålandsbanken Rahastoyhtiön ainutlaatuisen yhteistyön kautta tarjoamme sijoittajille mahdollisuuden hyötyä Ahvenanmaan merialueella sijaitsevan, suuren kokoluokan merituulivoimahankkeen pitkäaikaisista tuotoista, kertoo Tom Pettersson, Ålandsbanken Rahastoyhtiön toimitusjohtaja.

– Sähkön kysynnän kasvaessa ja kapasiteettitilanteen kiristyessä Suomessa ja Ruotsissa Ahvenanmaan merituulivoima on myös sähkömarkkinanäkökulmasta hyvin mielenkiintoinen hanke, lisää Juha Känkänen, Ålandsbanken Rahastoyhtiön sijoitusjohtaja.

Lisätietoa:

Tom Pettersson, Toimitusjohtaja, Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy, puh +358 40 733 1119, tom.pettersson@alandsbanken.fi
Juha Känkänen, Sijoitusjohtaja, Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy, puh +358 40 348 5340 juha.kankanen@alandsbanken.fi

Hillevi Priscar, OX2 Country Manager Sverige, puh +46 730 261 623, hillevi.priscar@ox2.com

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy hallinnoi Ålandsbankenin sijoitusrahastoja. Sijoitustarjonta on räätälöity Ålandsbankenin asiakkaiden sijoitustarpeisiin. Rahastoyhtiö perustettiin vuonna 1998 ja yhtiö

on Ålandsbanken Abp:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Tavallisten sijoitusrahastojen (UCITS) lisäksi yhtiöllä on oikeus hallinnoida vaihtoehtorahastoja (AIF). Rahastoyhtiö hallinnoi varoja noin 4 miljardin euron edestä.

OX2 AB (julkinen)

OX2 kehittää ja myy tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. Se on ottanut johtavan aseman laajamittaisen maatuulivoiman rakentajana toteutettuaan 16 viime vuoden aikana noin 2,5 GW tuulivoimaa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Puolaan muun muassa Allianzille, Ardianille ja IKEAlle. Vuosina 2014–2020 OX2 toteutti Eurooppaan enemmän maatuulivoimaa kuin mikään muu toimija. Lisäämällä uusiutuvan energian saatavuutta OX2 edistää siirtymistä kohti kestävämpää tulevaisuutta. OX2 toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Liettuassa, Espanjassa, Italiassa ja Romaniassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Vuonna 2020 liikevaihto oli 5 201 miljoonaa kruunua ja liikevoitto 416 miljoonaa kruunua. OX2 on listattu Nasdaq First North Premier Growth Market -markkinapaikalle. Lisätietoja osoitteessa www.ox2.com

  • Ålandsbanken Abp
    Lehdistötiedotteet
    25.11.2021
    Lataa pdf