11 elokuuta 2020
Suomi

Havsvidden – helmi meren äärellä

Alandsbanken havsvidden 2020

Ahvenanmaan pohjoisosassa, kauimpana ulkosaaristossa missä punainen graniitti kohtaa Norrhavetin, sijaitsee Havsvidden. Ainutlaatuinen lomakohde, jossa hotellin ja konferenssikeskuksen lisäksi tarjolla on asumiskokemus vailla vertaa. Ålandsbankenin aikaisempi toimitusjohtaja, legendaarinen Torvald ”Thusse” Eriksson, loi aikoinaan Havsviddenin tarjotakseen vierailijoille mielenkevennystä antroposofisen aatteen mukaisesti merihenkisessä miljöössä. Aluetta on kehitetty arkkitehti Thomas Sandellin piirtämillä kalliohuviloilla, ja kesään mennessä valmistuu 17 uutta hotellihuoneistoa.

Lähellä kaupunkia, kaukana stressistä

Ahvenanmaalla olet vain muutaman tunnin päässä Tukholmasta ja Turusta, mutta kaukana arjen stressistä. Täällä löytyy hurmaavan kaupunkimiljöön lisäksi idyllinen maaseutu aaltoilevilla pelloilla sekä upea rannikko karuine kallioineen. Meren äärellä, punaisilla graniittikallioilla Getassa, sijaitsee Havsvidden Resort. Ympäristöön sulautuvista arkkitehtisuunnitelluista rakennuksista löytyy kaikki, mitä voi toivoa; hotelli, erillisiä huviloita, ravintola, baari, odotustila, konferenssi- tilat sekä allastalo, jossa sauna, allas ja poreamme. Havsvidden on lisäksi pohjois-Ahvenanmaan ainoa vierasvenesatama, josta saa polttoainetta.

Sekoitus yksityisiä huviloita, asuntoja ja hotellihuoneita

Havsvidden avasi ovensa vieraille lähes 30 vuotta sitten, ja se tarjoaa sekä kotoisia hotellihuoneita että ilmavia sviittejä, jonka terasseilla voi nauttia auringonlaskusta. Skandinaavisen tyylin mukaisesti sisustus on yksinkertainen ja sointuu sävyiltään luontoon.

– Hotellin avaamisen jälkeen on tapahtunut paljon, ja jatkamme koko ajan alueen kehittämistä, sanoo Bitte Islander, Havsviddenin myynti- ja markkinointipäällikkö. Aluetta on laajennettu 40:llä upealla kalliohuvilalla, ainutlaatuisilla hotellihuoneistoilla, allasrakennuksella ja noin 20-paikkaisella vierasvenesatamalla.

– Täällä meren äärellä on mahdollisuus tavata kaikessa rauhassa. Hiljaisuus yhdistettynä luonnonläheisiin kokemuksiin ja maagiseen näköalaan on onnistuneen konferenssin tai rentouttavan vierailun reseptimme, hän jatkaa. Syrjäinen paikka antaa myös yksityisyyden suojan, mikä takia paikka sopii erinomaisesti myös arkaluontoisten konferenssien järjestämiseen. Alue on turvallinen tapaamispaikka purjehtijoille, asukkaille, hotellivieraille ja paikallisille.

Alandsbanken havsvidden ostersjon

”Rakentamalla talot paaluille pyrimme aiheuttamaan mahdollisimman vähän haittaa ainutlaatuisille kallioille.”

Ilmastoystävällisiä valintoja

– Meille on sanomattakin selvää työskennellä kauaskantoisesti, ympäristöystävällisesti ja sillä tavoin vähentää energiantarvetta, sanoo Bitte ja viittaa muun muassa siihen, että rakennusmateriaalit ja -tuotteet valitaan vastuullisuus huomioiden.

– Rakentamalla talot paalujen päälle kallioiden räjäyttämisen sijaan pyrimme aiheuttamaan mahdollisimman vähän haittaa ainutlaatuisille kallioille, hän jatkaa. Vedenkulutusta vähennetään käyttämällä vettä säästäviä käymälöitä, suihkuja ja vesihanoja, sekä kehottamalla vieraita käyttämään pyyhkeitä ja lakanoita useamman päivän. Tavarakuljetusten määrää on vähennetty huomattavasti kiinnittämällä aktiivisesti huomiota tilausrutiineihin.

– Keittiömestarimme käyttää paikallisia raakaaineita ja kesäisin meillä on oma yrttipuutarha. Mutta tekemistä riittää. Tarkastelemme jatkuvasti rutiinejamme sisällyttääksemme kiertotaloudellisen ajattelutavan toimintaamme.

Vanha myytti

Jos yksittäiset vierailut eivät riitä, on yksityiseen asumiseen mahdollista sijoittaa asuntoosakeyhtiön kautta.

– Olemme huomanneet, että vanha myytti elää edellen ja ihmiset luulevat, että talon ostamisen ehtona on kotiseutuoikeus. Se ei ole totta, vaan luultavasti sekaannus johtuu siitä, että kotiseutuoikeus on ymmärretty väärin, Bitte selittää. Yksinkertaisesti selitettynä se tarkoittaa, että esimerkiksi omistaaksesi kiinteää omaisuutta sinun tulee olla Suomen kansalainen ja asua Ahvenanmaalla. Mutta kansalaisuudesta huolimatta jokainen voi ostaa ja omistaa osakkeita asunto- osakeyhtiössä Ahvenanmaalla.

