Siirry pääsisältöön
24 kesäkuuta 2016
Lehdistötiedotteet

BREXIT vahvistaa "bear-markkinaa".

Aikaisempien arvioidemme mukaan on  yli 50 prosentin todennäköisyys laskeville markkinoille, jota Brexit nyt vahvistaa edelleen. Erittäin heikot sykliset vaikutukset ennen näkemättömistä rahapoliittisista toimista ja yhä jatkuva laskusuuntaus yritysten voittojen osalta osoittavat, että kannusteet taloudellisten riskien ottamiseen saattavat olla liian suuret. Arviomme mukaan ensimmäiset vaikutukset Brexitistä voivat olla dramaattisia ja se tukee omaisuuslajeja, jotka koetaan turvalliseksi, kuten dollari, kulta ja AAA luokitellut joukkovelkakirjat. Keskuspankit luultavasti yrittävät jälleen pehmentää ja vaikuttaa markkinoiden reaktioihin ja vievät siten meitä taas askeleen lähemmäs kohti ”suunnitelmataloutta”

Pitkän aikavälin taloudellisia seurauksia on helppo liioitella. 

Arviomme mukaan taloudelliset seuraukset Brexitistä ovat merkittäviä, mutta eivät välttämättä dramaattisia pitkällä aikavälillä. Monilla analyytikoilla keskustelunsävy on ollut tavattoman korkea ja kiihkeä viime kuukausina. Usein on kuitenkin kiusausta dramatisoida taloudellisia seurauksia suurten poliittisten päätösten perusteella. Pidemmällä aikavälillä on todennäköistä, että Britannia on edelleen tärkeä kauppakumppani muille  Euroopan maille.  

Äänestystuloksella on kuitenkin arvaamattomia poliittisia seurauksia. 

Isossa-Britanniassa, riski sisäisistä erimielisyyksistä kasvaa, eikä vähiten konservatiivisen hallituksen sisällä. Separatistinen liike Skotlannissa, jossa selkeä enemmistö äänesti pysyä Britannian yhteydessä, saa todennäköisesti uutta pontta. Lisäksi Pohjois-Irlannin tilannetta mutkistaa EU:n raja Irlanninsaarella. Laajemmasta näkökulmasta on vielä liian aikaista määritellä, onko Britannian ero alku koko EU:n hajoamiselle vai tiivistääkö se muiden EU maiden liittoa, pelkäämmekö hajoamista enemmän kuin syvempää integraatiota? Pohjoismaille on selvää, että EU-jäsenyyden ehtojen on muututtava merkittävästi. Britannia on ollut erittäin meille erittäin tärkeä poliittinen liittolainen, eikä vähiten EU skeptisyyden suhteen.

Markkinanäkemyksemme näkyy salkkuallokaatiossamme, joka on tällä hetkellä hyvin defensiivinen. Salkuissa on sijoituksina kultaa, hopeaa, USA:n valtionlainoja ja osakepaino on alhainen. Seuraava markkinakatsaus tulee tiistaina 28. kesäkuuta.   

Allokaatiotiimi, Ålandsbanken


  • Ålandsbanken Abp
    Lehdistötiedotteet
    24.06.2016
    Lataa pdf