Kysymyksiä & vastauksia osakesäästötilistä

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on henkilökohtainen rahatili, jolle voit siirtää korkeintaan 50 000 euroa. Rahat voi sijoittaa osakkeisiin, jotka säilytetään osakesäästötiliisi liitetyssä säilytyksessä.

Voiko kuka tahansa avata osakesäästötilin?

Kaikki yksityishenkilöt voivat avata osakesäästötilin. Huomaa, että alaikäisille osakesäästötilin voivat avata vain edunvalvojat (vanhemmat), eivät isovanhemmat.

Miten voin avata osakesäästötilin?

Voit avata osakesäästötilin Ålandsbankenissa joko ottamalla yhteyttä asiakasvastaavaasi tai kirjautumalla sisään Internetkonttoriin ja avaamalla osakesäästötilin itse. Teet sen kohdasta Avaa palvelu > Avaa sijoituspalvelu > Osakesäästötili.

Mikä on osakesäästötilin hyöty?

Verotuksellisesti saattaa kannattaa sijoittaa osakkeisiin osakesäästötilin kautta perinteisen säilytyksen sijaan, koska sinua ei veroteta osingoista ja luovutusvoitoista, kun ne tulevat osakesäästötilille. Voit siis sijoittaa tuotot uudelleen täysimääräisinä osakkeisiin osakesäästötilin sisällä.

Menetät kuitenkin hyödyn, että perinteisissä säilytyksissä osingoista vain 85 prosenttia on veronalaista tuloa. Maksat normaalin pääomatuloveron kaikesta osakesäästötililtä nostamastasi arvonnoususta, mukaan lukien osinkojen osuudesta arvonnoususta. Pitkäjänteisyytesi ja aktiviteettisi sijoittajana ovat ratkaisevina punnittaessa, onko osakesäästötili juuri sinun kohdallasi kannattavampi kuin perinteinen säilytys. Mitä pitkäjänteisemmin säästät ja mitä aktiivisemmin sijoitat saamasi tuotot osakesäästötilin sisällä, sitä kannattavampi osakesäästötili on. Jos olet verovelvollinen myös jossakin muussa maassa kuin Suomessa, niin osakesäästötili ei kenties ole sinulle verotuksellisesti edullinen vaihtoehto.

Mitä minun tulisi tietää ennen kuin avaan osakesäästötilin?

Sinulla voi olla osakesäästötili vain yhdessä pankissa kerrallaan - useammasta tilistä aiheutuu sinulle veroseuraamuksia.

Minulla on osakesäästötili muussa pankissa, mutta haluan avata tilin Ålandsbankenissa sen sijaan.

Voit irtisanoa nykyisen osakesäästötilisopimuksesi ja siirtää säästövarat suoraan Ålandsbankeniin uudelle tilillesi ilman että sinun täytyy realisoida osakkeesi. Autamme sinua tässä mielellämme. Ota tällöin yhteyttä asiakasvastaavaasi.

Olen kiinnostunut osakesäästötilistä, mutta haluan apua varainhoidossa. Onko se mahdollista?

Kyllä, Premium- tai Private Banking -asiakkaanamme tarjo­amme sinulle mahdollisuuden liittää osakesäästöti­liin täyden valtakirjan varainhoitopalvelun. Se tarkoittaa, että me huolehdimme puolestasi osakkeiden valinnasta ja seurannasta. Täyden valtakirjan varainhoito soveltuu salkuille, joiden sijoitettu pääoma on 50 000 euroa.

Ota yhteyttä asiakasvastaavaasi saadaksesi lisätietoa täyden valtakirjan varainhoidosta.

Mihin osakkeisiin voin sijoittaa osakesäästötilin sisällä?

Voit sijoittaa kotimaisiin ja ulkomaisiin pörssilistattuihin osakkeisiin.

Kyseisen arvopaperin on

* sisällyttävä Ålandsbankenin arvopaperitarjontaan ja
* oltava sallittu sijoituskohde osakesäästötilistä annetun lain mukaan.

  Sallittuja sijoituskohteita ovat osakesäästötilistä annetun lain mukaan osakkeet ja vastaavat osuudet sekä talletustodistukset, jotka

  * on listattu pörssissä tai monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä Euroopassa tai Euroopan talousalueen ulkopuolella.
  * listataan pörssiin tai monenkeskiseen kaupankäyntijärjestelmään liikkeeseenlaskuehtojen mukaan yhden vuoden kuluessa niiden liikkeeseenlaskusta.

   Voinko siirtää osakkeeni säilytyksestäni osakesäästötilille?

   Et voi, osakesäästötilille voit siirtää vain rahaa omalta Ålandsbankenissa olevalta tililtäsi.

   Voinko maksaa Ruotsin kruunuja osakesäästötilille?

   Tilille voi tehdä vain eurotalletuksia.

   Milloin voin nostaa varoja osakesäästötililtä?

   Päätät vapaasti itse, milloin haluat nostaa varoja osakesäästötililtä.

   Mitä minun tulisi tietää varojen nostamisesta?

   Voit nostaa tililtä vain rahaa, et arvopapereita, ja rahat siirretään tällöin Ålandsbankenissa olevalle omalle tilillesi. Kun nostat varoja osakesäästötililtä, pankki arvostaa osakesäästötilillä olevat säästövarat niiden markkina-arvoon. Näin lasketaan, miten suuri osa nostosta on tuottoa. Tuotto koostuu sijoituskohteiden arvonnoususta sekä tilille maksetuista koroista ja osingoista.

   Noston yhteydessä pankki toimittaa pääomatuloveron ennakonpidätyksen tai pidättää lähdeveroa nostetusta tuotosta voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

   Mitä tapahtuu, jos sijoitusten arvo nousee ja ylittää 50 000 euroa?

   Sijoitusten arvo saa nousta rajattomasti. 50 000 euron yläraja koskee ainoastaan talletuksia.

   Esimerkki: Jos olet tallettanut 40 000 euroa osakesäästötilillesi ja sijoitusten arvo on noussut 51 000 euroon, voit tallettaa tilille vielä 10 000 euroa ennen kuin talletusten 50 000 euron kokonaismäärä täyttyy.