07 lokakuuta 2019
Suomi

Doconomy

Ålandsbanken Doconomy

Åland Index on saanut paljon huomiota lanseerauksestaan alkaen vuonna 2016. Mahdollisuus tarkastella automaattisesti oman kulutuksen ympäristövaikutuksia on levinnyt maailmalle. Ålandsbankenille tämä on yksi monista tavoista osoittaa, että haluamme kantaa vastuuta ja samalla auttaa asiakkaitamme tekemään hyviä päätöksiä.

Åland Index ruotsalaisessa finanssiteknologian alan kasvuyrityksessä

Tänä syksynä lanseerataan fintech-yritys Doconomyn kehittämä DO-sovellus, jonka tärkeänä osatekijänä on Åland Index. Kysyimme Nathalie Greeniltä ja Helena Muelleriltä heidän ajatuksiaan tulevaisuudesta.

Kestävää kulutusta ilman leimaamista

– Doconomya ohjaa ajatus siitä, että meihmiset voimme kulutusvaltaamme käyttämällä vaikuttaa positiiviseen muutokseen sekä edistää sitä. Me luomme älykkäiden pankkipalveluiden ekosysteemin sekä yhteisön, jossa voimme oppia toisiltamme sekä inspiroitua muuttamaan käyttäytymistämme ilmaston hyväksi, sanoo Doconomyn toimitusjohtaja Nathalie Green.

Järkevä kuluttaminen ja ostosten päästökompensaatio ovat muutamia esimerkkejä DO:n tarjoamista palveluista. Åland Index mahdollistaa DO:lle jokaisen korttitapahtuman ilmastovaikutuksen mittaamisen, ja lisäksi käyttäjän on myös mahdollista kompensoida YK:n sertifioimia hankkeita.

– Monet kuluttajat ovat halukkaita toimimaan kestävämmin, mutta samalla ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi arkisten ostosten sosiaalisista ja ympäristöllisistä vaikutuksista, toteaa Doconomyn hallituksen puheenjohtaja Helena Mueller ja jatkaa:

– Doconomyn tavoitteena on lähestyä tätä ongelmaa luomalla sovellus sekä maksuja luottokortti, jotka mittaavat ja kertovat jokaisen ostoksen ympäristövaikutuksen – ja sen jälkeen tarjota kuluttajalle mahdollisuus kompensoida ilmastovaikutuksensa joko rahoittamalla YK:n sertifioimia hankkeita kehitysmaissa tai sijoittamalla rahaa kestävän kehityksen rahastoihin, jotka edistävät myönteistä vaikutusta. Koska ilmaston kannalta on parempi, että emme kuluttaisi ollenkaan, tullaan kuluttajalle tarjoamaan myös mahdollisuus säästää rahaa ilmastoystävälliselle säästötilille, jolloin osa korosta käytetään automaattisesti päästökompensaatioon.

Miksi DO-sovellusta tarvitaan?

Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten Suomessa, resursseja tarvittaisiin enemmän kuin neljän planeetan verran. Keskivertosuomalaisen hiilidioksidipäästöt ovat noin 10,3 tonnia vuodessa, ja näitä päästöjä täytyy vähentää puolella vuoteen 2030 mennessä. Hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi tarvitaan suuria elämäntyylin muutoksia.

– DO on älykäs yksityistalouden sovellus, joka auttaa asiakasta ymmärtämään, miten elämäntyyli ja kulutus voivat edistää positiivista muutosta. Ajatuksenamme on käyttää talousjärjestelmän tehokkuutta suojaamaan luonnon herkkää ja haavoittuvaa ekosysteemiä, Nathalie toteaa lopuksi.

Anne-Maria Salonius, pankin Åland Index -vastaava, on sitä mieltä, että ilmastokysymys alkaa tosissaan saada jalansijaa:

– Olemme todella ylpeitä siitä, että yritykset, joilla on edistyksellisiä ideoita haluavat tehdä yhteistyötä kanssamme. Yhä useampien yritysten on otettava suurempi ja selkeämpi vastuu ympäristöstä. Kestävyys on ensisijaisen tärkeä kysymys sekä minulle henkilökohtaisesti että Ålandsbankenille. Yhdessä me voimme vaikuttaa.

Artikkeli lehdestä Ålandsbanking 1/2019 (julkaistu 07.10.2019)
Teksti: Mathias Wikström, kuva: Henrik Kindgren

Ålandsbanken Doconomy Do Card

”Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten Suomessa, resursseja tarvittaisiin enemmän kuin neljän planeetan verran.”

Mikä Åland Index on?

  • Kesällä 2016 Ålandsbanken lanseerasi Itämerikortin – maailman ensimmäisen ostosten ympäristövaikutuksia mittaavan maksukortin.
  • Kortti on liitetty hiilijalanjälkeä mittaavaan laskujärjestelmään, Åland Indexiin, jonka Ålandsbanken on kehittänyt yhteistyössä yhteistyökumppaneidensa kanssa.
  • Åland Index voitti Grand Prix -palkinnon maailman suurimassa viestintäkilpailussa, Cannes Lionsissa, johon osallistui 42 000 kilpailutyötä.
  • Innovaatio on esitelty YK:n päämajassa New Yorkissa konkreettisena esimerkkinä käytännön toimista ilmastotavoitteiden saavuttamiselle.
  • Ålandsbanken tarjoaa Åland Indexin muiden pankkien käyttöön.


Anne-Maria Salonius, Helena Mueller ja Nathalie Green.

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!