Alandsbanken havsvidden klipphus

”Kuka tahansa voi ostaa ja omistaa osakkeita asunto- osakeyhtiössä Ahvenanmaalla”

Ympäristöön sulavat kalliohuvilat

Havsviddeniä laajennettiin 2000-luvulla ylellisillä kalliohuviloilla. Sijoituksensa ansiosta ne sulautuvat ympäristöön ja mahdollistavat valon ja tilan parhaan hyödyntämisen. Ne ovat yksilöllisesti sisustettuja joko yhdellä, kahdella tai kolmella makuuhuoneella. Seurustelutilat ovat reilut ja huviloissa on isot terassit upealla merinäköalalla. Joillakin terasseilla on myös sauna ja poreamme. Talojen omistajien kansalaisuus vaihtelee. Joukossa on paljon ruotsalaisia, mutta myös suomalaisia, luxemburgilaisia ja sveitsiläisiä.

– Ostajia kiehtoo eniten hiljaisuus ja maaginen ympäristö. Erityistä kiitollisuutta ja ihmetystä ilmaisevat varsinkin sveitsiläiset vieraamme, kertoo Bitte.

Alandsbanken havsvidden solnedgang klippor

”Nauti saunan lämmöstä, virkistävästä uinnista tai rentoudu poreammeessa taianomaisella merinäköalalla”

Vapaaajan asunto, joka sopii täydellisesti vuokrattavaksi

17 uutta premiumtason hotellihuoneistoa on rakennettu perustuen huviloiden eniten arvostettuihin ominaisuuksiin. Vaivaton tiivis asuminen, niin sanottu compact living, isoilla panoramaikkunoilla, kylpy- ja saunamahdollisuudet omalla terassilla ja lasitettu ulkohuone, joka pidentää kesäkuukaudet. Tunnetun arkkitehdin, Thomas Sandellin, kädenjälki näkyy kalliohuviloiden muotoilussa, ja hänen muotokielensä huomataan myös uusien huoneistojen arkkitehtuurissa.

– Täydellisen uniikkia ja samalla niin yksinkertaista. Vain muutaman tunnin laivamatkan päässä mantereelta, selittää Bitte. Sekä kalliotalot että huoneistot sopivat myös erinomaisesti vuokrattaviksi, ja nostamatta sormeaan voi tienata jopa 100 euroa päivässä. Havsvidden huolehtii kaikista käytännön asioista. Omistajana saavut juuri siivottuun kotiin. Vuode on sijattu, takkapuut on pilkottu ja sauna on lämmitetty.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Havsviddenia ympäröivä luonto on vaikuttava vuodenajasta huolimatta – kesäisin aurinko ja lämpö, talvisin myrskyt ja lumi. Mutta kausien väliset vaihtelut ovat suuret. Kesäisin on usein täyttä, kun taas talvisin on huomattavasti rauhallisempaa. Tavoitteena on siksi lisätä konferensseja talvisin ja pitkällä tähtäimellä kehittää aluetta niin, että se tarjoaisi sekä vakituista että vapaaajan asutusta. Alueella on paljon potentiaalia. Lähivuosina on aikomuksena rakentaa useita suurempia kahdensadan neliön kalliohuviloita. Unelmana on myös suunnitella korkeampi maamerkki, pistetalo, jonka koko kerroksen kokoisissa asunnoissa olisi näköala jokaiseen ilmansuuntaan.

– Olemme hyvin kiitollisia, että saamme jatkaa Thussen unelmien toteuttamista ja toivottaa tervetulleiksi vieraita jokaisesta maanosasta, Bitte lopettaa. Toivon, että hän hymyilee taivaassaan ja on tyytyväinen siihen, mitä me teemme. Hän oli mies, joka oli täynnä ideoita ja upeita visioita.

Havsviddenin historia

Havsviddenin tarina alkoi, kun eläkkeelle jäänyt pankinjohtaja Thorvald ”Thusse” Eriksson ja hänen vaimonsa ihastuivat pohjoisAhvenanmaan villiin luontoon ja halusivat antaa myös muille mahdollisuuden nauttia siitä. Ajatus virkistys- ja terveyshotellin perustamisesta kallioille meren rantaan syntyi, ja kesällä 1990 Havsvidden avasi ensimmäistä kertaa.

Hotelli luotiin antroposofisen aatten mukaisesti perustuen positiivisten ja negatiivisten energiavirtausten uskoon. Sen takia muun muassa hotellirakennusten suunta antaa vieraille mahdollisuuden tervehtiä aamuaurinkoa idässä ja levätä yönsä pää länteen päin.

Tänään Havsvidden toimii kahden eri yrityksen johdolla: Havsvidden Ab omistaa maan ja hoitaa rakennuksia, rakentaa uusia taloja ja ideoi uusia rakennusprojekteja. Havsvidden Management puolestaan johtaa hotellin jokapäiväistä toimintaa sekä hotellihuoneiden ja kalliohuviloiden varauksia.

Sataman koordinaatit ovat: N 60º 25´ 3” E 19º 54´ 7”

Teksti Kajsa Öijerholm Kuva Sebastian Jern, Upzone Studios

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!