Siirry pääsisältöön
14 toukokuuta 2020
Lehdistötiedotteet

Yhteistyöllä kohti terveempää Itämerta – Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksen saajina Suomen suurimpia Itämeri-toimijoita

Ålandsbanken Abp
Lehdistötiedote
14.5.2020 klo 13.50

Yhteistyöllä kohti terveempää Itämerta – Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksen saajina Suomen suurimpia Itämeri-toimijoita

Ålandsbankenin Itämeriprojekti vahvistaa yhteistyötä Suomen suurimpien Itämeri-toimijoiden kanssa rahoittamalla toimijoiden hankkeita ja työtä Itämeren hyvinvoinnin edistämiseksi. Itämeriprojektin vuoden 2019 rahoituksen suuruus on ennätyksellinen, jopa 445 000 euroa. Suurimman rahoituksen saajat ovat John Nurmisen Säätiö, Baltic Sea Action Group sekä Ahvenmaan Emmaus-liike. (lista kaikista rahoituksen saajista tiedotteen lopussa)

Itämeriprojektin rahoitusta oli mahdollista hakea vuonna 2019 alkukesästä syyskuun loppuun ja yhteensä hakemuksia Itämeren tilan parantamiseksi vastaanotettiin 95 kappaletta.

Rahoitus perustuu Ålandsbankenin Itämeritilien talletuksiin. Ålandsbanken lahjoittaa vuosittain ympäristötyöhön summan, joka vastaa jopa 0,2 prosenttia kaikista Itämeritileillä olevista talletuksista. Itämeriprojektin rahoitushaku järjestettiin vuonna 2019 viidennen kerran.

Itämeriprojektin tuomariston rahoituspäätösten tavoitteena on mahdollistaa pitkäkestoisia yhteistöitä eri toimijoiden kesken.

”Kaikilla rahoitettavilla toimijoilla oli erinomaisia hankkeita, ja halusimme lähteä luomaan entistä tiiviimpiä yhteistöitä heidän kanssaan, sillä tarvitsemme rakentavaa yhteistyötä voidaksemme todella vaikuttaa Itämeren tilaan. Olemme iloisia, että voimme toimia mahdollistajana monelle merkitykselliselle hankkeelle ja toimijalle”, Ålandsbankenin Suomen johtaja ja Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja Anne-Maria Salonius iloitsee.

Kumppanuudet pitkäaikaisen ympäristötyön tulosta

Rahoituksen saajien joukossa on useita merkittäviä Itämeri-toimijoita, kuten John Nurmisen Säätiö, Pidä Saaristo Siistinä ry, WWF Suomi sekä Race for the Baltic. PPS ry saa 40 000 euron rahoituksen merten roskaantumisongelmaa esille tuovalla visuaaliselle kampanjalleen. John Nurmisen Säätiön kanssa Ålandsbanken aloittaa pitkäaikaisen yhteistyön säätiön päätukijana 80 000 euron rahoituksella.

”Ålandsbankenin Itämeriprojekti on vuosien varrella onnistunut tuomaan Itämeren suojeluun sellaista kierrettä ja näkyvyyttä, jota ei voi ohittaa. Tätä tarvitaan, sillä ilmastonmuutos pahentaa Itämeren vakavinta ympäristöongelmaa, rehevöitymistä, ja lisää suojelutyön haasteita monella tapaa. Uskomme, että yhdessä Ålandsbankenin ja monien muiden toimijoiden kanssa Itämeri voidaan vielä pelastaa”, kertoo John Nurmisen Säätiön asiamies, FT Annamari Arrakoski-Engardt.

Lisäksi viime vuonna aloitettu yhteistyö Itämeren monimuotoisuuden eteen Elävä Itämeri -hankkeessa yhdessä Baltic Sea Action Groupin kanssa saa 80 000 euron jatkorahoituksen.

”Yhdessä voimme aikaansaada muutoksen ja siksi haluamme luoda kumppanuuksia toimijoiden kanssa, joilla on sama tavoite, eli Itämeren tilan parantaminen. Kumppanuudet ovat Ålandsbankenin pitkäaikaisen Itämeri-työn tulosta”, Salonius kertoo.

Ålandsbanken on tukenut niin eri organisaatioiden tärkeää työtä ympäristön hyväksi yli 20 vuoden aikana lähes 2 745 000 eurolla.

”Vuosittaisen rahoitushaun ja rahoitettavien hankkeiden ja toimijoiden kautta jokaisen asiakkaamme talletukset konkretisoituvat Itämeren tilan parantamiseen ja ympäristönsuojeluun”, Salonius kertoo.

Suurin rahoitus Ahvenanmaalle

Rahoitusta tänä vuonna saivat myös Emmaus Åland sekä ReGeneration2030.

Emmaus Åland saa kahden vuodelle jakautuvan 120 000 euron rahoituksen, mikä oli suurin rahoituspäätös. Rahoituksella mahdollistetaan Emmaus-liikkeen hanke, jossa havainnollistetaan veden kiertokulkua ja miten se vaikuttaa meihin sekä luontoon ympärillämme.

Emmaus Åland on harjoittanut kaupunkiviljelyä muutaman vuoden ajan. Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksen ansiosta voimme nyt toteuttaa unelmamme kiertokulkupuistosta. Saavuttaaksemme kestävän yhteiskunnan meidän on sekä ajateltava että toimittava kiertokulku huomioon ottaen. Kiertokulkupuistossa näytämme, että se ei ole niin vaikeaa. Täällä kaikki voivat olla mukana ja selvästi tuntea ja nähdä olevansa osa kiertokulkua – oikeasti”, sanoo toiminnanjohtaja Robert Jansson, Emmaus Åland.

Nuorten ja nuorten aikuisten muodostama ReGeneration2030-liike saa 50 000 euron rahoituksen, jolla mahdollistetaan liikkeen säätiöityminen. Liike pyrkii luomaan kestävämpää yhteiskuntaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.

Aiempina vuosina Ålandsbankenin Itämeriprojekti on mahdollistanut myös monien startup-yritysten toiminnan käynnistämisen ja kehittämisen, ja startupit ovat edelleen erittäin tärkeitä pankille.

”Seuraamme mielenkiinnolla ja innostuksella rahoittamiemme startuppien kehitystä ja olemme heidän tukenaan. Starupit tulevat olemaan myös jatkossa tärkeässä roolissa Itämeriprojektin rahoituksessa, sillä tarvitsemme myös uusia innovaatioita Itämeren pelastamiseen”, Salonius tähdentää.

Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoitushaun 2019 tulokset:

Pidä Saaristo Siistinä, Mahanpuruja muovista -hanke: 40 000 €

John Nurmisen Säätiö, päätukijuus: 80 000 €

Emmaus Åland, veden kiertokulku: 120 000 € (kaksivuotinen rahoitus: 60 000 €/vuosi)

ReGeneration2030, säätiön perustaminen: 50 000 €

Baltic Sea Action Group, Elävä Itämeri -hanke: 80 000 €

WWF Suomi: 25 000 €

Race for the Baltic: 50 000 €

Siisti Biitsi -ohjelma: 90 000 € (kolmivuotinen yhteistyö 2019–2021: 30 000 €/vuosi)

Lisätietoja:

Anne-Maria Salonius johtaja, Ålandsbanken Suomi p. +358 40 733 1106

  • Ålandsbanken Abp
    Lehdistötiedotteet
    14.05.2020
    Lataa pdf