Siirry pääsisältöön

Osakesäästötili

Haluatko vaihtoehdon pitkäaikaiseen säästämiseen? Oletko kiinnostunut osakkeista? Siinä tapauksessa olet tervetullut avaamaan osakesäästötilin Ålandsbankenissa. Voit myös antaa meidän huolehtia varainhoidostasi liittämällä täyden valtakirjan varainhoitopalvelun osakesäästötiliisi.
Koncern ASK lansering 2444

Säästä osakkeisiin ilman välittömiä veroseuraamuksia

Osakesäästötili on tili, jonka sisällä voit ostaa ja myydä kotimaisia ja ulkomaisia pörssiosakkeita – ilman välittömiä veroseuraamuksia. Maksat veroa tuotoista vasta sitten, kun nostat varoja tililtä. Kun olet myynyt osakkeita tai saanut osinkoja, voit säästää tuoton tilillä ja sijoittaa sen uudelleen osakkeisiin – tällä tavoin voit aikaa myöten hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä.

Pitkäjänteiselle säästäjälle

Osakesäästötili on vaihtoehto kaikille osakesäästämisestä kiinnostuneille yksityishenkilöille – ja varsinkin sinulle, joka haluat säästää pitkäjänteisesti ja aika ajoin päivittää salkkuasi. Sijoittamalla tuotot ja osingot uudelleen tilin sisällä saat mahdollisuuden hyötyä korkoa korolle ‑ilmiöstä pitkällä aikavälillä – myös pienet säästöt voivat aikaa myöten kasvaa suuriksi summiksi, jos ne sijoitetaan huolella.

Sinulla voi olla vain yksi osakesäästötili kerrallaan, joten sinulla ei voi olla osakesäästötiliä useassa pankissa samanaikaisesti. Voit kuitenkin siirtää olemassa olevan osakesäästötilin Ålandsbankeniin ilman veroseuraamuksia. Osakesäästötilin voit avata myös lapsillesi – se sopii hyvin pitkäaikaiseen säästämiseen lapsille.

Kuinka paljon rahaa voin siirtää osakesäästötilille?

Siirrät osakesäästötilille itse valitsemasi rahasumman omaan tahtiisi – tai koko summan kerralla. Voit siirtää tilille korkeintaan 100 000 euroa, jotka sen jälkeen käytetään osakeostoihin. Tämä 100 000 euron raja koskee ainoastaan tilille siirrettävää pääomaa – sijoitusten arvo voi ajan mittaan sekä nousta tätä suuremmaksi että laskea tätä pienemmäksi.

Osakesäästötilin kautta voit sijoittaa ainoastaan pörssiosakkeisiin – et voi ostaa rahastoja, ETF:iä tai muita pörssinoteerattuja tuotteita, etkä myöskään voi siirtää tilille jo omistamiasi osakkeita.

Voittoja ja osinkoja verotetaan varoja nostettaessa

Maksat veroa tuotosta vasta nostaessasi varoja osakesäästötililtä. Tilille siirretyn pääoman ja osakesäästötilin kokonaisarvon suhde määrittää, kuinka suuri osa nostosta katsotaan tuotoksi. Tuottoa verotetaan pääomatuloveron mukaisesti, joka on tällä hetkellä 30 prosenttia. Jos vuotuiset pääomatulosi ovat yli 30 000 euroa, ylimenevää osaa verotetaan 34 prosentin mukaan.

Osakesäästötilille tulleita osinkoja ja korkoja ei veroteta erikseen, vaan osana kokonaistuottoa. Ulkomaisten osakkeiden osingoista maksat lähtökohtaisesti lähdeveroa osingon maksajan kotivaltioon. Osakesäästötilin ulkopuolella saaduista osingoista vain 85 prosenttia on verotettavaa pääomatuloa. Mahdolliset tappiot voit vähentää verotuksessa ainoastaan lopettaessasi tilin, toisin sanoen, jos myyt kaikki osakkeesi ja nostat kaikki varat osakesäästötililtä.

Haluatko antaa meidän huolehtia varainhoidostasi?

Premium- tai Private Banking -asiakkaanamme tarjo­amme sinulle mahdollisuuden liittää osakesäästöti­liin täyden valtakirjan varainhoitopalvelun. Se tarkoittaa, että me huolehdimme puolestasi osakkeiden valinnasta ja seurannasta. Kokeneet sijoitusasiantuntijamme seu­raavat aktiivisesti markkinoita ja tekevät allokaatiopäät­ökset vallitsevan markkinatilanteen mukaan. Harkinnanvarainen hallinnointi on tarkoitettu salkuille, joihin on sijoitettu vähintään 50 000 euroa ja enintään 100 000 euroa.

Huomaa, että kaikkeen arvopaperisijoittamiseen liittyy riskejä. Sijoituksen arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan tai osittain.