Siirry pääsisältöön
13 kesäkuuta 2022
Ålandsbanken Blogi

Ukrainan sodan vaikutukset pankkiasiointiin

Skargard hav skog berg

Torstaina 24. helmikuuta valkeni uusi aikakausi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Vastatoimena länsimaat asettivat Venäjälle laajat pakotteet. Ålandsbankenilla ei ole toimintaa Venäjällä tai Ukrainassa ja siksi Ukrainan kriisin suora vaikutus pankkiin on rajallinen. Asiakkaillamme on hyvin rajattu määrä transaktioita näihin maihin. Pysäytimme aikaisessa vaiheessa maksuliikenteen Venäjälle ja Venäjältä, ja olemme laajentaneet tämän koskemaan myös Valko-Venäjää.

Poikkeukselliset tilanteet ja kriisit ovat myös omiaan herättämään huolta omasta taloudesta ja varallisuuden turvaamisesta. Siksi olemme keränneet tälle sivulle ajankohtaista asiaa kriisin vaikutuksesta markkinoihin ja sen mahdollisista vaikutuksista pankkiasioihisi. Huomioithan, että tämä sivu on työn alla ja sivua täydennetään jatkuvasti.


Olet aina tervetullut ottamaan meihin yhteyttä

Etkö löytänyt vastauksia kysymyksiisi tai haluatko ennemmin puhua kanssamme? Tästä löydät yhteystietomme.


Tästä löydät ajankohtaista tietoa markkinanäkemyksestämme

Varainhoitokatsaus – viikko 24

Ukrainan sodan vaikutukset Suomen kiinteistö-, sähkö- ja tuulivoimamarkkinaan


Täältä löydät kysymyksiä ja vastauksia koskien Ukrainan kriisin mahdollisista vaikutuksista pankkipalveluihin

En pääse kirjautumaan Internetkonttoriin tai Mobiilipankkiin.
Jos Internetkonttorin tai Mobiilipankin sisäänkirjautuminen ei onnistu, suosittelemme, että yrität hetken päästä uudelleen. Valvomme sivujamme jatkuvasti ja ratkaisemme mahdolliset tekniset haasteet ja häiriöt niiden ilmestyessä. Voit tallentaa linkin Internetkonttorin kirjautumissivulle, jotta voit kirjautua sisään, vaikka sivuillamme olisi häiriöitä.

Mediassa on puhuttu palvelunestohyökkäyksistä, mistä on kyse?
Palvelunestohyökkäykset eivät ole uusi ilmiö. Pankkien kohdalla kyse on yleensä siitä, että joku yrittää estää pääsyn verkkopalveluihin. Viime aikoina häiriöitä on ollut tavallista enemmän. Meillä on hyvät turvallisuusprosessit ja häiriöt ovat olleet suhteellisen lyhytaikaisia.

Tarvitsenko käteistä?
Digitaalinen maksaminen on yleistynyt ja käteisen käyttö vähentynyt. Varmuuden vuoksi on aina hyvä olla pieni määrä käteistä, jos maksuliikenteessä ilmenee häiriöitä. Huomaa, että suurempia käteisnostoja varten sinun tulee tilata nosto etukäteen lähimmästä toimipisteestäsi.

Ovatko rahani turvassa pankkitilillä?
Rahasi ovat parhaassa turvassa pankissa tilillä. Tilillä olevat varat kuuluvat talletussuojan piiriin. Suurien käteismäärien säilyttäminen kotona ei ole koskaan suositeltavaa.

Mitä minun tulee tietää talletussuojasta?
Lakisääteinen talletussuoja turvaa tallettajan tilillä olevia varoja, jos pankki ajautuisi maksukyvyttömäksi. Talletussuojan suhteen ei ole tapahtunut muutoksia ja se on edelleenkin enintään 100 000 euroa tilinhaltijaa kohden. Täältä voit lukea lisää talletussuojasta.

Onko Ålandsbankenin rahastoilla venäläisiä arvopaperiomistuksia?
Yhdelläkään Ålandsbankenin rahastolla ei ole enää suoria omistuksia venäläisissä arvopapereissa. Olemme aktiivinen varainhoitaja ja vastuullisuus on osa hallinnointitapaamme. Vastuullisen sijoittamisen prosessi on käytössä kaikissa Ålandsbankenin hallinnoimissa rahastoissa, ja siihen sisältyvän vastuullisuusanalyysin tuloksena rahastojemme painotusta Venäjään on viime vuosina rajoitettu tuntuvasti. Siksi meillä ei ole enää lainkaan suoria omistuksia venäläisissä arvopapereissa.

Rahastojemme omistuksiin saattaa epäsuorasti kohdistua venäläismarkkinoihin liittyvä riski, ​​pääasiassa omistusosuuksien kautta Venäjällä toimivissa tai Venäjälle myyvissä yhtiöissä, mutta riskiä ei pidetä merkittävänä.

Voiko Ålandsbankenin Mastercard-kortteja käyttää Venäjällä?
Mastercard on päättänyt keskeyttää kaikki korttimaksut ja -nostot Venäjällä sekä verkko-ostot venäläisissä verkkokaupoissa 10. maaliskuuta 2022 alkaen. Tämä koskee myös ulkomailla myönnettyjä kortteja, eli Mastercard-korttejamme ei voi käyttää Venäjällä.

Mitä kuukausisäästäjän kannattaa nyt tehdä?
Täydellinen markkina-ajoitus eli parhaan ajankohdan löytäminen kaupankäynnille on säästäjälle mahdoton tehtävä. Lyhytaikaisiin markkinaliikkeisiin liittyy niin paljon epävarmuutta, ettei sen hallitseminen voi onnistua keneltäkään. Säännöllisen kuukausisäästämisen suurin etu onkin siinä, että säästäjä on mukana sekä nousuissa että laskuissa. Pitkällä tähtäimellä näin saadaan paras mahdollinen tulos ajatellen tuoton ja riskin suhdetta. Pitkäaikainen ja säännöllinen kuukausisäästäjä muuttaakin lyhyen aikavälin kurssivaihtelut pitkän aikavälin mahdollisuuksiksi. Hajauttaminen on yksi ainoita niin sanottuja ilmaisia lounaita, jota markkinat säästäjälle tarjoavat. Hajautus voidaan tehdä niin ajallisesti kuin maantieteellisesti tai toimialakohtaisesti.

Muutama vinkki säästäjälle ja sijoittajalle:

  1. Markkinat hätäilevät – sinun ei kannata hätäillä.
  2. Säännöllisyys, pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys – nämä palkitsevat sijoittajan.
  3. Riskien hajauttaminen kannattaa – hyvin hajautettu sijoitus heikentää markkinariskin vaikutuksia.
  4. Aikahajautus takaa sen, että olet aina mukana sekä nousuissa että laskuissa – markkinoilla laskua seuraa aina nousu.
  5. Korkoa korolle -ilmiö – korko lasketaan alkuperäisen pääoman lisäksi edellisinä ajanjaksoina kertyneille koroille. Efekti voimistuu sitä enemmän, mitä pidempään ilmiön annetaan vaikuttaa.