Ålandsbankenin Private Banking -palveluissa huomioidaan asiakkaan varallisuus, perhe ja verotus. Myös tulevaisuuden tavoitteet ja unelmat ovat tärkeä osa palvelua.
Private Banking -palvelut saatetaan helposti mieltää finanssivarallisuuden hoitona sovitun riskiprofiilin ja tuottotavoitteen mukaisesti. Ålandsbankenin varallisuuden suunnittelun johtaja Jarno Vahla kuitenkin huomauttaa, että nykyään on kyse laajemmasta palvelusta, jossa huomioidaan myös muu varallisuus, perhe, verotus sekä tulevaisuuden tavoitteet ja unelmat.
– Tämän ytimessä on varallisuuden kokonaisvaltainen suunnittelu, jonka tarkoituksena on perusteellisesti kartoittaa nykytila ja tavoitteet, Vahla sanoo.
Palvelun avulla autetaan myös asiakasta luomaan omistamisen strategia varallisuuden kasvattamiseen, hallinnoimiseen ja suojelemiseen.
– Jokainen suunnittelee tätä jo jollain tavalla, mutta jotkut käyttävät siihen enemmän aikaa ja vaivaa kuin toiset. Ajatusten pallottelu kanssamme voi auttaa oman tahtotilan kirkastamisessa sekä erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen löytämisessä, Ålandsbankenin Wealth Planner ja juristi Monica Pohjoisaho sanoo.
Ålandsbankenin varallisuuden suunnittelun tavoitteena on luoda tiekartta asiakkaan tulevaisuuden tavoitteiden toteuttamiseksi.
– Olemme myös jatkuvana tukena matkan varrella, Pohjoisaho sanoo.
Private Banking -palvelussa huomioidaan aina omistajan tahtotila, arvot ja kokonaisuus. Pohjoisaho kertoo, että niiden pohjalta yksilöidään tavoitteet varallisuuseräkohtaisesti.
– Suunnittelemme yhdessä optimaalisen omaisuuden hallintarakenteen, joka palvelee asiakkaan nykytilannetta, mutta myös valmistaa tulevaisuuden muutoksia varten.
Ei staattista suunnitelmaa
Hyvä suunnitelma ei kuitenkaan toimi niin, että se tehdään kerran ja jätetään sikseen. Vahla ja Pohjoisaho painottavatkin, ettei kyseessä ole mikään staattinen dokumentti. Suunnitelmaa päivitetään tahtotilan, ympäröivän maailman ja elämäntilanteen muuttuessa – jopa yli sukupolvien.
– Muuttuva ja monimutkaistuva verotus voi myös vaatia palaamaan piirustuspöydälle, Pohjoisaho sanoo.
Verotuksen huomioiminen on olennaista, koska verotus ohjaa melko voimakkaasti sitä, miten muutoksia omistusrakenteessa tai varojen siirtämistä esimerkiksi seuraaville sukupolville on järkevää toteuttaa.
Muun muassa yritysjärjestelyt kuten jakautuminen, sulautuminen ja liiketoimintasiirto ovat säädetty kokonaan verovapaiksi. Myös sukupolvenvaihdoksia tuetaan verohuojennuksilla.
– Kokonaisuuden kannalta myös finanssivarallisuuden verotus on hyvä ottaa huomioon suunnittelussa, Pohjoisaho sanoo.
Pitämällä perhe- ja perintöoikeudelliset asiakirjat ajan tasalla varallisuuden tavoitteet täyttyvät jopa äkillisen kuolemantapauksen sattuessa.
– Autamme myös kuolinpesän perunkirjoituksessa, Monica Pohjoisaho sanoo.
Jarno Vahla muistuttaa perheen varallisuuden suunnittelun olevan paljon muutakin kuin tulevien varallisuuden siirtojen huolellista pohdintaa. Suunnittelun avulla voidaan myös valmistautua tulevaan varallisuuteen.
– Voimme esimerkiksi räätälöidä seuraavan sukupolven koulutusta omistamiseen ja varallisuuden hallintaan käyttäen pankin eri alojen asiantuntijoita, Vahla vinkkaa.
”Kokonaisuuden kannalta myös finanssivarallisuuden verotus on hyvä ottaa huomioon suunnittelussa.”
Monica Pohjoisaho – Wealth Planner ja juristi
Tiimin uusin vahvistus: Monica Pohjoisaho – Wealth Planner ja juristi
”Viimeiset 15 vuotta olen verojuristina auttanut yrittäjiä ja sijoittajia sekä heidän perheitään suunnittelemaan ja toteuttamaan sukupolvenvaihdoksia ja omistusrakenteiden muutoksia sekä selvittämään muita verokysymyksiä. Vapaaajan vietän useimmiten saaristossa tai hyväntekeväisyystehtävissä. Minua on aina kiinnostanut muiden auttaminen ja kestävän yhteiskunnan edistäminen. Vastuullisuus ja henkilökohtainen palvelu ovat lähellä niin minun kuin Ålandsbankenin sydäntä, ja siksi tuntuu erityisen hyvältä auttaa Ålandsbankenin asiakkaita laatimaan pitkän tähtäimen suunnitelmia koko perheelle.”
Teksti: Michaela von Kügelgen / Kuvat: Jennifer Sandström