23 huhtikuuta 2021
Suomi

Åland Index on nyt maailmanlaajuinen pankkistandardi – tavoittaa jopa puoli maailmaa

Blogg aland index logo rymden jorden belysning land

Ålandsbanken tarjosi ensimmäisenä maailmassa asiakkailleen mahdollisuuden seurata korttiostojensa hiilijalanjälkeä. Mukana matkalla ovat nyt myös jättiyritykset Mastercard ja Klarna.

Viisi vuotta sitten lanseerasimme Åland Indexin*, Itämerikorttiin yhdistetyn indeksin, joka laskee korttitapahtumien ympäristövaikutuksia. Päämääränä oli tarjota asiakkaillemme yksinkertainen tapa osallistua ympäristötyöhön näyttämällä, miten jokaisen henkilökohtainen kulutus vaikuttaa planeettaamme.

– Ensimmäinen askel oli lisätä tietoisuutta, kertoo Ålandsbankenin toimitusjohtaja Peter Wiklöf. Esittämällä asiakkaillemme korttiostojen hiilijalanjäljen Mobiilipankissa ja Internetkonttorissa saimme mahdollisuuden tavoittaa suuremman kohderyhmän eikä ainoastaan heidät, jotka jo seurasivat ympäristövaikutustaan. On tärkeää saada ihmiset ajattelemaan, jos haluaa aikaansaada muutoksen.

Åland Index Solutions toi lisää mahdollisuuksia

2018 aloitimme yhteistyön ruotsalaisen Doconomyn kanssa. Perustimme yhdessä yrityksen Åland Index Solutions, joka auttaisi meitä saavuttamaan seuraavan tavoitteen – lisätä käyttäjien määrää. Tulokset näkyivät nopeasti, kun indeksin kehittämisen ja levittämisen parissa työskenteli useampia asialleen omistautuneita ihmisiä. Yhä useampi pankki ja maksuntarjoaja kiinnostui indeksistä, ja tänä päivänä Åland Index on pilvipohjainen palvelu, jota tarjotaan pankkien lisäksi kaikille kiinnostuneille, kuten esimerkiksi teleoperaattoreille.

Meillä oli unelma – tehdä Åland Indexistä maailmanlaajuinen pankkistandardi. Tämä unelma on nyt toteutunut. Yhteistyö Mastercardin kanssa syntyi korttijätin sijoittaessa Doconomyyn, ja 12. huhtikuuta alkaen Mastercard tarjoaa Åland Indexiä kaikille asiakkailleen, maailmanlaajuisesti. Mukaan liittyi myös Klarna, ruotsalainen fintechyhtiö, joka tarjoaa sovelluksensa käyttäjille mahdollisuuden seurata ostojensa hiilijalanjälkeä alkaen 22. huhtikuuta.

– Tämä nostaa Ålandsbankenin maailman kestävyyskartalle, sanoo Peter Wiklöf. Tämä on todella suuri asia meille –ratkaisumme tavoittaa nyt puolet maapallon ihmisistä.

Tie eteenpäin

Indeksiä kehitetään jatkuvasti, ja päivityksiä on tehty muun muassa uusilla vaikutustekijöillä ja yksityiskohtaisemmilla mallinnuksilla. Kuluneen vuoden aikana laskentamalliin on sisällytetty Standard & Poor's Trucost -analyysit. Trucost arvioi ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä, kansallisia resurssirajoituksia sekä sosiaalisia, ympäristöön ja hyvään hallinnointitapaan liittyviä tekijöitä.

Helena Mueller, Doconomyn perustaja ja kaupallinen johtaja kertoo, että indeksistä pyritään tekemään entistä tarkempi. Tätä varten tutkitaan mahdollisuutta siirtyä toimialan keskiarvosta tuotemerkin ja tuotteen tasolle ja tekemään enemmän paikallisia mukautuksia.

– Täydelliseen maailmaan on vielä pitkä matka. Mutta työskentelemme kaikilla rintamilla, Helena sanoo. Hänen mukaansa ihmiset eivät vielä tiedä paljoakaan hiilidioksidista ja ilmastojalanjäljestä, ja vertaa hiilijalanjäljen laskemista kaloreiden tai askelten laskemiseen. Kyse on tiedon levittämisestä, ihmisten osallistamisesta oman vastuun kantamiseen sekä mahdollisimman monen ihmisen tavoittamisesta. Lopulta parempien valintojen tekeminen ympäristön vuoksi voi olla meille itsestään selvä asia.

Kiitos, että osallistut yhteiseen matkaamme ottamalla vastuuta ympäristöstä.

*Åland Index laskee korttiostosten ilmastovaikutuksen käyttämällä kunkin toimialan keskimääräistä hiilijalanjälkeä. Indeksi tunnistaa siis, teetkö ostoksesi bensa-asemalla vai vaatekaupassa, mutta ei tarkalleen, mitä ostat. Kehitys tulevaisuudessa tuo mukanaan tarkempia mallinnuksia, jotta sinä kuluttajana voit seurata ympäristövaikutustasi mahdollisimman helposti.

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!