Siirry pääsisältöön
20 toukokuuta 2022
Lehdistötiedotteet

Ålandsbanken Rahastoyhtiö ja OX2 laajentavat yhteistyötään merituulivoiman parissa

Vind turbine hav landskap

Ålandsbanken Rahastoyhtiö ja OX2 laajentavat yhteistyötään merituulivoiman parissa


Ålandsbanken Rahastoyhtiö ja OX2 ovat pidentäneet ja laajentaneet marraskuussa 2021 solmimaansa yhteistyösopimusta. Täydentävä sopimus koskee uutta, Ahvenanmaan pohjoispuolelle sijoittuvaa merituulivoimaprojektia nimeltä Noatun Nord.

OX2 ja Ålandsbanken Rahastoyhtiö aloittivat marraskuussa 2021 yhteistyön, joka koskee laajamittaista, Ahvenanmaan eteläpuolelle sijoittuvaa merituulivoimaprojektia. Nyt yhteistyö täydentyy toisella, Ahvenanmaan pohjoispuolelle sijoittuvalla merituulivoimaprojektilla. Projekti tullaan toteuttamaan aiemman mallin mukaisesti yhteisomistettujen yhtiöiden kautta. Kehittäjänä toimii projektin valmistumiseen asti OX2, ja pitkäaikaisena osaomistajana Ålandsbanken Rahastoyhtiö hallinnoimiensa rahastojen kautta. Tästä lähtien projektit tunnetaan nimillä Noatun Nord ja Noatun Syd. Tärkeä edellytys projektien toteuttamiselle suunnitelmien mukaisesti on tarvittavien lupien saaminen Ahvenanmaan maakunnan hallitukselta ja muilta asianmukaisilta viranomaisilta.

Noatun Nord -projekti on aikaisessa vaiheessa, ja suunnitellaan valmistuttuaan käsittävän noin 360 tuulivoimalaa, jotka tuottavat 20 TWh sähköä vuodessa. Sekä Noatun Nord että Noatun Syd ovat merituulipuistoja, joiden suunnittelussa on huomioitu Ahvenanmaan merisuunnitelmassa rajatut tuulivoima-alueet sekä verkkoratkaisut sähkön jakelua varten Ahvenanmaalle, Suomeen, Ruotsiin ja Viroon. Mikäli sekä Noatun Syd että Noatun Nord voidaan toteuttaa suunnitelman mukaisesti, ne voivat tuottaa yhteensä 40 TWh sähköä vuodessa, mikä vastaa noin kahdeksan miljoonan kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta.

- Odotamme innolla laajemman yhteistyön aloittamista Ålandsbanken Rahastoyhtiön kanssa uusien merituulivoimaloiden rakentamiseksi myös Ahvenanmaan pohjoispuolella. Noatun-projektit ovat tärkeitä askelia Ahvenanmaan kehittymisessä Pohjolan johtavaksi vihreän energian keskukseksi. Ne ovat tärkeä osa työkalupakkia, jonka avulla aiomme jatkuvasti vauhdittaa vihreää siirtymää ja elinkeinoelämän kehittämistä Ahvenanmaalla, sanoo Anders Wiklund, OX2 Country Manager Åland.

- Olemme iloisia siitä, että rahastojemme, nykyisten ja tulevien, kautta sijoittajat voivat nopeuttaa uudistuvaan energiaan siirtymistä sekä tulevaisuudessa hyötyä laajamittaisesta merituulivoimasta saatavasta pitkän aikavälin tuotosta, sanoo Ålandsbanken Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tom Pettersson.

Jos haluat lisätietoja, otathan yhteyttä:

Anders Wiklund, Country Manager Åland, OX2 AB (publ) puh: +358 457 57 59 211, anders.wiklund@ox2.com

Hillevi Priscar, Country Manager Sverige, OX2 AB (publ) puh: +46 730 261 623, hillevi.priscar@ox2.com

Juha Känkänen, sijoitusjohtaja, Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy, puh: +358 40 348 5340, juha.kankanen@alandsbanken.fi

Tom Pettersson, toimitusjohtaja, Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy, puh: +358 40 733 1119, tom.pettersson@alandsbanken.fi

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy hallinnoi Ålandsbankenin sijoitusrahastoja. Sijoitustarjonta on räätälöity Ålandsbankenin asiakkaiden sijoitustarpeisiin. Rahastoyhtiö perustettiin vuonna 1998 ja yhtiö on Ålandsbanken Abp:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Tavallisten sijoitusrahastojen (UCITS) lisäksi yhtiöllä on oikeus hallinnoida vaihtoehtorahastoja (AIF). Rahastoyhtiö hallinnoi varoja noin 4 miljardin euron edestä.

OX2 AB (publ)

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulivoimaa ja aurinkovoimaa. OX2 tarjoaa myös valmistuneitten tuuli- ja aurinkovoimaloitten hallinnointipalveluja. OX2:n kehityssalkku koostuu sekä sen omista että hankituista, eri vaiheissa olevista projekteista. Yritys on myös aktiivinen uusiutuvaan energiaan liittyvän tekniikan kehittämisessä, esim. kaasumaiseen vetyyn ja energian säilömiseen liittyen. OX2 toimii kymmenellä eurooppalaisella markkinalla: Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuonna 2021 OX2:n liikevaihto oli noin 500 miljoonaa euroa. Yrityksellä on noin 300 työntekijää, ja sen pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. OX2 on noteerattu Nasdaq Tukholmassa vuodesta 2022 alkaen. www.ox2.com

  • Ålandsbanken Abp
    Lehdistötiedotteet
    20.05.2022
    Lataa pdf